Sibiul, văzut în altă lumină! Spectacol în centrul orașului

Sibienii și turiștii care trec prin Piața Mare, Piața Mică sau pe strada Cetății în aceste zile vor avea parte de o surpriză.

Anul 2015 a fost proclamat Anul Internațional al Luminii şi al Tehnologiilor bazate pe lumină de catre ONU în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale (2013). Proiectul global, coordonat de ONU/UNESCO, a reunit până acum participanţi din mai mult de 85 de ţări şi peste 100 din cele mai înalte şi mai prestigioase asociaţii internaţionale de ştiintă, nenumărate societăţi academice sau profesionale naţionale, precum şi o serie de producători şi factori de decizie.

”În acest cadru, cele mai importante instituţii şi actori din România și din străinătate din acest domeniu, au ales Sibiul pentru a propune publicului acest unic eveniment de anvergură din România. Programul se dorește în întregime transdisciplinar și va cuprinde, într-o singură săptămână – perioada 8-12 septembrie – patru expoziții, trei congrese internaționale deschise publicului, patru evenimente în aer liber”, spun organizatorii. În cadrul acestui amplu proiect, Asociatia “SIBIU 1191”, prin proiectul “Lighting Sibiu”, realizează două evenimente în zona centrală Sibiului – Piața Mare, Piața Mică, strada Cetății – destinate tuturor sibienilor și turiștilor.

Astfel, GUERILLA LIGHTING va avea loc joi, 10 septembrie, între orele 21.00 și 23.00. Conceptul de Guerilla Lighting s-a creat la începutul anului 2000, pentru a promova design-ul iluminatului și pentru a crea o platformă interactivă și în aceeași timp artistică, pentru a discuta problemele-cheie precum calitatea luminii, poluarea luminii, deșeurile luminoase și dezvoltarea durabilă.

Guerilla modificat

Martin Lupton și Sharon Stammers, creatorii acestui fenomen, vor fi prezenți în Sibiu, pentru a coordona activitățile din această zi. Valoarea din spatele acestui exercițiu este participarea și colaborarea marelui public, atât a copiilor cât și a adulților. Sub îndrumarea unui conducător de echipă, echipele vor crea modele de design de iluminare cu ajutorul lanternelor de mare putere (proiectoarele LED alimentate de la baterie permițând proiecții care merg de la valuri de lumină la puncte mici de lumină și care sunt adaptate pentru proiecții policrome cu un filtru special). Deşi pare o manifestare spontană, efectele de iluminare sunt atent planificate. Instruiţi să fie într-o anumită poziţie la o anumită distanţă de ţinta lor, echipele aprind simultan diferitele aspecte ale arhitecturii oraşului şi creează un spectacol.

Punctul de întâlnire pentru formarea şi instruirea echipelor este Piaţa Mică – Muzeul Astra – Casa Artelor, de la ora 20.30, şi au fost alese șase obiective reprezentative pentru Sibiu: strada Cetăţii – Zidul Cetăţii şi Turnul Dulgherilor, strada Arhivelor – intersecţie cu str. Timotei Popovici, Turnul Sfatului – dinspre Piaţa Mică, Piaţa Mare – Muzeul Brukenthal, Piaţa Mică – Muzeul Astra și Pasajul Scărilor.

Al doilea eveniment este VIDEOMAPPING – proiecţii 3D pe faţada Muzeului Brukenthal, vineri 11, septembrie orele 21.30-23.00. Este vorba despre un concurs internaţional de proiecţii 3D pe faţada Muzeului Brukenthal, în care zece echipe internaţionale se vor întrece, încercând să impresioneze sibienii prin calitatea efectelor video şi audio.

Tehnica videomapping-ului face ca o clădire să se mişte, să se transforme sau chiar să dispară. Odată luate măsurile şi relieful clădirii care va servi drept „ecran”, proiecţia se adaptează faţadei şi transformă fiecare detaliu într-un afişaj video dinamic.

3dmapping3x4  MIHAI

„Proiectoarele de ultimă generaţie şi software-ul de specialitate sunt folosite pentru a deforma şi masca animaţia proiectată, pentru a o face să se potrivească perfect peste contururile clădirii. Rezultatul final este o instalaţie audio-vizuală care impresionează de fiecare dată. Tinerii artişti din Olanda, Italia, România, Mexic, Germania, Ungaria şi Slovacia vor evolua sub «bagheta» arhitectului Mihai Baba de la Visual Skin”, anunță Claudiu Gavrea, organizator al evenimentului Lighting Sibiu.

Proiectul este finanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*