Patrice Martin (RFI): „Sibiul trăiește în ritmul Europei“

emisiune rfi sibiu89 FM este frecvența pe care sibienii pot asculta programele Radio France International (RFI) România. Noua frecvență pentru Sibiu a fost lansată la sfârșitul săptămânii trecute, când, din Piața Mare, echipa RFI a realizat emisiuni despre viața socio-culturală a Sibiului.

Mesagerul de Sibiu: Cum se vede Sibiul prin ochii RFI?

Patrice Martin: Prin ochii RFI se vede tot timpul, iar eu, personal, cunosc destul de bine Sibiul. Este un oraș dinamic și are un festival de teatru despre care noi vorbim foarte des. Cel mai cunoscut dintre evenimente este Festivalul Internațional de Teatru, iar noi îl avem pe colegul nostru Matei Vișniec, care lucrează la redacția franceză a RFI. El vine în fiecare an la Sibiu și îmi spune: „vino cu mine la Sibiu“. Până acum nu am putut veni, însă sunt acum la Sibiu.

Mesagerul de Sibiu: Aveți în plan deschiderea unei stații RFI la Sibiu în viitor?

Patrice Martin: În acest stadiu, nu este prevăzut. Deocamdată, nu sunt prevăzute deschideri de stații, însă lansăm două frecvențe, la Sibiu și Timișoara. Cred că echipa de la București și corespondentul de la Sibiu al RFI pot acoperi actualitatea atunci când este necesar.

Mesagerul de Sibiu: De ce ați ales Sibiul pentru noua frecvență?

Patrice Martin: A fost un concurs pentru frecvențe pentru mai multe orașe. Noi ne-am înscris pentru Sibiu și Timișoara. Cele două orașe făceau parte din strategia vizată de noi.

Mesagerul de Sibiu: Vă gândiți la parteneriate cu administrația locală, având în vedere evenimentele care au loc la Sibiu? Veți promova mai mult evenimentele de la Sibiu în spațiul francofon?

Patrice Martin: Toate parteneriatele sunt binevenite, pentru că Sibiul este un oraș care trăiește în ritmul Europei. Este un oraș cultural, un oraș universitar. Tot ce privește activitatea culturală din Sibiu va interesa antena radiofonică și spațiul froncon. În ceea ce privește RFI în franceză, vă pot spune că vom trimite o echipă de la RFI – redacția în franceză – pentru a acoperi în limba franceză Festivalul de Teatru de la Sibiu.

Mesagerul de Sibiu: Ce trebuie să știe sibienii despre RFI și care este mesajul dvs. pentru ei?

Patrice Martin: Cred că cunosc deja RFI. Și fără FM, mulți sibieni ne cunosc deja de pe Internet. Instalarea FM-ului în Sibiu face parte dintr-o strategie de proximitate, însă se încadrează și în strategia care cuprinde on-line-ul. Este mai ușor să apeși butonul radioului din mașină până la 89 FM, decât să cauți pe Internet. Pot să spun, de asemenea, că avem aplicație și pentru telefonul mobil pentru a recepționa RFI. Există aplicația Android și urmează cea iPhone pentru a putea recepționa RFI de oriunde.

Mesagerul de Sibiu: Sibiul are legături puternice cu spațiul francez. Poate RFI să întărească aceste relații pe viitor?

Patrice Martin: Desigur, dacă există o actualitate interesantă, RFI poate acoperi evenimentele.

Mesagerul de Sibiu: Cum se poziționează RFI în mass-media românească?

Patrice Martin: RFI există în România de 26 de ani. Este o muncă de durată, nu căutăm să dăm o lovitură. Acoperim proximitatea și dorim să ne instalăm în România. Marca noastră este profesionalimul, lăsăm deoparte senzaționalul. Ne ocupăm, pur și simplu, de tratarea informației, cu valorile comune: multilingvismul, democrația și drepturile omului.

Mesagerul de Sibiu: Ce părere aveți despre mass-media autohtonă, care traversează o perioadă dificilă, în timp ce RFI este în creștere în România?

Patrice Martin: Dorința noastră nu este aceea de a ne compara cu alții, ci de a ne dezvolta brand-ul, care se bazează pe valorile pe care vi le-am expus mai devreme. Acum avem o audiență de 5,6 în București, în național urban, și suntem lideri în audiență pe lideri de opinie. În termeni de audiență pură, nu sunt printre primii, însă în ceea ce privește publicul avizat suntem lideri.

Mesagerul de Sibiu: Care este relația RFI cu Președinția României și președintele sibian Klaus Iohannis?

Patrice Martin: În ceea ce privește raporturile instituționale între RFI și Președinția României, vă pot pune că am primit cu mare onoare și cu mare satisfacție decorația președintelui Iohannis, pe 1 decembrie 2015, prin care a acordat radioului nostru Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru profesionalismul, calitatea și obiectivitatea informațiilor difuzate. Nu putem fi decât mândri că președintele României, în mod simbolic, la aniversarea a 25 de ani a RFI în România, a recunoscut micul aport pe care RFI l-a jucat în construirea democrației în România. Dl. președinte benficiază de o imagine bună, iar acum, când ne-am apropiat de Sibiu, oamenii de aici spun că multe lucruri i se datorează din perioada în care a fost primar.

Aproape trei decenii de carieră

Absolvent al Școlii de Jurnalism din Lille în 1988, Patrice Martin a început cariera la Radio France, Europa 1, M6, înainte de a trece în Maroc, în 1991, pentru a servi audiovizualul în afara Franței, cu Radio International Mediteranean – Medi1, cu sediul în Tanger. Aici, a fost succesiv reporter, prezentator, redactor și coordonator editorial în franceză și arabă. Numit șef al limbilor geopolitice audiovizuale în afara Franței, în 2012, apoi asistent director al RFI, el este responsabil de redacțiile în limba română, cambodgiană, chineză, persană, vietnameză, rusă, spaniolă, portugheză și engleză.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*