Suntem finaliștii Cupei României!

FC Hermannstadt sau Gaz Metan Mediaș ar putea aduce, pentru prima dată în istorie, Cupa României în județul Sibiu. Cele două echipe se vor confrunta în semifinale. Câștigătoarea trofeului are în față Europa League. Disputa dintre cele două echipe sibiene naște orgolii aprinse.

O echipă sibiană va juca finala Cupei României în acest sezon. FC Hermannstadt înfruntă Gaz Metan Mediaș în semifinale, iar învingătoarea are șansa să aducă pentru prima dată în istorie Cupa României la Sibiu. Mai mult, cine joacă în ultimul act al competiției are parte și de o răsplată pe măsură: dacă va câștiga Cupa, ajunge în Europa League! Așadar, fotbalul sibian are parte cel mai bun sezon din istoria sa în Cupa României. Gaz Metan Mediaș și FC Hermannstadt pot egala performanța obținută în 1951 de Flacăra Mediaș, care a pierdut finala Cupei României, în favoarea lui CCA București. Disputa dintre cele două echipe sibiene naște orgolii aprinse, având în vedere rivalitatea existentă între echipa din Mediaș și formațiile din municipiul Sibiu de-a lungul vremii. Mereu au sărit scântei între Gaz Metan Mediaș, pe de o parte, și Inter Sibiu, Voința Sibiu și, acum, FC Hermannstadt, pe de altă parte. Totodată, în urma tragerii la sorți a semifinalelor din Cupă, visul suporterului sibian de a vedea o posibilă finală între două echipe din județ s-a spulberat. Poate un vis prea frumos, având în vedere că exista și riscul ca ambele echipe din județul Sibiu să fie eliminate în semifinale și să fi asistat la o finală Universitatea Craiova – FC Botoșani.

În sferturile de finală, FC Hermannstadt a eliminat FCSB la scor de neprezentare

FC Hermannstadt va întâlni pe cealaltă echipă din județ, Gaz Metan Mediaș, în semifinalele Cupei României. S-a stabilit, miercuri, în urma tragerii la sorți care a avut loc la Casa Fotbalului. Prima manșă este programată să se dispute la Sibiu, pe 18 aprilie, iar returul este programat pe 9 mai, la Mediaș. În cealaltă semifinală, se vor întâlni FC Botoșani și CS Universitatea Craiova. Responsabilii echipei fac demersuri pentru jucarea la Sibiu, pe Stadionul Municipal, a meciului din prima manșă. „La scurt timp după tragerea la sorți a meciurilor din semifinalele Cupei României, în urma căreia am picat cu Gaz Metan Mediaș, am făcut demersuri pentru a putea disputa pe propriul teren meciul din manșa întâi. În acest sens, clubul nostru a trimis o solicitare pe adresa Federației Române de Fotbal pentru a programa meciul de la ora 17.00 și nu în nocturnă. Am decis să facem aceste demersuri în principal pentru suporterii noștri, care au venit în număr atât de mare la stadion pe 28 februarie și 1 martie, la jocul cu FCSB. Cei peste 12.000 de suporteri care ne-au fost alături atât în seara zilei de 28 februarie, cât și a doua zi, la prânz, când s-a jucat acel meci din sferturile de finală ale Cupei României, cu FCSB, merită să aibă posibilitatea de a-și vedea echipa favorită încă o dată, într-un meci din fazele superioare ale acestei competiții. Sperăm ca solicitarea noastră să primească răspuns favorabil din partea FRF“, a fost mesajul conducerii pe pagina oficială de Facebook a echipei, imediat după tragerea la sorți.

