Sibiul, promovat de Constantin Chiriac la Summitul Cultural Internațional de la Edinburgh

Constantin Chiriac, singurul director de teatru și festival din Europa Centrală și de Est, a fost invitat ca speaker la Summitul Cultural Internațional de la Edinburgh.

Constantin Chiriac / foto: Andrew Cowan

„Summitul Cultural Internațional de la Edinburgh este una dintre cele mai complexe manifestări, în care cultura este pusă cu adevărat în valoare într-un dialog – dezbatere, în Parlamentul scoțian, în care anul acesta au fost invitați reprezentanți din 45 de țări, în mare majoritate miniștri ai Culturii. România, din fericire, a fost prezentă prin Ministrul Culturii și Identității Naționale, dl. George Ivașcu. Este o manifestare care încearcă să reunească cei mai importanți politicieni cu atribuții de decizie în domeniul culturii, din fiecare țară participantă și de asemenea leaderi culturali și mari personalități – formatori de opinie la nivel mondial. Grație prieteniei și proiectelor pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului cu Festivalul Internațional de la Edinburgh, mai ales în perioada când Sir Jonathan Mills, în prezent președinte al acestui summit, era director al festivalului, am fost invitat să fiu unul dintre speakerii principali, Sir Jonathan Mills considerând Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu unul dintre cele importante evenimente culturale ale lumii. M-a rugat să fac o prezentare a festivalului în fața tuturor miniștrilor și am fost încântat că l-am avut în sală și pe ministrul Culturii din România, în condițiile în care Ministerul Culturii acordă un sprijin important festivalului, bursei și tuturor activităților pe care TNRS le desfășoară în primul rând în marile întâlniri internaționale. Prezența mea la acest summit a fost o ocazie foarte bună de a stabili parteneriate și cooperări cu un număr important de reprezentanți ai ministerelor Culturii din țări precum Brazilia, China, Australia, Canada, Africa de Sud, dar și din țări europene. În felul acesta, prin parteneriatele pe picior de egalitate pe care le avem cu cele mai importante structuri culturale ale lumii, consolidăm poziția Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și a Teatrului Național Radu Stanca Sibiu ca actori importanți ai politicilor culturale la nivel global”, a declarat Constantin Chiriac, director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Constantin Chiriac / foto: Andrew Cowan

Summitul Cultural Internațional de la Edinburgh a avut loc la Parlamentul Scoției, în perioada 22 – 24 august, eveniment ce a adus împreună miniștri ai Culturii, artiști și manageri culturali din toată lumea. Evenimentul, organizat în parteneriat de British Council, Festivalul Internațional de la Edinburgh, Guvernul Scoției, Parlamentul Scoției și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii, are ca principală misiune facilitarea schimbului de informații și expertiză în domeniul culturii dintre practicienii domeniului și creatorii politicilor culturale la nivel global. Ediția din acest an a fost organizată sub tema „Cultura: factor de conexiune între oameni și locuri” și a adus împreună unele dintre cele mai mari personalități din domeniul culturii din toată lumea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*