„Soldaţii”, de Adrian Șchiop, la Z9Culture Sibiu

Diseară, de la ora 19.00, la Librăria „Constantin Noica” din Sibiu, va avea loc o întâlnire cu actriţa şi regizoarea Ivana Mladenovici şi prozatorul (şi actorul – căci joacă rolul personajului principal în filmul „Soldaţii”) Adrian Șchiop, în cadrul proiectului Z9Culture 2017 (Zona Nouă a Culturii).

Ivana Mladenovic a regizat filmul „Soldaţii. Poveste din Ferentari” (2017), după romanul cu acelaşi nume semnat de Adrian Șchiop, publicat la Editura Polirom, în două ediţii (2013, 2014), disponibil şi în format digital.

Moderată de Ştefan Baghiu şi Radu Vancu, discuţia va viza mai ales raportul dintre romanul „Soldaţii. Poveste din Ferentari” şi ecranizarea acestuia din 2017.

Filmul a primit deja premii extrem de importante în Europa, la doar câteva săptămâni de la intrarea în circuitul de festivaluri: Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur; o mențiune specială din partea juriului celei de 18-a ediții a Premios Sebastiane, secțiune a Festivalului de Film de la San Sebastián.

Romanul semnat de Adrian Șchiop a fost unul dintre cele mai apreciate ale ultimelor decenii: a obţinut premiul pentru Proză al revistei Observator Cultural şi premiul „Cea mai bună carte a anului” la Gala Bun de Tipar, ediţia 2014. Mai mult, a născut un adevărat fenomen în lumea culturală românească, împreună cu fragmentele din doctoratul autorului despre universul social al manelelor şi cu party-uri tematice în Ferentari sau la Macaz. Filmul va avea premiera în România în februarie 2018.

Adrian Șchiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în cadrul Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca. Master în lingvistică la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi. Şi‑a susţinut doctoratul, avînd ca temă manelele, la SNSPA Bucureşti. A lucrat ca profesor de limba şi literatura română (1997‑2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelandă), jurnalist (2004‑2010, Evenimentul zilei, Prezent, România liberă). A debutat în revista Fracturi (2002) şi a publicat două romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004) şi Zero grade Kelvin (Polirom, 2009). Prezent cu traduceri în reviste din Belgia (DW B), Elveţia (Heterographe) şi Germania (Parsimonie). Este colaborator al platformei Criticatac.

Proiectul „Zona nouă a culturii” însumează peste 20 de evenimente (conferințe, dezbateri, lecturi și ateliere) ce vor avea loc în nu mai puțin de 8 orașe (Sibiu, București, Timişoara, Cluj-Napoca, Brașov, Mediaș, Făgăraș și Sebeș) și își propune să aducă în fața elevilor, studenților și publicului larg din România o serie de scriitori şi jurnalişti, atît din țară, cît și din străinătate. Proiectul organizat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional dorește să faciliteze accesul tinerilor din România (atît din mediul universitar, cît și din cel preuniversitar) la cultura vie, prin ai cărei reprezentanți va încerca să exploreze contextul socio-cultural actual, să aproximeze pozițiile în care se regăsesc literatura din România și cultura română în peisajul global, deschizînd astfel calea pentru formarea unor viziuni mai clare și mai relevante asupra modurilor în care a evoluat arta pînă în contemporaneitate, asupra rolului traducerii şi multiculturalismului şi a felului în care New Media contribuie la dezvoltarea acestor zone artistice.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*