Sibiul se întoarce în Evul Mediu

Sibiul dă startul vineri, 26 august, celei de-a șaisprezecea ediții a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane.” Ediția din acest an aduce la Sibiu artiști din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Spania. Timp de trei zile, Piața Mare va fi animată, de dimineața și până seara târziu, de zeci de momente de animație stradală, concerte de muzică medievală, spectacole de dansuri medievale, spectacole de teatru pentru copii, ateliere meșteșugărești, demonstrații de lupte medievale, tabere medievale și spectacole pirotehnice

medievalNu vor lipsi din programul ediției nici conferințele de medievistică, susținute anul acesta de istoricii Răzvan C. Pop și Zeno K. Pinter. Gazdele ediției din acest an vor fi actorii sibieni Andrada Grosu şi Bogdan Sărătean, alături de coregrafa neozeelandeză Aleisha Gardner, stabilită de opt ani la Sibiu. Piața Dragoner este punctul de start al paradei de deschidere, iar Piața Aurarilor, reper în traseul paradei.

Parada fastuoasă

După ce în anii precedenți parada festivalului a pornit, rând pe rând, din Bulevardul Nicolae Bălcescu, Str. Azilului, cu trecere pe sub Podul Minciunilor, Biblioteca ASTRA Sibiu sau din curtea Bisericii Evanghelice, în acest an publicul este invitat vineri 26 august, de la ora 21.00, în Piața Dragoner, locul așezării primilor coloniști acum 825 de ani. Parada va porni din Piața Dragoner și va avea următorul traseu: Strada Argintarilor – Piața Aurarilor – Piața Mică – Podul Minciunilor – Piața Huet – Biserica Evanghelică – Str. Samuel von Brukenthal – Piața Mare. Seara de vineri va continua cu două concerte: Anno Musica (Ungaria) – trupă în premieră la Sibiu, de la ora 21:30 și Bordo Sarkany (Ungaria) de la ora 22.00. De la ora 22.30, Compania Carros de Foc (Spania), împreună cu Grupul Saltarello (România) vor prezenta pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, spectacolul itinerant, în premieră la Sibiu, „Caballo Real”.

Execuţie în public

Istoricul sibian Răzvan C. Pop susține în cadrul ediției din acest an a festivalului două tururi ghidate ale burgului medieval. Tururile vor avea loc sâmbătă 27 august și duminică 28 august, de la ora10.00 și vor include următorul traseu: Piața Huet – Piața Mică – Piața Mare – Piața Schiller – Strada Cetății. Punctul de întâlnire cu publicul va fi curtea Bisericii Evanghelice. Sâmbătă, 27 august 2016, de la ora 14.00, la Casa Hermes, Piața Mică, nr. 11 (sala studio) Răzvan C. Pop va susține o conferință în cadrul festivalului, cu tema „Cât de medieval este Sibiul astăzi?”. Casa Hermes va fi gazdă pentru alte patru conferințe: „Evul Mediu – atunci și acum”, „Război și pace. Cavalerii Evului Mediu.” și „Sibiu. 825 de ani de istorie și civilizație, toate trei susținute de Prof. Univ. Dr. Zeno K. Pinter. În lumea fascinantă a vrăjitoarelor Evului Mediu va face o incursiune Florinela Anca Vasilescu, care va vorbi sâmbătă, 27 august, de la ora 18.00, despre „Tarotul generator al poveștilor populare din spațiul european în Evul Mediu”.

Ediția din acest an aduce în program o nouă locație: etajul doi din Turnul Sfatului, unde va fi expusă o machetă ce reproduce o scenă de asediu și o reproducere a unei scene de execuție cu călău. Decorul va fi completat cu o expoziție de imagini, ce reproduc scene de execuție sau arme de asediu specifice Evului Mediu.

Asediu în cetate

În Piața Mare, publicul va putea descoperi în acest an elemente noi de decor, inspirate toate din istoria Evului Mediu. Este vorba despre o reproducere la scară a unei scene de asediu cu berbec și o sală a tronurilor – ambele gândite ca foto cornere. Un alt element important de decor va fi castelul medieval, spațiu care va fi scena de desfășurare a spectacolelor pentru copii, pe toată perioada celor trei zile de festival. Un element suplimentar, care va fi instalat în Piața Mare în acest an va fi un umbrar, pentru a oferi publicului un spațiu de refugiu în zilele toride de festival. Din programul festivalului nu vor lipsi companiile de reconstituire istorică. Anul acesta își vor instala taberele în Piața Mare companiile Anacronism (Sibiu), Cavalerii de Terra Medies (Mediaș) și Terra Ultrasilvana (Brașov). Taberele vor putea fi vizitate de către public, de dimineața de la ora 10.00 și până la ora 23.00, în fiecare zi de festival. Taberele vor fi animate cu expoziții de arme și armuri de Ev Mediu, demonstrații de luptă și ateliere meșteșugărești. Cu două ateliere meșteșugărești, unul de fierărie și unul de prelucrare a pietrei, vor fi prezente în Piața Mare și „Calfele Călătoare”.

Premiere

Ca în fiecare an, programul de spectacole include și evenimente în premieră la Sibiu. Anul acesta vor urca pentru prima dată pe scena festivalului formațiile de muzică medievală Anno Musica (Ungaria) și Ambient Folklore (Bulgaria). Compania Carros de Foc (Spania), cea mai mare companie de teatru stradal din Europa, prezintă anul acesta la Sibiu trei spectacole cu figurine supradimensionate, realizate în coproducție cu trupe de artiști din Sibiu. Este vorba despre spectacolul „Caballo Real”, ce va fi prezentat vineri, 26 august, împreună cu Grupul Saltarello (RO) și sâmbătă, 27 august, împreună cu Anacronism (RO) și despre spectacolul „Dragonul Antonio”, realizat în coproducție cu trupa sibiană Crispus, duminică, 28 august, de la ora 22.00, spectacol itinerant care va urma traseul Bulevadul Nicolae Bălcescu – Piața Mare, în închiderea festivalului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*