Specialisti neonatologi de prestigiu au vizitat maternitatea din Sibiu

neonatologie spital  În preambulul celei de-a XVIII-a Conferinţe Naţionale de Neonatologie, desfăşurată recent la Alba Iulia, o parte din invitaţii străini care au participat la eveniment, au vizitat Secţia Clinică Neonatologie a SCJU Sibiu. Oaspeţii de seamă care au călcat pragul maternităţii sibiene au fost: profesorul Edward Bell, prodecan al University of Iowa, SUA, profesorul Jean Charles Picaud, de la Department of Neonatology at Croix Rousse Hospital din Lyon şi Jessica Litscher, asistentă de terapie intensivă neonatală în Dayton, Ohio, SUA.
Personalul medical al secţiei a fost onorat de această vizită şi a încercat totodată să profite de cunoştinţele şi experienţa oaspeţilor.
„Profesorul Edward Bell vine în România de peste 15 ani în cadrul unor programe de instruire şi la conferinţele de neonatologie şi a vizitat Sibiul şi clinica noastră în repetate rânduri, dar de această dată am fost bucuroşi să îi putem arăta o secţie renovată, modernă, dotată cu echipamente noi, de ultimă oră. Invitaţii au apreciat în mod deosebit terapia intensivă neonatală şi eforturile noastre de a asigura cele mai bune îngrijiri nou-născuţilor şi prematurilor internaţi aici, apreciind calitatea îngrijirilor şi echipamentelor ca fiind la nivel european. De asemenea, oaspeţii noştri au apreciat faptul că mama şi copilul sunt îngrijiţi împreună în acelaşi salon, rooming-in, cu saloane complet renovate şi modernizate”, a declarat Dr. Livia Ognean, medic primar neonatolog şi coordonatoarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Secţiei Clinice Neonatologie a SCJU Sibiu.
În urma vizitei, medicii secţiei au primit din nou invitaţia de a vizita spitalul universitar din Iowa şi de a învăţa acolo cum să îngrijească şi mai bine copiii internaţi în terapia intensivă neonatală. „Domnul profesor Edward Bell este, într-un fel, mentorul nostru din acest punct de vedere, secţia de neonatologie pe care o conduce fiind un reper mondial de îngrijire a mamei şi copilului. De fiecare dată aprecierile dlui profesor sunt bine venite şi le-am aşteptat cu interes la fiecare din vizitele sale”, a adăugat Dr. Livia Ognean.
În urma vizitei efectuate Prof. Dr. Edward Bell a transmis mulţumirile sale, apreciind progresele făcute.
„Vă mulţumesc pentru turul frumoasei voastre secţii. Secţia este cu adevărat frumoasă şi are un design care ţine cont de pacient şi familia sa. Pereţii şi podeaua sunt de aspectuoase, prof. dr. Edward Bellsuprafaţa podelei nu îngreunează mersul şi este uşor de curăţat. Lumina şi ventilaţia sunt foarte plăcute iar echipamentele voastre sunt foarte bune. Aşa cum v-am spus deja, aveţi unele echipamente pe care noi nu le avem. Următorul lucru pe care ar trebui să îl achiziţionaţi este o pătură de răcire şi un sistem de control al temperaturii pentru a putea realiza hipotermia terapeutică cu un control precis al temperaturii esofagiene, conform cu protocoalele internaţionale. De asemenea, pentru ceea ce faceţi, o altă prioritate este să aveţi un aparat de radiologie digital astfel încât să puteţi face radiografii rapid, 24 de ore din 24. Acest lucru este foarte important mai ales că folosiţi tehnici de respiraţie asistată avansate precum ventilaţia cu frecvenţă oscilatorie înaltă iar radiografiile sunt esenţiale pentru aprecierea volumului pulmonar pentru ajustarea presiunilor de ventilaţie. Sunt impresionat şi mândru de progresele pe care le-am văzut în secţia voastră în vizitele din ultimii ani iar Dr. Olariu (n.a. – Dr. Ecaterina Olariu, medic şef al Secţiei Clinice Neonatologie) şi conducerea spitalului merită lăudaţi pentru aceste progrese remarcabile”, a declarat Prof. Dr. Edward Bell în urma vizitei efectuate.
La rândul său, Dr. Livia Ognean a transmis mulţumiri oaspeţilor „pentru aprecieri şi pentru sprijinul acordat în decursul anilor”, precizând totodată „că întreaga echipă este mândră de progresele realizate”.

Maternitatea din cadrul SCJU Sibiu este una dintre cele mai moderne din România, după ce a fost complet reabilitată şi modernizată în urma unui proiect în valoare de 25,86 milioane de lei, cu finanţare de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii şi gestionat de Ministerul Sănătăţii.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se află sub autoritatea Consiliului Judeţean Sibiu, pe baza Hotărârii nr. 93/2010 a Consiliului Judeţean Sibiu.

Dr. Vasile Spinean                        Dr. Livia Ognean                                Decebal Todăriţă
Manager                                 Medic primar neonatologie                      Purtător de cuvânt

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*