Simpozion internaţional „Eficienţa parteneriatelor europene pentru dezvoltarea ȋnvăţământului agricol“

Convenţia-cadru de parteneriat 2012-2016 între Colegiul Agricol „D.P. Barcianu“ Sibiu şi Institutul Saint-Christophe din Masseube (Franţa) s-a încheiat cu succes. Acest fapt a fost un bun pretext pentru ca directorii celor două licee agricole să semneze o nouă convenţie pe patru ani, în cadrul simpozionului internaţional intitulat „Eficienţa parteneriatelor europene pentru dezvoltarea ȋnvăţământului agricol“.

Minodora BEZA

coordonator de programe și proiecte educative

Colegiul Agricol „D.P. Barcianu“

IMG_20160621_173433Simpozionul desfăşurat ȋn perioada 21-23 iunie a fost organizat de liceul agricol sibian, de Asociaţia pentru Colegiul Agricol „D.P. Barcianu“ Sibiu şi de liceul agricol din Masseube şi a avut ca invitaţi reprezentanţi de la: IȘJ Sibiu, Camera Agricolă Sibiu, S.C. Khar & Partners S.R.L., Syngenta Agro S.R.L., Asociaţia de Prietenie „Ille-et-Vilaine“ Sibiu, Lectoratul francez al ULBS, părinţi şi foști elevi ai liceului agricol din Sibiu cu studii agricole finalizate la Saint Christophe sau în curs de formare în Franţa.

Obiective

Obiectivele simpozionului au urmărit valorificarea experienţei de mobilitate europeană în rândul elevilor, stimularea interesului lor pentru participarea la proiecte europene, sporirea competitivitaţii în domeniul agricol din România şi din Franţa, precum şi semnarea unei convenţii-cadru de colaborare 2016-2020 între liceele organizatoare ale evenimentului.

Cinci „boboci“ sibieni vor studia în Franța

Prima  zi a simpozionului s-a desfășurat sub forma unui lectorat cu diriginţii claselor a IX-a, cu elevii lor şi cu părinţii interesaţi de bursa pe care Colegiul Agricol Barcianu o oferă absolvenţilor anului I de liceu: trei ani de studiu gratuit în Franţa, în care cazarea, hrana, cursurile, rechizitele şi activităţile de timp liber sunt asigurate de liceul partener. Prof.  Minodora Beza, responsabil de proiect, şi directorul liceului francez, prof. Stéphane Mur, au popularizat parteneriatul, au evidențiat aspectele pozitive şi dificultăţile pe care le presupun  studiile în străinătate şi importanţa alegerii corecte pentru elevi şi părinţi în ce priveşte viitorul tinerilor în contextul unei pieţe a muncii bazate pe competenţe şi pe integrare la nivel european.

În a doua parte a zilei au avut loc interviurile de selecţie în rândul bobocilor. Cei cinci elevi  selectaţi (Darius Rogozan, Alexandru Dudaş, Marius Gunesch, Sebastian Oprişiu şi Lavinia Lascu), însoţiţi de părinţii lor, au prezentat un discurs în limba franceză în care au motivat alegerea pentru continuarea studiilor agricole în străinătate. Ei vor studia începând cu luna septembrie la Saint-Christophe la profilul Controlul şi gestiunea fermei, urmând să susţină examenul de bacalaureat ȋn Franţa peste 3 ani.

Model de bune practici

A doua zi a avut loc diseminarea proiectului la nivelul instituţiilor responsabile de învăţămantul sibian, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, reprezentat de insp. școlar general adj. prof. Gheorghe Bîrză, şi Camera Agricolă Sibiu, reprezentată de d-na director Georgeta Purima.

Toate părţile implicate au ajuns la concluzia că parteneriatul cu Liceul Agricol Saint-Christophe este un model de bune practici în domeniul învăţământului agricol, unic în ţară, şi au asigurat Colegiul Agricol Barcianu de tot sprijinul pentru continuarea schimburilor internaţionale.

12 ani de proiect

Ultima zi de simpozion a reunit persoane care au fost implicate, de-a lungul timpului, în proiecte europene pe care liceul agricol sibian le derulează cu şcoli de profil din străinătate.

