Sibiul văzut altfel

Accesul real la forme de exprimare a propriei identități și a talentelor persoanelor cu dizabilități este restrâns din cauza posibilităților reduse ale acestora de finanțare sau autofinanțare, de lipsa de interes a comunităților de a integra și accepta diversitatea și, nu în ultimul rând, de mentalitatea colectivă de discriminare și stigmatizare a persoanelor cu dizabilități psiho-sociale.

Digital Camera

Digital Camera

Cu toate că orașul Sibiu dispune de o bogată viață cultural-artistică, cu evenimente de amploare, festivaluri de teatru, film, arte vizuale, street-art și concerte,  manifestările culturale ale persoanelor cu dizabilități pe plan local sunt ca și inexistente, una din puținele ocazii de exprimare artistică fiind expoziția anuală „Speranță prin Artă“, organizată de Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“ din Sibiu împreună cu Asociația Spitalului.

Imagini cutremurătoare

Proiectul a fost acceptat spre finanțare de Administrația Fondului Cultural Național în acest an și propune realizarea unui album grafic al cărui autor este un tânăr artist special, Gabriel Popa, în vârstă de 14 ani, care suferă de o tulburare din spectrul autist. Colecția sa, editată sub titlul „Sibiu – Lumini și nuanțe“, cuprinde grafici spectaculoase, în creion și tuș, realizate de un copil suferind, care a găsit calea comunicării prin talentul excepțional la desen, dar și fragmente din viața unei familii atinse de aripa autismului, testimoniale ale unor specialiști în sănătate mintală, ale oamenilor care îl cunosc și susțin pe Gabriel în viața de zi cu zi. Albumul „Sibiu – Lumini și nuanțe“ este un manifest pentru incluziune, un apel pentru conștientizarea societății asupra potențialului și a valorii artistice dovedite de cei marginalizați prin diagnostic.

Un exemplu pentru toți

Albumul va fi editat și în format electronic, iar câteva desene de o uimitoare acuratețe, reprezentând aspecte din orașul Sibiu, vor putea fi multiplicate în serie limitată. Textele sunt editate și în limba engleză, pentru ca albumul să bată la porțile organizațiilor de profil din Europa. Ediția a fost îngrijită cu dragoste și respect de cunoscutul artist plastic sibian Niu Herișanu. „Nu mai puțin de 50 de organizații neguvernamentale din toată țara, specializate în recuperarea și integrarea copiilor cu autism vor primi în dar câte un exemplar al albumului, în semn de solidaritate și recunoștință din partea autorului, Gabriel Popa, ambasador al speranței pentru miile de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist din România“, afirmă Loredana Botea, președintele  Consiliului Director al ASPS.

Roxana FEDIUC | coordonator proiect

„Asociația Spitalului de Psihiatrie «Dr. Gheorghe Preda» din Sibiu, ai cărei membri sunt permanent preocupați de promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități psiho-sociale, a devenit organizatorul editării și lansării unui album de grafică unic, ce reunește lucrările unui foarte tânăr artist special, Gabriel Popa.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*