Start la curăţenie

După succesul primelor două ediţii, din 2010 şi 2011, la care au participat peste 7.000 de voluntari care au colectat peste 20.000 de saci de deşeuri, este momentul unei noi provocări pentru județul Sibiu. Iubitorii de natură şi nu numai sunt aşteptaţi astazi începând cu ora 8.00, la Sala Transilvania, pentru a se înscrie la un nou tur de forţă de curăţenia, marca „Let’s do it, Romania!“. „Avem încredere că sibienii vor fi alături de «Let’s do it, Romania! » în lupta cu indiferența, motiv pentru care vă așteptăm în număr cât mai mare, să demonstrăm că se poate, că putem fi solidari, că putem da o lecție de ecologie“, declară organizatorii.

În judeţ

 

Pe lângă punctul de înregistrare de la Sala Transilvania, au mai fost organizate alte opt puncte în judeţ: la Mediaş, Agnita, Cisnădie, Răşinari, Sadu, Marpod şi Ocna Sibiului – la sediul primăriilor, respectiv la biserica din Aciliu. La punctele de înregistrare, voluntarii se vor înscrie la lista „Echipei Naţionale de Acţiune“, li se vor aloca mormanele de gunoi şi vor primi instructajul şi materialele necesare curăţeniei, mănuşi şi saci. La Sibiu, primii 500 de voluntari sosiţi la start vor primi din partea sponsorilor şi tricouri, apă şi materiale necesare curăţeniei.

 

Zone mai puţine, monitorizare mai strictă

 

Anul acesta, acțiunea de curățenie națională va îmbrăca o nouă formă. Astfel, în fiecare județ s-au ales zonele în care se va face curățenie, pentru Sibiu fiind următoarele: malurile râului Cibin – de la Gura Râului până la vărsarea în Olt, cursul Sevișului – de la Rășinari până la Șelimbăr, Valea Ştezii şi Curmătura, pădurea Dumbrava, Valea Argintului, ce se întinde pe aria localităţilor Cisnădioara, Cisnădie şi DN1, zona Sadu, Valea Hârtibaciului, Agnita şi partea de nord a județului, respectiv Mediaș. „Zonele alese pentru curăţenie sunt mai puţine faţă de anii trecuţi, iar după 12 mai aceste zone vor fi monitorizate pentru păstrarea curăţeniei“, precizează organizatorii. Anul acesta, peste 85 de ţări din întreaga lume vor organiza Ziua Naţională de Curăţenie în perioada 24 martie-25 septembrie. Pe 12 mai, vor mai face curăţenie generală, alături de România, locuitorii din Bulgaria, Republica Moldova şi Turcia.

 

 

Programul Zilei Naţionale de Curăţenie

orele 8:00 – 11:00

• înscrierea voluntarilor la punctele de înregistrare

• instructajul voluntarilor (voluntarii vor primi un număr de telefon de la punctul de înregistrare, unde vor putea semnala eventualele probleme – s-au terminat sacii, nu pot găsi mormanul, accidente, situații speciale etc.)

• formarea și completarea echipelor (dacă nu există echipe deja formate)

• alocarea mormanelor
• echiparea voluntarilor cu saci și mănuși (pentru cei care nu au deja)

orele 9:00 – 11:00

• voluntarii pleacă spre mormanele de gunoi ce le-au fost alocate (cu un mijloc de transport propriu sau asigurat de organizatori)

orele 9:15 – 13:00

• voluntarii curăță mormanul alocat

• sacii sunt scoși la cel mai apropiat drum public, pentru a putea fi preluați de companiile de salubritate

orele 13:00

• liderul echipei de voluntari confirmă fizic sau prin SMS faptul că mormanul a fost curățat

 

FOTO: Voluntarii vor aduna, mâine, gunoaiele din Pădurea Dumbrava, pentru a le asigura sibienilor aerul curat

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*