La o masă rotundă a fost dezbătută problematica formării profesionale continue a profesorilor şi a elevilor prin mobilităţi ȋn ţările europene. S-a abordat problematica sprijinirii practicii elevilor de firmele cu capital străin, implicarea Centrului Francofon de Afaceri Sibiu în activitatea educativă a liceului agricol, insistându-se pe cele două colaborări cu şcoli cu profil agricol din Franţa: Institutul Saint-Christophe din Masseube şi Liceul Les Vergers din Dol-de-Bretagne.

S-a făcut bilanţul celor 12 ani de proiect cu Liceul Saint-Christophe, iniţiat de prof. Victoria Joantă, fost director al CADPB, continuat de actualul director, prof. Viorel Muguraş Popescu, şi coordonat de prof. de limba franceză Minodora Beza.

O oportunitate unică

Iniţiatoarea proiectului s-a arătat încântată de organizarea simpozionului în care s-a putut urmări parcursul şi nivelul de reuşită a unor foşti elevi, prezenţi la eveniment: Alexandru Lavu (reprezentant Syngenta SRL) şi Ionuţ Costea (angajat la Khar & Partners), o dovadă clară a integrării absolvenţilor de liceu agricol pe piaţa muncii din România, având experienţa anilor de studiu şi de practică la fermele din regiunea Gers. Iulian Iancu, în curs de formare la Masseube, şi Darius Rogozan, viitor elev la Saint Christophe, au motivat şi ei ȋn cadrul simpozionului, alegerea făcută: bursa oferită de Colegiul Agricol Barcianu este o oportunitate unică de a descoperi sistemul de învăţământ agricol francez şi de a face practica la exploataţii agricole mari, cu utilaje performante.

Dl. Nicolae Tarcea, preşedinte al asociaţiei de părinţi a liceului agricol, a oferit domnului director S. Mur titlul de membru de onoare al asociaţiei, datorită susţinerii parteneriatului si orientării profesionale a elevilor români care studiază la Saint-Christophe.

Atât dl. Pierre Guiol, colaborator la Khar & Partners, fost lector la ULBS şi actual responsabil de proiecte educative la Asociaţia de Prietenie „Ille-et-Vilaine“, cât şi dl. Pierre Ferrey, ataşat cultural al Ambasadei Franţei, au subliniat, la masa-rotundă a simpozionului, eficienţa programului şi rolul important al implicării şcolilor sibiene în schimburi europene în care profesorii şi elevii depăşesc bariera lingvistică, limba franceză devenind un instrument  pentru formarea lor profesională.

Cadrele didactice de la CADPB cu rol în comisia de programe educative (prof. Mariana Dragomir, prof. Veronica Vasiu, prof. Ioana Vidrighin, prof. Diana Popa, prof. Diana Ticiu-Ianc, d-na Iuliana Hutter – bibliotecară), precum şi profesorii de specialitate în domeniul agricol (prof. Livia Potra, dl. Ioan Iancu – şeful fermei didactice a liceului), d-ra Smaranda Popescu, fostă elevă la Barcianu, participantă la primul schimb cultural de la Masseube (2006) şi eleva Ana Maria Vidrean din partea Consiliului Şcolar al Elevilor, au evidenţiat importanţa mobilităţii profesorilor şi a elevilor ȋn străinatate prin proiecte care sprijină programa şcolară, dar şi dezvoltarea abilitaţilor de viaţă a celor implicaţi prin consolidarea grupului de elevi participanţi, stimularea curiozitaţii, îmbunătăţirea nivelului de comunicare în limbi europene, descoperirea unei noi culturi şi transmiterea specificului local. Din păcate, a fost identificată şi problema financiară care impiedică deplasarea profesorilor și liceenilor de la Barcianu la şcolile partenere din Gers şi Bretagne în schimb de experiență.

Valori comune

În finalul simpozionului, membrii comisiei de proiecte internaţionale a liceului (prof. Lavinia Stanciu, prof. Mihaela Popoviciu, prof. Vlad Tănase, prof. Minodora Beza – responsabil comisie) au concluzionat faptul că parteneriatele cu liceele agricole din Franţa şi cu reprezentanţii comunităţii locale promovează toleranţa, respectul, încrederea reciprocă, cooperarea, comunicarea în limba franceză, cunoaşterea specificului cultural şi nu în ultimul rând dezvoltarea competenţelor profesionale încât să dăm tinerilor şansa integrării pe o piaţă a muncii care este tot mai exigentă atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*