Strigăt de ajutor

O mamă riscă să ajungă în stradă, împreună cu cei doi copii. Restanţele adunate la plata utilităţilor au adus-o în această situaţie disperată.

Elena Langa, sibianca în vârstă de 43 de ani a cărei poveste v-am prezentat-o în cadrul campaniei noastre „Şi ei au dreptul la viaţă“, riscă să ajungă cu cei doi copii ai săi în stradă. Pe lângă restanţele la taxe, femeia mai are de plătit acum şi cheltuielile de executare, care se ridică la peste 2.700 de lei . Stă aici cu chirie de peste şase ani, împreună cu cei doi copii ai săi – un băieţel de 7 ani şi o fată care în prezent este anul trei la facultate, specializarea Finanţe şi Bănci. „Mi-am crescut copiii singură, aşa cum am putut, stând pe străzi, prin spitale sau la azil. Băiatul este bolnav de inimă şi suferă şi de insuficienţă valvulară la plămâni. M-am chinuit să-mi ţin fata în facultate, iar acum când este în ultimul an, riscăm să ajungem pe drumuri”, se plânge femeia. Camera în care locuieşte în blocul 4 de pe strada Lazaret nu are apă şi nici gaz, iar căldura nici măcar nu se simte pentru pereţii sunt mereu umezi şi plini de igrasie. Femeia povesteşte că a ajuns în situaţia de a avea restanţe foarte mari la utilităţi după ce, în unele luni taxele ajungeau şi la 8-9 milioane. „Am plătit de curând 200 de lei pentru instituirea unei asociaţii. Poate aşa nu o să mai vină taxele atât de mult şi o să plătească fiecare cât consumă, nu la comun, cum plăteam până acum”, explică Elena Langa. Însă până atunci, femeia se teme că va ajuge în stradă. A primit deja un ordin de evacuare.

 

Jalbă la Primărie

 

Chiria locuinţei este de 65 de lei, bani pe care a reuşit să-i achite cu greu în fiecare lună. „Din ianuarie 2010 şi până în iulie am plătit chiria, deşi ar fi trebuit să fiu scutită pentru că am gandicap de gradul II accentuat şi grav. Am aflat apoi că puteam beneficia de acest drept, iar acum mă chinui să-mi recuperez banii. Nu sunt mulţi, e vorba de 200 de lei, pe care nici nu vreau să mi-i dea mie, ci să-i vireze direct în contul datoriilor de la taxe, să ştiu că mai scap de o parte din ele”, povesteşte femeia. Venitul lunar al familiei se ridică la 480 de lei, în condiţiile în care singura sursă sigură este ajutorul indemnizaţia de handicap şi alocaţia băiatului. „Acum, în prag de sărbători, nu pot sta în stradă cu copiii. Am sperat că poate primăria mă ajută să primesc o nouă locuinţă, însă doamna Fritzmann, şefa comisiei sociale, mi-a zis că nu poate face nimic pentru a împiedica evacuarea, ci doar să mă ajute să-mi recuperez banii de pe chiria plătită“, spune Elena Langa. Pentru familia ei, sărbătorile nu sunt fericite.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*