Sibiul a intrat în zodia jazz-ului

Ediția cu numărul 45 a prestigiosului Sibiu Jazz Festival a debutat în forță. Capitala jazz-ului din România (în cuvintele muzicologului Pavel Pușcaș) va respira jazz cu influențe world music până duminică.

Amos Hoffman„Ediția aniversară se află, stilistic, sub umbrela world jazz. Publicul iubește foarte mult genul acesta de muzică și este foarte important pentru noi să oferim o atmosferă deosebită. Toate serile continuă cu jam session în Music Pub“, a anunțat Simona Maxim, director executiv al Sibiu Jazz Festival.

Vineri, 23 octombrie

ora 19.00, Sala Thalia: Dorantes Trio „Interaccion” – flamenco jazz (ES) / David Pena Dorantes – pian; Leonor Leal Chamorro – dans flamenco; Javi Ruibal – percuție

Unul dintre pianiştii de flamenco ce inspiră cel mai mult în vremurile noastre, Dorantes fuzionează rădăcinile sale tradiţionale cu o abordare avangardistă pentru a-şi crea muzica model. Ca un artist laureat cu multe premii, este aclamat drept unul dintre cei mai interesanţi şi captivanţi pianişti şi compozitori de flamenco din lume. Muzicantul are un istoric solid în această zonă a muzicii. Născut în 1969, la Sevilla, într-o familie prestigioasă din lumea flamenco-ului, cu o linie lungă de artişti legendari, Dorantes a absorbit rădăcinile flamenco-ului acasă. A căutat întotdeauna să realizeze o sinteză între flamenco-ul tradiţional, muzica clasică şi cea de avangardă. Riguros în ceea ce priveşte tehnica, inovator în compoziţie şi perfect în execuţie, abordarea lui Dorantes l-a făcut să ajungă un nume important în lumea pianului de flamenco, deschizând o cale nouă în istoria pianului; o voce hrănită de flamenco-ul spaniol şi totuşi personală. Dorantes şi-a făcut debutul profesional pe scenă la vârsta de 22 de ani, la The Royal Alcazar, cu regele şi regina Spaniei în public. Dorantes TrioDar abia în 1998, când prima sa creaţie muzicală, Orobroy, a fost lansată, artistul a ajuns în atenţia publicului şi a criticilor, puritanii lăudându-i tehnica şi fanii aplaudându-i inovaţia curajoasă. De la acest punct încolo, Dorantes a fost declarat „flamenco-ul secolului XXI”. Dorantes a fost numit Protector al Fundaţiei Naţionale pentru Cultura Gitano de către Ministrul Culturii din Spania, o distincţie acordată exclusiv marilor muzicieni de flamenco. Ca muzician şi compozitor renumit, Dorantes a preluat şi alte roluri. A lucrat ca regizor, producător şi aranjor pentru Hon. D. Gabriel Garcia Marquez, folosind texte din creaţia sa, Cuando Lebrijano canta, se moja el agua.

ora 21.00, Sala Thalia: Edi Jak Neumann Quartet – „In memoriam Ornette Coleman” (USA, RO, UK, SE) / Edi Jak Neumann – saxofon; Quentin Collins – trompetă; Mats Gustaffson – contrabas; Peter Perfido – tobe

În formarea acestui grup există o comemorare, cea a marelui inovator plecat dintre noi în luna iunie, marele Ornette Coleman. Alegerea percuției nu a fost dificilă: după ce a contribuit unora dintre cele mai valoroase înregistrări de jazz românesc, Peter Perfido se reîntoarce în Sibiu după 12 ani de activitate pe mai multe continente. Mats Gustafsson a realizat partea de contrabas a unora din cele mai importante concerte Jak DC, incluzând „Omul și Albina Sa” de la Conservatorul din București în 2012. Nu în ultimul rând, londonezul Quentin Collins își adaugă extraordinara măiestrie a trompetei, dublată de experiența nu foarte îndepărtată a vestului Transilvaniei. Nu pierdeți acest continuum harmolodic în spațiu timp, un eseu asupra individualității, individuației și a dialogului pentru un spirit comun.

Jam Session

Sâmbătă, 24 octombrie

ora 19.00, Sala Thalia: Jazz Residency Concert (JO, RO). Muzicienii iordanieni Atef Malhas (chitară) și Bashar Khries (percuție), alături de muzicienii români Sebastian Spanache (pian) și Alexandru Arcuș (saxofon) vor crea un proiect unic, care va fi prezentat și în cadrul Amman Jazz Festival, în aprilie 2016.

ora 20.00, Sala Thalia: Amos Hoffman Quartet – „Brown Sugar” (Israel): Amos Hoffman – chitară; Ilan Salem – flaut; Aviv Cohen – tobe; Gilad Abro – bass

Amos Hoffman este un chitarist de jazz israelian, care cântă şi la mandolină, cunoscut în întreaga lume ca un pionier în îmbinarea ritmurilor şi temelor melodiceEdi Jak Neumann din Orientul Mijlociu cu jazz-ul modern. A studiat chitara în particular, după care a studiat la prestigioasa Rubin Academy of Music din Ierusalim. Căutarea de experienţe muzicale noi l-a adus la Amsterdam, apoi la New York, unde a cântat jazz atât cu muzicieni consacraţi, cât şi cu tinere talente precum Jason Lindler, Omer Avital, Avishai Cohen, Sam Newsome, Claudia Acuna. A început, de asemenea, să studieze într-o manieră formală muzica Orientului Mijlociu alături de libanezul Bassam Saba, care cântă la mandolină şi fluier. În 2013, Amos a primit unul dintre cele mai prestigioase premii din Israel, Premiul Landau pentru Arte şi Ştiinţe pentru rezultate remarcabile în domeniul jazz-ului. Jazz-ul de inspiraţie evreiască/orientală al lui Hoffman este o călătorie într-o caSebastian Spanache Trioravană a condimentelor a cărei destinaţie finală este un club de jazz underground la primele ore ale dimineţii. Combinând influenţe melodice şi ritmice orientale cu un simţ eminamente american pentru groove, Hoffman este un pionier al genului. Proiectul „Brown Sugar” e o prelungire a pasiunii sale de a combina jazz cu muzica Orientului Apropiat, o explorare de melodii şi ritmuri ce incorporează elemente de compoziţie şi improvizaţie comune ambelor genuri muzicale.

