Sibiul marchează Ziua Universală a Iei 2017. Intrare gratuită la Muzeul ASTRA | PROGRAM

Cea de a IV-a ediție a evenimentului „Ziua Universală a Iei la Muzeul ASTRA“ are loc, anul acesta, sub motto-ul „Ia este bucuria de a fi împreună alături de generaţiile trecute, prezente şi viitoare!“.

Între 23 și 25 iunie, Ziua Iei va reuni în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului 20 de ateliere meșteșugărești, ateliere educaționale, un târg de ii și obiecte tradiționale, plimbări în ie cu cele mai cochete biciclete, prezentări de ii, momente folclorice și un concert pe scena de pe lac susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit.

Printre atelierele interactive organizate pe tot parcursul evenimentului se află și unul de îngrijire a iei, dar și un atelier de cosițe împletite, cununițe și obiceiuri de Sânziene. De asemenea, sâmbătă, 24 iunie, va fi organizat concursul „Salvează o ie”, întrecere în care cei înscriși vor prezenta iile din colecțiile proprii, cu tot cu povestea lor (cât sunt de vechi, din ce zonă etnografică provin, cum au ajuns în posesia lor, când le poartă). Un juriu alcătuit din specialiști și creatori populari va stabili care este cea mai frumoasă ie și cea mai frumoasă poveste.

Acces gratuit

Cei ce vor îmbrăca o ie sau orice cămașă tradițională vor avea acces gratuit în Muzeul ASTRA în perioada 23-25 iunie. „Ia este costumul de intrare în lumea magică a poveştilor şi legendelor noastre. Este la modă în intreaga lume, mulți o poartă, dar cu siguranță sunt mulți și cei care nu ştiu de unde provine acest obiect vestimentar. De aceea continuăm să organizăm acest eveniment la Muzeul ASTRA, fiindcă ne dorim ca lumea să cunoască îndeaproape ia și legendele ei chiar de la cei care duc mai departe această tradiție”, arată Ovidiu Baron, directorul general adjunct al Muzeului ASTRA.

Cîmpean deschide hora

Duminică, 25 iunie, la ora 12.00, la ieșirea de la Sfânta Liturghie, în zona Bisericii din Bezded, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, va deschide Hora de Sânziene, alături de angajați din aparatul de specialitate și consilieri. „Ia românească este apreciată peste tot în lume și mă bucur că evenimentele pentru sărbătorirea ei au o amploare deosebită în județul Sibiu. Încurajez sibienii să participe la toate evenimentele care ne aduc laolaltă în jurul uneia dintre cele mai frumoase tradiții românești, pe care copiii noștri trebuie să învețe să o ducă mai departe cu mândrie”, precizează Daniela Cîmpean.

Paradă și atelier pentru copii

Sibienii care își fac cumpărăturile la Piața Volantă Transilvania vor avea ocazia de a aprecia ia și cămașa românească prin două evenimente. Astfel,  sâmbătă, 24 iunie, între orele 9.00 și 11.00, sunt programate „Parada Iilor“ realizată de un grup de copii cu vârste între 5 și 12 ani de la Școala de tineri jurnaliști – TV Eveniment Sibiu și un atelier pentru copii coordonat de Muzeul ASTRA, unde copii și părinți deopotrivă se vor familiariza cu simbolurile tradiționale din ia românească și vor putea învăța să conceapă modele de ii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*