Stadionul – un proiect de viitor, vechi de 30 de ani

În 1989, conducerea clubului de fotbal sibian anunța extinderea Stadionului Municipal până la o capacitate de 27.000 locuri.

Modernizarea Stadionului Municipal se află de mai bine de un an în continuă întârziere, iar o schimbare majoră a stadionului abia dacă se întrezărește (doar tribuna oficială a fost renovată). De când au început lucrările, FC Hermannstadt a jucat doar cinci partide acasă. În schimb, a bătătorit poteca peste Carpați, între Sibiu și Pitești, și a făcut naveta la Tg. Mureș, în condițiile în care stadionul din Mediaș le-a fost interzis. Proiectul de modernizare îi enervează pe suporterii fotbalului sibian la culme. Frustrarea este cu atât mai mare, dacă ne amintim de proiectul gândit de autoritățile locale în 1989!

Practic, vă provocăm la un exercițiu de imaginație: comparați cele două proiecte de modernizare a arenei din parcul Sub Arini. Pentru că, la acest moment, oricum nu se vede mai nimic.

Ce voiau comuniștii?

„Stadionul va fi extins cu încă 12.000 de locuri (va avea, așadar, circa 27.000 de locuri), prin supraetajarea celor două peluze și a tribunei a doua. Sub aceasta din urmă (înspre strada 13 aprilie – actualmente Octavian Goga, n.red.) intenționăm să amenajăm pe trei nivele următoarele dotări: o bază modernă de recuperare, un dispensar policlinic și, respectiv, un hotel pentru sportivi cu 60 de locuri“. Este declarația lui Gelu Leicu, președintele lui FC Inter Sibiu, în iunie 1989, într-un interviu publicat în programul de meci FC Inter – Dinamo București.

Voința „Prințișorului“

Această parte a proiectului de modernizare a stadionului era ultima etapă, dar și cea mai importantă a construcției noii arene, investiție derulată în perioada comunistă. În perioada 1977 – 1982, comuniștii au construit tribunele din beton. Apoi, în 1982, tribuna de lemn a fost demolată, lăsând loc actualei tribune oficiale. Astfel că, în 1988, când FC Inter intra în Divizia A, Municipalul sibian avea aproape 15.000 de locuri și era unul dintre cele mai moderne din țară, lăsând la o parte stadioanele din Capitală.

Mai mult, venirea lui Nicu Ceaușescu la Sibiu, ca prim-secretar al județului, în 1987, a impulsionat lucrările de modernizare ale stadionului, astfel că promovarea lui FC Inter și noua bază transforma Sibiul într-un centru fotbalistic important în România. În plus, autoritățile locale din acea vreme au primit o răsplată importantă pentru eforturile depuse în anii ‘80 pentru construcția noului stadion. Cu ajutorul lui Nicu Ceaușescu, Sibiul urma să găzduiască, în martie 1989, partida amicală dintre România și Italia. A fost cel mai important meci de pe Municipal, în condițiile în care veneau naționala noastră și cea a Italiei, viitoarea gazdă a Campionatului Mondial din 1990. Zile acelea au fost un adevărat festival al fotbalului pentru sibieni și nu numai, mai ales că reprezentativa României s-a impus cu 1-0, prin golul lui Neluțu Sabău. Atmosfera a fost una fără precedent pentru Sibiul fotbalistic, cu 25.000 de inimi pe stadion. Acest context extrem de favorabil și implicarea lui Ceaușescu au determinat autoritățile statului să se gândească la un nou plan de modernizare a stadionului. S-a lucrat în detaliu, astfel că s-a ajuns la concluzia că stadionul mai poate fi extins până la capacitatea maximă de 27.000 de locuri. Practic, tribuna a doua și cele două peluze puteau fi aduse la nivelul tribunei oficiale.

Revoluția a oprit… evoluția

Detaliile planului de modernizare au fost explicate de președintele lui FC Inter, Gelu Leicu, înaintea unui meci extrem de important, cel cu Dinamo București, de pe teren propriu, în luna iunie 1989, cu câteva etape înainte de încheierea campionatului.

Proiectul nu a mai avut sorți de izbândă, în condițiile în care după 6 luni a venit Revoluția, iar Stadionul Municipal s-a degradat continuu, timp de aproape 30 de ani. Oricum, rămâne un proiect care poate fi socotit un punct de plecare în îmbunătățirea infrastructurii sibiene în sport. Istoria ne învață că cine nu își cunoaște trecutul, nu își merită viitorul.  Să sperăm că cei aflați acum în drept vor învăța din lecțiile trecutului.

FC Hermannstadt a readus dorința unui stadion nou

Finala Cupei României, jucată în sezonul trecut de FC Hermannstadt, și promovarea în Liga 1 au reaprins speranțele suporterilor sibieni, dar și dorința unui nou stadion. Acum Primăria Sibiu are în proiect amenajarea unui stadion modern, însă întârzierile sunt majore. A fost renovată tribuna oficială a Municipalului, se lucrează la drenaj și la introducerea sistemului de încălzire, însă nu se știe, deocamdată, când se va finaliza construcția peluzelor și a tribunei dinspre strada Octavian Goga. Se află în stadiul de proiectare tribunele noului stadion, însă nu se știe cum vor arăta și nici când vor fi gata. Dacă planurile optimiste se vor duce la îndeplinire, noul Municipal va avea între 17.000 și 19.000 de locuri și va fi unul dintre cel mai moderne din țară.

