Simpozionul național “Terapii naturale în actualitate” se desfășoară în această săptămână la Sibiu

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, secția Muzeului de Istorie Naturală, departamentul Muzeul de Istorie a Farmaciei, organizează, în perioada 4 – 5 octombrie, simpozionul național “Terapii naturale în actualitate”.

La simpozion vor participa peste 30 de specialiști din țară și străinătate, având ca invitat de onoare pe Denise Straiges CCH RSHom (NA) PCH, președinte, director al Clinic Academy of Homeopathy Education NYC | World, homeopat, lector și cercetător.

Lucrările simpozionului vor aborda rolul și locul terapiilor complementare și alternative în medicina mileniului III. Se va pune un accent deosebit asupra posibilității utilizării fitoterapiei, apiterapiei, aromaterapiei, homeopatiei, dietoterapiei, balneoterapiei și ale altor metode terapeutice tradiționale în prevenirea și tratamentul unor afecțiuni.

Cu ocazia simpozionului, va fi vernisată expoziția temporară și catalogul „Terapii naturale în actualitate”. Expoziția și catalogul sunt dedicate doctrinelor terapeutice complementare și alternative, care au jucat un rol important de-a lungul mileniilor în istoria medicinii și farmaciei.

Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, prin colecțiile sale de herbarii medicinale și colecțiile Muzeului de Istorie a Farmaciei din Sibiu, atestă documentar importanța istorică a terapiilor naturale de-a lungul dezvoltării științelor farmaceutice în Transilvania și nu numai. Din expoziție nu vor lipsi herbarul prelinnean alcătuit de Johann Georg Baußner în 1735, cel mai vechi herbar din România, colecția de plante medicinale realizată de medicul Joseph Sadler, colectate din Transilvania în perioada 1823-1825 și coli din herbarul farmacistului, chimistului și botanistului sibian Gustav Adolph Kayser, fondator al Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu.

Expoziția comemorează de asemenea o filă din istoria homeopatiei, deoarece, acum 240 de ani, părintele homeopatiei medicul german Samuel Hahnemann (1755-1843), părăsea Sibiul, după ce timp de doi ani a fost găzduit de către baronul Samuel von Brukenthal, în calitate de bibliotecar și student la medicină.

Expoziția mai prezintă numeroase flacoane din colecția de homeopatie a Muzeului de Istorie a Farmaciei din Sibiu.

„Metodele terapeutice tradiţionale trăiesc în ultimele decenii o adevărată renaştere la nivel mondial, ele fiind recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Aceste metode vin să completeze arsenalul terapeutic modern cu noi valenţe şi posibilităţi, care alături de medicina alopatică, bazată pe medicamente de sinteză, întregeşte medicina zilelor noastre”, a precizat dr. farmacist Ladislau Rosenberg, autorul catalogului.

Deoarece Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu este prietenul micilor exploratori, în expoziția temporară, ei vor descoperi remedii antice obținute din: ”ochi de raci”, venin de șarpe, praf de gândăcei, stele de mare și pietre magice precum lapis lazuli.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*