Varianta mai puțin convenabilă

Teodor Birț, președintele clubului FC Hermannstadt, s-a declarat mulțumit de tragerea la sorți. „Gaz Metan este un adversar accesibil. Nu am vrut să întâlnim CSU Craiova în semifinale, deoarece este favorita numărul unu la câștigarea trofeului, dar nici pe FC Botoșani, din cauza deplasării lungi. Pentru noi, important este campionatul, îndeplinirea obiectivului, promovarea în Liga 1. Primul meci va avea loc la Sibiu. Este exclus să mai închiriem instalația de nocturnă, mai ales că, la acea dată, lucrările la Stadionul Municipal vor fi în toi. În cazul în care se decide ca meciul să aibă loc în nocturnă, vom alege alt stadion”, a declarat Birț.

Plătește oalele sparte

FC Hermannstadt stă la mâna FRF dacă va juca sau nu turul semifinalei pe Municipal. În lipsa acordului Federației, conducerea echipei trebuie să se gândească la un alt stadion, deocamdată nefiind înaintată nici o altă variantă. Una dintre variantele neoficial vehiculate este ca ambele partide din semifinale să se dispute la Mediaș.

Echipa sibiană, înființată în 2015, plătește acum prețul lipsei de interes manifestat în ultimele două decenii de autoritățile locale față de modernizarea Stadionului Municipal. Starea precară a arenei s-a transformat într-o rușine pentru Sibiu. În cei 15 ani în care a fost primar, Klaus Iohannis a lăsat stadionul în voia sorții, acesta degradându-se de la un an la altul. Singurele intervenții vizibile în mandatele lui Iohannis au fost cosmetizările din 2008, atunci când FC Sibiu lupta pentru promovare în prima ligă, apoi în 2011, când Voința a evoluat pentru un an în Liga 1. În 2008, Klaus Iohannis, care era și președintele lui FC Sibiu, echipă finanțată de prietenul său, Werner Keul, a semnat pentru montarea scaunelor actuale la tribuna oficială. Din păcate, FC Sibiu a ratat promovarea, iar dorința lui Iohannis de a vedea echipa sibiană în prima ligă s-a spulberat. La scurt timp după aceea, echipa s-a desființat.

La începutul anilor 2000, Iohannis era un suporter fidel al fotbalului sibian, deși acum preferă tenisul

Totuși, în timpul mandatelor lui Iohannis, Sibiul a avut parte de o echipă în Liga 1. În 2011, Voința a promovat în prima divizie a fotbalului românesc. Pentru a nu fi nevoită să joace meciurile de acasă pe teren străin, primarul Klaus Iohannis s-a implicat în renovarea vestiarelor și montarea scaunelor actuale la tribuna dinspre Sala Transilvania și la peluze. Însă, nici atunci, Primăria Sibiu nu a luat în calcul modernizarea amplă a stadionului. Ce-i drept, nici Voința nu a rezistat în Liga 1, retrogradând după un singur sezon, iar apoi s-a desființat. Administrația Iohannis a preferat să prioritizeze investițiile în modernizarea străzilor, reabilitarea centrului istoric sau evenimente culturale. Nimeni nu îl putea obliga pe primarul Sibiului să aloce bani pentru modernizarea stadionului, mai ales că nici echipele sibiene nu au avut performanțele în Liga 1, însă se putea face un proiect pentru ca Stadionul Municipal să fie adus la o stare decentă, care să găzduiască și alte evenimente. Practic, să fie inclus în viața socio-culturală a orașului. Iohannis nu a reușit să mențină stadionul nici măcar la nivelul l-a care la lăsat Nicu Ceaușescu în 1989, când FC Inter juca în Divizia A, iar apoi câștiga Cupa Balcanică în 1991. Mulți dintre suporterii sibieni păstrează și acum în memorie imaginea Stadionului Municipal din ’89, când România întâlnea, la Sibiu, într-o partidă amicală, Italia, viitoarea gazdă a Mondialului din 1990.

