Studenții sibieni aleg norocul ca sursă de venit

Intuiesc, mizează și plasează pariul –  pentru câţiva studenţi sibieni, jocurile de noroc pe internet au devenit o ocupație cu normă întreagă, din care câştigă uneori echivalentul unui salariu peste medie. Aşa că nu se mai ostenesc să-și caute job-uri part-time pe timpul facultății.

 

 Sibienii care pariază online spun că nu e greu să începi să câştigi, odată ce înţelegi principiile de bază

Sibienii care pariază online spun că nu e greu să începi să câştigi, odată ce înţelegi principiile de bază

Se pot obţine rezultate în câteva secunde, la câteva clickuri distanță, însă pentru asta trebuie să fii înarmat cu o răbdare de fier, concentrație maximă și să intuieşti mersul tranzacţiilor. Altfel, riști să pierzi şi puţinul pe care l-ai investit. Mari companii internaționale de pariuri online – cum sunt Bet365 sau Gamebookers – cunoscute pentru jocurile de pariu sportiv sau turnee virtuale de poker, organizează și pariuri financiare pe indici bursieri, piața valutară sau pe cotaţia metalelor prețioase. Acest tip de pariuri se dovedește un mod ușor de a câștiga destul de mulți bani, uneori sume peste un salariu mediu, în câteva zile. Mai nou, tinerii care şi aşa stau ore în şir în faţa monitorului, acum urmăresc grafice. Speculează variațiile indicilor, apoi plasează pariurile și, cu puțină șansă, reușesc să câştige sume considerabile.

 

 

Răbdare răsplătită

 

Pentru a putea paria pe unul dintre site-urile dedicate pariurilor, trebuie mai întâi să îți faci un cont de utilizator, apoi să virezi o sumă, prin transfer bancar sau cu o carte de credit. Pe urmă, tot ce mai contează este… norocul! Mesagerul a stat de vorbă cu doi studenţi sibieni la Inginerie, care au intrat în lumea pariorilor. Filip a început de curând să frecventeze site-urile de pariuri. Acum câteva săptămâni, pierdea constant, însă şi-a îmbunătăţit repede strategia şi acum a ajuns la un profit de vreo 2.500 de lei. „Dacă urmăreşti cu atenție fluctuațiile afișate pe grafic și plasezi bine pariul, fără să te hazardezi crezând că ți-a pus Dumnezeu mâna în cap, poți face foarte ușor foarte mulți bani”, crede el, încântat de succes. Colegul său, Alex, este un alt tânăr care s-a gândit să facă bani cu pariuri online. L-a urmărit îndeaproape pe Filip cum reușește să câștige atât de ușor și și-a făcut și el un cont pe unul dintre site-urile dedicate pariurilor bursiere. „În primele zile, nu am câștigat nimic. Mi-am reîncărcat contul și, încet-încet, am început să câștig. Primele câştiguri au fost insignifiante, apoi am început să mă perfecționez, câștigând sume tot mai mari de bani. În trei zile, am reușit să câștig valoarea unui salariu minim pe economie și mi-am cumpărat un telefon mobil”, povesteşte băiatul.

Cum se câștigă?

Filozofia de bază a pariurilor financiare este de a ghici nivelul și direcția indicelui, până la închiderea intervalului de pariere, având posibilitatea de a te ghida după valoarea actuală a indicelui care este afișată estimativ pe un grafic, explică jucătorii înveteraţi. În funcție de miza și de cota alese, este calculată valoarea profitului sau după caz, a pierderii. La pariurile cu cote fixe, maximul pierderii posibile o reprezintă miza. Tactica destinată câștigului este de a urmări căderi sau creșteri mari, care valorifică pariul depus. „Este nevoie de răbdare, pentru că astfel de fluctuații nu sunt dese, iar când apar, atunci este momentul de a paria”, explică T. P., un alt student care a înţeles cum poate face bani frumoşi.