ora 21.00, Sala Thalia: Soneros De Verdad (Cuba): Luis Frank Arias – voce; Lázaro Dilout – trompetă, voce; Nicolás Sirgado – bass, voce; Sergio Veranes – chitară, voce; Querol Aldana – chitară, vocal; Vivo Barrera – percuție; Fabián Sirgado – congas, voce

Autentici, plini de suflet şi ritm: Soneros de Verdad îşi duc publicul într-o călătorie prin diversitatea muzicală a Cubei. Spun despre ei că sunt a doua generaţie de Buena Vista Social Club – muzica lor este un amestec încântător de son, danzón şi jazz. Legendarul Pio Leyva a fost unul dintre membrii fondatori ai trupei care cuprinde şapte muzicieni virtuoşi din insula lui Fidel Castro. Din punct de vedere muzical – Soneros de Verdad / „Cântăreţii Adevărului” merg pe propriile lor căi: pe de o parte rămân fideli sunetului Son Cubano şi cântă piese clasice, pe de altă parte redau cel mai bine multe compoziţii originale. Muzica lor oferă autenticitate. De când a început marea renaştere a sunetului cubanez, Luis Frank a fost unul dintre cele mai importante nume implicate în transmiterea moştenirii muzicale provenite de la Buena Vista către lume, în exteriorul Cubei. Un vocalist fantastic, el şi trupa lui, „Soneros de Verdad”, au avut un succes senzaţional în întreaga Europă legat de renaşterea muzicii tradiţionale cubaneze. A făcut parte din Orquesta Revé, Compay Segundo şi a mers în turnee în întreaga lume alături de Buena Vista Social Club şi Afro Cuban All Stars. La nivel mondial s-au vândut 350.000 exemplare din primul lor album, „Buena Vista – Barrio de la Habana”. În Cuba a stat în Top 20 aproape o jumătate de an şi a urcat până în vârful topurilor din Japonia şi Grecia. În Germania a primit Premiul German pentru Jazz.

Jam Session

Duminică, 25 octombrie

ora 19.00, Sala Thalia: Sebastian Spanache Trio (RO): Sebastian Spanache – pian; Csaba Sánta – bass, contrabas; Radu Pieloiu – tobe

Sebastian SpanaJazz Residency Concertche, Radu Pieloiu şi Csaba Sánta, cei trei muzicieni timişoreni care alcătuiesc acest minunat trio, reuşesc să-şi cucerească asistenţa cu o călătorie în timp, în care tempo-ul este bine dozat, iar momentele de improvizaţie sunt impresionante. Contrabasul se îmbină perfect cu elementele de percuţie, iar pianul adaugă un plus de valoare mesajului muzical. Dincolo de categorisiri stilistice, recitalurile timişorenilor reuşesc să „scoată“ spectatorul din cenuşiul vieţii cotidiene, transportându-l într-o lume de poveste, în care artificiile sonore se succed cu o viteză ameţitoare.

ora 21.00, Sala Thalia: Island Jazz (Madagascar, Mauritius, Mozambic): Monika Njava – voce; Linley Marthe – bass; Joël Rabesolo – chitară; Deodato Siquir – tobe

Island Jazz prezintă sunetele magice ce vin din insulele din Oceanul Indian; este o întâlnire muzicală orbitoare între diva malgaşă Monika Njava şi Linley Marthe, basist virtuos de renume internațional din Mauritius. Monika Njava, a atins inimile ascultătorilor de pe patru continente cu vocea sa extraordinară şi prezenţa ei scenică puternică. Linley Marthe, care a colaborat anterior cu The Joe Zawinul Syndicate, este considerat unul dintre cei mai prestigioși basiști de jazz din lume. Doi alţi muzicieni de top întregesc cvartetul: chitaristul Joël Rabesolo (Madagascar) şi percuționistul Deodato Siquir (Mozambic). Înrădăcinat în tradiţiile bogate ale musical-ului din sudul Madagascarului, grupul aduce jazz-ul către o lume nouă, încântătoare, ce îmbină ritmuri irezistibile de tsapiky şi jihe cu armonia sofisticată şi structura jazz-ului contemporan. Rezultatul este magic şi seducător: un spectacol electrizant de către cei patru virtuoşSoneros de Verdadi în arta improvizaţiei, cu toţii legaţi de o cultură insulară comună. Celebrată în întreg Madagascarul ca o divă naţională, Monika Njava a fost solista premiatului grup Njava şi a înregistrat două albume aclamate pentru EMI. A înregistrat alături de trupa cu vânzări de platină Deep Forest şi a mers în turnee alături de trupă. Cântând în mai multe dialecte malgaşe, Monika se inspiră pentru versurile sale din poveştile tradiţionale şi viaţa de la sat. Dar abordează şi teme contemporane, inclusiv violenţa împotriva femeilor, corupţia la nivel politic şi devastarea mediului din ţara ei. Cu originile în insula Mauritius, la est de Madagascar, în Oceanul Indian, Linley Marthe, care acum locuieşte la Paris, continuă să uimească publicul cu o muzicalitate incredibilă şi un groove profund.

Jam Session

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*