Noroc cu Fodor

Totuși, bătrânul Stadion Municipal mai are o șansă să se reînnoiască. Asta pentru că actualul primar, Astrid Fodor, a înțeles că lucrurile nu mai pot continua în acest mod și că principalul stadion din oraș trebuie modernizat. În acest sens, a demarat procedurile pentru refacerea stadionului, știe ce se vrea și rămâne să vedem în cât timp stadionul sibian își schimbă fața. De apreciat hotărârea celui care gestionează banii Sibiului. Procedurile sunt urgentate de performanțele echipei locale FC Hermannstadt, calificarea în semifinalele Cupei României și faptul că este foarte aproape de a promova în Liga 1, precum și de puterea de convingere a conducerii clubului sibian în discuțiile cu administrația locală. Din păcate, nici Fodor nu poate face minuni peste noapte și să ofere Sibiului un stadion modernizat și cu nocturnă, care să poată găzdui fără probleme semifinala tur a Cupei României. Totuși, este de așteptat ca lucrările să decurgă în grafic, iar FC Hermannstadt, în cazul în care va promova în prima ligă, să evolueze pe teren propriu în partidele de acasă. Lipsa infrastructurii se vede acum cel mai bine, tocmai când Sibiul trebuie să găzduiască una dintre cele mai importante partide din istoria fotbalului sibian. A plătit chiria pentru o nocturnă pentru meciul din sferturile Cupei României, cu FCSB, fără să o poată folosi din cauza condițiilor meteo vitrege, dar cel mai dureros pentru suporterii prezenți în tribune a fost faptul că stadionul s-a văzut depășit din toate punctele de vedere.

Cea mai longevivă echipă din județ

În schimb, Gaz Metan Mediaș, rivala din semifinale a lui FC Hermannstadt, deși se află în insolvență și se bate să evite retrogradarea din Liga 1, are parte de un stadion modern, ce face cinste orașului. Un exemplu pozitiv pentru municipalitatea sibiană. Mai mult, în orașul de pe Târnava Mare activează, din 1945, cea mai longevivă echipă de fotbal din județ. Chiar, dacă de-a lungul timpului, Gaz Metan s-a mai numit Karres, Municipal, Zorile Roșii sau Flacăra, și-a păstrat tradiția. Dacă ar fi să facem o comparație cu echipele din Sibiu, Gaz Metan are o istorie aproape cât Inter, Voința și FC Hermannstadt la un loc.

„În momentul acesta nu mă gândesc deloc la meciul cu Hermannstadt“, susține Cristi Pustai

Revenind la partida din semifinale, Cristian Pustai, antrenorul Gazului Metan, a declarat: „Este o oportunitate să jucăm pentru un trofeu, dar în momentul acesta nu mă gândesc deloc la meciul cu Hermannstadt. Le-am zis și jucătorilor să lăsăm deocamdată deoparte acel joc. Într-adevăr, în Cupă este singurul loc în care ne-am mai bucurat și noi, dar trebuie să ne revenim în campionat, pentru că viitorul clubului depinde de rămânerea în Liga 1”.

Au primit ce și-au dorit!

Încă din faza sferturilor, Birț și-a dorit să întâlnească Gaz Metan în Cupa României. Dorința i s-a îndeplinit, acum, la tragerea la sorți pentru semifinale. Totuși, de fiecare dată, Gaz Metan era cel mai propice adversar pentru echipa sibiană. Iată ce spunea înaintea tragerii la sorți din sferturile competiției, în ianuarie, Teodor Birț: „Mi-aș fi dorit să jucăm cu Gaz Metan, pentru că am fi avut șanse mai mari să ajungem în semifinale, dar vom face tot posibilul să mai producem încă o surpriză în Cupa României – după ce am eliminat deținătoarea trofeului și a Supercupei României, FC Voluntari, în șaisprezecimi, și pe Juventus București, în optimi – chiar dacă va fi infinit mai greu cu FCSB. Surprize însă s-au mai văzut în această competiție”. Bine că dorința președintelui Birț nu s-a îndeplinit pentru sferturile de finală din Cupă, mai ales că FC Hermannstadt a eliminat FCSB la scor de neprezentare.

