Spitalul Clinic Județean de Urgență are cel mai performant ecograf din județ

Pacienții Secției Clinice Medicală II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu beneficiază de investigații medicale complexe realizate cu un ecograf nou și performant.

„Examinarea este neinvazivă și se poate efectua imediat după examinarea ecografică clasică”, a explicat dr. Remus Cipăian

Aparatul de înaltă performanță Logiq S8 R4, cu modul de elastografie și ecografie cu substanță de contrast, a costat 460.000 lei, dintre care 340.000 lei asigurați în urma unei sponsorizări din partea firmei Albis SRL și restul de la Consiliul Județean. Ieri, la conferința de prezentare, au participat președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, și Bogdan Dumitrescu, reprezentantul societății care a donat cea mai mare parte a sumei necesare.

Bani din sponsorizare

Echipamentul este conceput pentru examinări abdominale, examinări ale sistemului vascular, obstetrică-ginecologie, examinări urologie, părți moi. „Ecograful aflat acum în dotarea secției clinice medicale II este un echipament performant care va aduce plus valoare atât personalului medical, cât și pacienților, care sunt de fapt cei mai importanți beneficiari ai modernizării. Ne bucurăm că am putut, grație sponsorizării primite și susținerii Consiliului Județean, să achiziționăm aparatul și mulțumim firmei Albis pentru că a contribuit la procesul de dezvoltare a spitalului”, a precizat Cornel Benchea, managerul SCJU Sibiu.

Avantaje

Ecografia cu agenți de contrast I.V. este o procedură ecografică modernă, indicată pentru explorarea pacienților de la care trebuie obținute informații asupra circulației din anumite organe, formațiuni tumorale. „CEUS (Contrast-Enhanced Ultrasonography) permite o vizualizare mai bună a structurilor anatomice comparativ cu imaginea ecografică clasică. Constă din injectarea unei cantități foarte mici de substanță de contrast într-o venă periferică, de regulă vena cubitală. Cantitatea de substanță de contrast este de circa 50-100 ori mai mică decât în cazul altor proceduri imagistice (CT sau RMN), ceea ce constituie un mare avantaj și confort pentru pacient. Examinarea este neinvazivă și se poate efectua imediat după examinarea ecografică clasică bidimensională”, a explicat conf. univ. dr. Remus Călin Cipăian, medicul șef al Secției Clinice Medicală II.

Pe lângă ecograful Logiq S8 R4 achiziționat recent, secția mai are în dotare: două aparate EKG, defibrilator, pulsoximetru, trei aparate de oxigen portabile și un aparat de aspirație portabil.

Saloane renovate la Nefrologie

De curând, au fost renovate și modernizate saloanele compartimentului Nefrologie. Au fost realizate igienizări și recompartimentări, astfel încât din cele două saloane existente au fost create trei saloane. Valoarea lucrărilor s-a cifrat la aproximativ 110.000 lei, din fonduri proprii. Saloanele au fost dotate cu 13 seturi noi de pat cu saltea, huse impermeabile și noptieră, în valoare de 31.000 lei. „Ne bucurăm că am reușit să dăm o nouă față acestui compartiment unde personalul poate lucra acum în condiții decente, iar pacienții au parte de un nivel mai ridicat de confort”, a precizat Benchea.

Compartimentul de Endoscopie a fost relocat

Compartimentul de Endoscopie funcționează, de curând, în spații modernizate, situate în pavilionului chirurgical. Este vorba despre patru cabinete și o sală de sterilizare care au fost igienizate și recompartimentate. Valoarea lucrărilor s-a cifrat la 53.000 lei, 70 la sută din fonduri fiind asigurate de către Consiliul Județean și restul din bugetul spitalului.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*