Spălătoriile auto, verificate de inspectorii de muncă

În perioada 19 – 20 octombrie, s-a desfăşurat, la iniţiativa Inspecţiei Muncii, în Sibiu și în întreaga țară, o campanie națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă prevederile legale din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă la spălătoriile auto.

În Sibiu, au fost verificați 28 de operatori economici cu activități de spălătorie auto, cu un total de 127 de angajați. Inspectorii de muncă nu au depistat ”muncă la negru”, dar au constatat mai multe neconformități pe care le-au sancționat cu avertismente și o amendă, în valoare de 300 de lei, pentru neacordarea salariului minim brut pe țară garantat în plată. Au mai fost sancționate deficiențe precum: instruire necorespunzătoare, examinări medicale periodice incomplete, căi de acces și de circulație marcate necorespunzător, nepurtarea echipamentului individual de protecție, neevidențierea orelor de muncă prestate de salariat.

„Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecințelor sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează munca nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului, uneori fiind amânată zile în șir sau chiar luni; persoana care prestează munca fără a încheia un contract individual de muncă este lipsită de protecție socială și nu beneficiază de asigurări sociale și de sănătate pentru accidente de muncă și boli profesionale, de asemenea nu poate beneficia de creditare bancară și altele. Angajatorul care folosește munca fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta; de asemenea, este lipsit de prerogativa disciplinară. Având în vedere riscurile de accidentare la care sunt expuși lucrătorii din spălătoriile auto (alunecări pe pardoseala umedă, arsuri, tăieturi, căldură excesivă, temperaturi extreme, risc de intoxicare cu substanțe chimice utilizate la curățenie, perioade lungi în care angajații stau în picioare, risc de electrocutare etc.), inspectorii de muncă au verificat, în cele două zile de control, vineri și sâmbătă, modul în care angajatorii respectă legislația din domeniul securității și sănătății în muncă”, a declarat Alexandru Marius Stănilă, împuternicit inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*