Spectacolul „Tattoo”, în regia lui Radu Afrim, în premieră absolută la Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Regizorul Radu Afrim, laureat a mai multor premii UNITER, director artistic al Galei Hop 2014, creator a peste 50 de spectacole de teatru, montează pentru prima oară în cariera sa un spectacol la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu (TNRS) – Secţia Germană: „Tattoo” de Igor Bauersima şi Réjane Desvignes va avea premiera sâmbătă, 25 octombrie, ora 19.00. Spectacolul după textul celor doi autori elveţieni marchează o premieră absolută în România, până în prezent fiind montat doar în ţările germanice.

Scenografia spectacolului este semnată de Dragoş Buhagiar, binecunoscut publicului sibian din numeroasele colaborări cu TNRS, care a reuşit şi de această dată să propună o formulă vizuală inedită în colaborare cu artistul video Andrei Cozlac.

TATTOO | foto: Radu AFRIM

TATTOO | foto: Radu AFRIM

După o lună intensă de lucru pentru realizarea spectacolului „Tattoo”, regizorul Radu Afrim a declarat că a descoperit la Secţia Germană o trupă de actori cu care a lucrat foarte bine, cu care a putut experimenta diverse situaţii şi stări ale personajelor în timpul repetiţiilor: „Actorii de aici sunt deschişi la propriile trăiri, ştiu să „se joace”, nu le este frică de penibilul la care se poate ajunge în timpul repetiţiilor, de unde începe ulterior să se taie, ca să rămână exact ceea ce trebuie. Împreună am avut curaj să facem un spectacol atractiv şi colorat pentru spectatori, care sunt foarte importanţi pentru mine”. Referindu-se la textul piesei „Tattoo”, Radu Afrim a spus că este un text cu mult umor, care spune lucrurilor pe nume, o critică subtilă a societăţii actuale, dar unde se regăsesc şi emoţii, care nouă ne lipsesc în aceşti ani. De altfel, regizorul spune că alegea textului este cel mai important lucru atunci când decide să monteze un spectacol: „Trebuie să ai textul potrivit, pentru teatrul potrivit şi pentru oraşul potrivit”.

Scenograful Dragoş Buhagiar a declarat că pentru acest spectacol s-a inspirat în primul rând din textul piesei, şi apoi din viziunea regizorală a lui Radu Afrim, un regizor care are întotdeauna un concept clar despre spectacolul pe care îl montează. De asemenea, colaborarea cu artistul video Andrei Cozlac s-a dovedit benefică, deoarece acesta a adus cu adevărat un concept video în spectacol: „Am putut să realizăm împreună un spaţiu de joc filmic, un spaţiu arhitectural, cu o lumină specială, fără proiectoarele clasice. Conceptul video nu se poate adapta oricărui spaţiu, are nevoie de o altă culoare de bază, de aceea eu a trebuit să regândesc proiectul în funcţie de aceste elemente. Ceea ce am făcut noi pentru acest spectacol e o premieră, şi este benefic şi pentru spectatori şi pentru lucrul nostru la proiectele viitoare”. Dragoş Buhagiar a mulţumit echipei tehnice a TNRS şi de asemenea, colegei sale, Irina Chirilă, cu care a lucrat la realizarea scenografiei.

Actorii din distribuţia spectacolului şi-au descris rolurile pe care le joacă ca fiind „provocatoare” şi diferite faţă de rolurile abordate până acum. De asemenea, s-au declarat încântaţi de colaborarea cu regizorul Radu Afrim, care reprezintă un pas înainte în cariera fiecăruia dintre ei.

Sâmbătă, 25 octombrie, ora 19:00, la sala Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Secția Germană – spectacol cu traducere în limba română (proiecţie în scenă)
premieră TATTOO de Igor Bauersima şi Réjane Desvignes
Regia: Radu Afrim;
Scenografia: Dragoş Buhagiar;
Video: Andrei Cozlac;
Asistentă scenografie: Irina Chirilă;
Distribuția: Ali Deac, Daniel Plier, Emöke Boldizsár, Cristina Juks, Daniel Bucher
durata aproximativă: 1h 15min
preţ bilete: 15 lei; 10 lei

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*