Sibiul îşi caută primar

scris de:COSMIN PAL

astrid fodor, viceprimar sibiuKlaus Iohannis a câștigat alegerile pentru Președinția României și așteaptă,astăzi, validarea rezultelor alegerilor de către Curtea Constituțională. Practic, odată cu alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României, la Sibiu, încep calculele pentru viitorul primar al municipiului. Viceprimarul Astrid Fodor, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) este cea care conduce acum Primăria Sibiu. Ea a primit delegare de atribuții din partea primarului Klaus Iohannis încă din luna august, aceasta fiind valabilă până la finalul lunii noiembrie.

Dacă va fi validat președinte al României, Klaus Iohannis va părăsi postul de primar al Sibiului. În acest moment, Klaus Iohannis așteaptă validarea rezultetelor alegerilor și nu se pronunță asupra situației de la Primăria Sibiu. „Conducerea Primăriei Sibiu așteaptă validarea rezultatelor și abia apoi va explica situațiaexistentă din punct de vedere administrativ la Primăria Sibiu“, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Sibiu.Practic, reponsabilii Primăriei au refuzat să se pronunțe asupra situației juridice existente și ce prevede legea în cazul în care postul de primar al Sibiului va deveni liber.Potrivit legii administrației publice nr. 215/2001, articolul 69, în cazul încetării mandatului de primar, data organizarii alegerilor pentru funcţia de primar se stabileste de către Guvern, la propunerea prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului.

FDGR îi caută succesor lui Iohannis

Situația existentă la Primăria Sibiu îi preocupă și pe liderii FDGR. Președintele FDGR Transilvania, Martin Bottesch, spune că în cadrul organizației s-a discutat despre această problemă și s-au luat în calcul mai multe nume pentru a stabilii succesorul lui Klaus Iohannis pentru Primăria Sibiu. „Am discutat, însă nu am stabilit nici un nume. Oricum, decizia finală va aparține organizației municipale Sibiu a FDGR“, ne-a declarat Martin Bottesch, liderul FDGR Transilvania și fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu în perioada 2004 – 2012.

Moștenire apăsătoare

Indiferent cine va fi viitorul primar al Sibiului, moștenirea va fi un destul de grea. Klaus Iohannis a câștigat în trecut, detașat, postul de primar al oraşului. A devenit edil pentru prima dată în 2000, când în turul doi al alegerilor locale l-a învins pe Ioan Cindrea, actualul președinte al Consiliului Județean. În turul doi a obținut un scor de 69,18 la sută. Au urmat victoriile din primul tur în 2004, 2008 și 2012. În 2004 a ieșit învingător cu 88,7 la sută din sufragii, în 2008 a știgat cu 83,26 la sută, iar actualul mandat a fost obținut cu un scor de 77,89 la sută.

PNL – indecis, PSD – se abţine

În ceea ce privește viitorele alegeri pentru funcția de primar al Sibiului , la nivelul organizaţiei judeţene a PNL Sibiu nu s-a discutat încă cine va candida la Primăria Municipiului Sibiu sau dacă Partidul Naţional Liberal va susţine pe cineva.„Acum prerogativele sunt atribuite doamnei viceprimar in funcție, Astrid Fodor, şi probabil de aici a provenit confuzia că Partidul Naţional Liberal Sibiu o va susţine dacă va candida pentru primăria municipiului Sibiu. Repet, PNL Sibiu nu a luat încă nicio decizie referitor la acest subiect“, spune Mircea Cazan, președintele PNL Sibiu.Nici PSD Sibiu nu a luat vreo hotărâre în ceea ce privește persoana care va fi desemnată pentru a candida pentru conducerea Primăriei Sibiu.
FDGR îl felicită pe Klaus Iohannis

Forumul Democrat al Germanilor din România, luând act de comunicatul BEC cu privire la rezultatele parţiale ale alegerilor de duminică, îl felicită Klaus Werner Iohannis cu ocazia alegerii sale în funcţia de preşedinte al României.„Ne exprimăm bucuria pentru modul în care cetăţenii României au luptat pentru dreptul democratic de a-şi exprima votul şi modul în care au decis să-l aleagă pe fostul preşedinte al FDGR şi primarul Sibiului în funcţia de preşedinte al tuturor românilor, oferind ţării şansa să îşi continue dezvoltarea în cadrul UE după norme europene şi cu respectarea acestora. Ne bucurăm că România normală, cea a lucrului bine făcut, a faptelor şi nu a vorbelor goale, a căştigat. Cu convingerea că, va avea un mandat în care îşi va pune proiectul pentru ţara noastră în practică, îi urăm success deplin noului preşedinte Klaus Werner Iohannis“, susține dr. Paul Jürgen Porr, preşedintele FDGR.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*