Plecăm din nou cu traista în băț

Noul sezon al Ligii 1 prinde FC Hermannstadt făcând din nou naveta. Din cauza lucrărilor la terenul de joc, echipa sibiană nu poate juca acasă, cel puțin, până în toamnă. De data aceasta nu mai suntem singurii din prima divizie, în aceeași situație aflându-se și FCSB, Chindia Târgoviște și Academica Clinceni, ultimele două nou promovate. Conducătorii clubului Gaz Metan Mediaș continuă să refuze conducerea clubului sibian și nu permit disputarea meciurilor lui FCH pe stadionul din orașul de pe Târnava. Echipa sibiană este nevoită să joace mai multe partide la Tg. Mureș, pe Stadionul „Trans-Sil”.

Teodor Birț, președintele AFC Hermannstadt, a ținut să îi asigure pe suporterii „alb-roșiilor” că va face tot posibilul ca echipa să revină cât mai repede acasă. „Problema cu stadionul ne preocupă pe toți cei de la club. Din păcate, este o problemă pe care nu o putem rezolva. Am spus-o de foarte multe ori, problema este a Primăriei Sibiu. Indiferent de cât de multe întrebări se pun pe Facebook și nu numai despre situația stadionului, la această întrebare nu putem răspunde. Dar, pe de altă parte, vreau să vă asigur că suntem cei care suferim cel mai mult datorită faptului că nu jucăm la Sibiu. Suntem primii care ne dorim să jucăm pe «Municipal», dar nu depinde de noi. Dacă s-ar putea rezolva această problemă de către mine sau de către ceilalți membri din club, cu siguranță am fi făcut-o de mult, nu trebuia să așteptăm până acum. Rugămintea mea mare, adresată tuturor suporterilor, e să înțeleagă că noi, cei de la club, nu putem face absolut nimic vizavi de această problemă. Suntem nevoiți să avem răbdare și să jucăm la Tg. Mureș meciurile de acasă, cel puțin primele jocuri din acest campionat. Vă asigur că, în momentul în care condițiile minime vor fi îndeplinite, vom veni acasă, pentru că ne dorim din tot sufletul să jucăm acasă, atât noi, cei din club, cât și jucătorii, împreună cu staff-ul tehnic”, a afirmat Birț. În sezonul trecut, Hermannstadt a jucat meciurile de acasă la Tg. Mureș, Cluj și Pitești, revenind la Sibiu doar pentru ultimele etape și barajul de salvare de la retrogradare.

Derby pe teren neutru

Astăzi, de la ora 18, FC Hermannstadt întâlnește pe teren propriu, la Tg. Mureș, rivala din județ, Gaz Metan Mediaș. Sibienii au de luat o revanșă, în condițiile în care în ultimul meci jucat în play-out de cele două echipe, Gaz Metan a provocat lui FC Hermannstadt cea mai rușinoasă înfrângere din ediția trecută de campionat. De altfel, medieșenii au câștigat 3 din cele 4 partide cu fotbaliștii sibieni din sezonul trecut. Starea de spirit a celor două echipe nu este prea bună: fotbaliștii sibieni au pierdut cu FCSB (3-4), în prima etapă, iar Gaz Metan s-a făcut de râs acasă, cu noua promovata Chindia Târgoviște (2-2). Gazul vine fără antrenorul Edward Iordănescu, trimis în tribună la meciul din prima etapă.

FC Hermannstadt este fără succes în deplasare în acest an calendaristic, interval în care a înregistrat patru remize şi șapte partide pierdute. Clubul a fost foarte activ în această vară pe piaţa transferurilor, printre achiziţii aflându-se Sorin Bușu, David Caiado și Yazalde, toți trei venind de la Mediaș. În acest început de sezon, FC Hermannstadt a transferat 15 jucători. Media de vârstă este de 27 ani şi 6 luni, a doua cea mai mare din campionat.

Gaz Metan porneşte în noul sezon cu gândul la o calificare în premieră în play-off, asta după ce în ediţia precedentă a dominat play-out-ul, fază a competiţiei pe care a câştigat-o clar. Totodată, 17 sezoane a strâns Marius Constantin pe prima scenă, căpitanul medieșenilor fiind fotbalistul activ cu cele mai multe ediţii de Liga 1. Media de vârstă a lotului lui Gaz Metan este de 26 ani.

Enache, la primul derby județean

Antrenorul sibienilor, Costel Enache, se află la primul derby între cele două prim-divizionare din județ. „Ne așteaptă un joc foarte greu, ținând cont de vechea adversitate dintre cele două echipe, una absolut normală pentru acest nivel. Suntem pregătiți, am avut o săptămână bună. Aștept să ne întoarcem victorioși și să vă văd zâmbetele pe față, vouă, suporterilor și jucătorilor. Lipsa antrenorului lui Gaz Metan de pe bancă este un avantaj, dar nu este decisivă. Va fi un meci echilibrat și mă bazez pe forța grupului, chiar dacă ei au avut mai mult timp la dispoziție pentru a pregăti începutul de campionat“, susține Enache.

La rândul său, Alexandru Mățel pare optimist înaintea meciului. „Mă simt din ce în ce mai bine fizic. Ofensiv stăm bine, însă în defensivă trebnuie să punem la punct anumite detalii. Cred că avem nevoie de timp și de omogenitate“, spune fundașul sibian.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*