Specialiștii în relațiile interetnice din Transilvania s-au reunit la Sibiu

Guvernul României prin Departamentul pentru Relații Interetnice organizează, până duminică, la Sibiu, conferința internațională „Relaţii Interetnice în Transilvania – De la studiu de caz la imagine de ansamblu“, ajunsă la ediția a 12-a.

Participanții dezbat istoria minorităților naționale, istoria relațiilor interetnice de-a lungul Evului Mediu cu reminiscențele lor din prezent și modul în care aceste relații se reflectă în patrimoniul cultural european existent. Evenimentul va include prezentări individuale grupate pe mai multe secțiuni (una dedicată patrimoniului cultural european, alta dedicată minorităților naționale și importanței lor în istorie, alta dedicată gastronomiei ca parte a civilizației europene).

Manifestarea reunește la Sibiu specialiști în istorie, istoria artei și arheologie din România, Cehia, Bulgaria, Federația Rusă și Ucraina. Lucrările se vor desfășura în spațiul primitor și sugestiv al Bibliotecii Județene Astra din Sibiu (str. G. Barițiu, nr. 5) și se adresează tuturor celor interesați de istoria Transilvaniei și a teritoriilor învecinate ei, în special celor interesati de istoria etniilor din această zonă. În același spirit, deopotrivă academic și deschis publicului larg, are loc și prezentarea de istorie gastronomică – Străvechi itinerarii culinare la Mureșul de Jos. Pita la țăst în cadrul Serilor Sibiului, evenimentului promovat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu în spațiul plăcut al cafenelei Cafe Wien. Tot în cadrul conferinței, sâmbătă 19 octombrie, cu ocazia evenimentului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, în spațiile Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA va avea loc o demostrație culinară sub genericul Interferențe etnice în bucătăria ardelenească – istorie și tradiție. O serie de instituții de cultură din Sibiu cum sunt Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Biblioteca Judeţeană Astra, Academia Română – Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal și Consiliul Judeţean Sibiu se alătură în sprijinirea bunei desfășurări a evenimentului. O echipă a televiziunii publice (TVR 3) se va afla de asemenea la fața locului.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*