Atenţie la ţepe!

La fel ca orice joc de noroc,  companiile organizatoare de pariuri online au partea lor de câștig garantat. Pe lângă regulile jocului, norocul și priceperea participantului, Filip crede că site-ul de pariuri la care are cont de utilizator folosește și mijloace tehnice pentru a limita suma pe care o pot ridica jucătorii. „După o vreme, după ce am început să câștig sume mai mari de bani, operatorii site-ului au început să-mi pună bețe în roate. Mi se îngreuna viteza site-ului și devenea tot mai greu să plasez pariurile, riscându-mi banii. Am vorbit cu cei de la asistență și au motivat ca ar fi de vină conexiunea mea de internet. Dar am testat cu un alt cont pe același calculator și merge perfect, de unde am dedus că nu conexiunea e de vină”, constată pariorul.

Câştiguri fără taxe

Ceea ce nu știu Filip, Alex și miile de români care pariază online este că utilizarea site-urilor de jocuri de noroc neautorizate în România le-ar putea aduce probleme cu Fiscul. „Potrivit legii, constituie infracţiune fapta persoanei care participă, pe teritoriul României, la activităţi de joc de noroc care nu sunt autorizate pe teritoriul României, organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixă ori mobilă sau a oricăror mijloace asimilate”, avertizează Irina Corcoveanu, avocat senior în cadrul casei de avocatură „Boștină și Asociații”, contactată de reporterii Mesagerului de Sibiu.

 

Noile modificări și adăugiri ale OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, publicate în Monitorul Oficial în august 2011, impun ca firmele internaţionale care organizează jocuri de noroc pe internet pentru publicul român să fie autorizate, pentru a putea fi monitorizate și impozitate. „Monitorizarea activităţilor din domeniul jocurilor de noroc se realizează de către Ministerul Finanţelor Publice, direct sau împreună cu alte instituţii ale statului, în condiţiile legii. Printre jocurile de noroc avem pariurile on-line și jocuri de noroc online”, a precizat Anca Șandru, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu. Totuşi, statul încă nu a găsit o modalitate efectivă de a încasa dările de la site-urile internaţionale care activează şi în România. „Până în prezent nu există operatori de pariuri online licențiați și autorizați conform legii din România. Deși, din punct de vedere legislativ, cadrul de reglementare a jocurilor de noroc online este în vigoare, în practică, autorizarea acestor operatori este încă imposibilă, din cauza absenței operatorilor de monitorizare a jocurilor de noroc online”, ne lămurește Irina Corcoveanu.

Infractori fără voie

Organizarea de jocuri de noroc online a fost calificată drept infracţiune din 2009 până în decembrie 2010. Pedeapsa era închisoarea de la un an la cinci sau amendă. Chiar şi acum, cadrul legal pentru autorizare nu poate fi pus în practică. Asta, deşi piaţa estimează că o jumătate de million de români joacă lunar. Valoarea pieţei locale de profil se apropie de 500 de milioane de euro anual, potrivit revistei Capital. La nivel global, piaţa pariurilor online depăşeşte 10 miliarde de euro.

 


Pariaţi cu responsabilitate!

 

Pe cei care îşi fac griji că ar putea deveni dependenţi de pariuri, specialiştii îi sfătuiesc să reţină câteva reguli simple:

1. pariurile trebuie privite ca o activitate de relaxare şi nu ca o sursă de câştig

2. evitaţi să încercaţi recuperarea pierderilor

3. pariaţi doar cât vă puteţi permite să pierdeţi

4. păstraţi o evidenţă a timpului şi sumelor pe care le cheltuiţi plasând pariuri

5. dacă doriţi să luaţi o pauză de la pariuri, puteti utiliza opţiunea auto-excludere (Opt-out)

6. dacă doriţi să vorbiţi cu cineva despre posibilele probleme cauzate de pariuri, contactaţi  www.gamblingtherapy.org.uk

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*