EUGEN BEZA | antrenor secund FC Hermannstadt: „Sunt sibian, sunt sentimental, de mic am crescut cu această adversitate, chiar dacă am foarte mulți prieteni la Gaz Metan. Fiind junior la Inter Sibiu, știu de rivalitate. Cred că poate fi o chestiune pasională în fotbal pentru noi.“

Să joace împotriva Mediașului în semifinale și-a dorit și Eugen Beza, antrenorul secund al lui FC Hermannstadt. „Personal, am spus și înainte de sferturi și vă spun și acum, mi-am dorit și îmi doresc și acum să jucăm cu Gaz Metan. Chiar mi-aș dori să jucăm cu Gaz Metan. Am avut momente fericite contra lor și mai puțin reușite, cum a fost la Liga 1, cu Voința. O bucurie mare a fost când eram în Liga a II-a cu Voința și am eliminat Gaz Metan în Cupa României, cu 3-1, după prelungiri, aici , la Sibiu“, spunea Beza, după partida cu FCSB.

Nu ne-am mai văzut din 2010

Ultima confruntare decisivă între echipele din Sibiu și Mediaș le-a adus față în față pe Gaz Metan Mediaș și Voința Sibiu. Cele două echipe s-a confruntat în 21 septembrie 2010, în șaisprezecimile de finală ale Cupei României. În sezonul 2010/2011, Voința Sibiu era în Divizia B și reușea promovarea în Liga 1, după barajul cu Săgeata Năvodari, iar Gaz Metan, în Liga 1. Partida s-a jucat de la ora 16, pe Stadionul Municipal. Voința Sibiu s-a impus cu 3-1 în fața lui Gaz Metan Mediaș, după prelungiri. Pentru Voința au marcat Doru Buican – min. 34, Eugen Beza – min. 103 și Iulian Popa – min. 104, în timp ce pentru Gaz Metan a marcat Martin – min. 37. Voința a fost eliminată apoi în optimi de Poli Timișoara, la penalty-uri, pe stadionul „Dan Păltinișanu“, în fața a 2.000 de spectatori. Goga a deschis scorul pentru Poli (min. 13), iar pentru Voința a egalat în minutul 87, Claudiu Bunea. În prelungirile meciului nu s-a mai înscris, iar Poli a trecut apoi la loviturile de departajare cu 4 – 3. Pentru Voința au transformat loviturile de la 11 metri Nicolae Grigore, Eugen Beza și Iulian Popa, dar au ratat Marius Burlacu și Cristian Hardău. În schimb, timișorenii au transformat 4 din cele 5 penalty-uri și s-au calificat în sferturile de finală.

Mai mult, după un sezon, cele două echipe au fost adversare în Liga 1, sezonul 2011/2012: 17 martie 2012: Voința Sibiu – Gaz Metan Mediaș, scor 0-2; 22 august 2011: Gaz Metan Mediaș – Voința Sibiu, scor 3-0. În acel sezon, cel mai vârstnic jucător al echipei Voința era Eugen Beza (33 ani), actualul secund al lui FC Hermannstadt, în timp ce golgheterul echipei era Iulian Popa, care a jucat în sezonul actual de Cupa României pentru FC Hermannstadt. La Voința, atunci, Alexandru Pelici era antrenor principal, iar Florin Berța, antrenor cu portarii. Jucători care sunt acum și la FC Hermannstadt, iar în acel sezon au evoluat pentru Voința, sunt Răzvan Dâlbea, Adrian Cârstean, Iulian Popa și Daniel Tătar.

 

Traseul FC Hermannstadt în acest sezon de Cupă

FC Hermannstadt s-a calificat în semifinalele Cupei României după ce a trecut, pe rând, de Industria Galda (3-1, în deplasare), FC Voluntari – deținătoarea trofeului și a Supercupei României (1-0), Juventus București (2-0) și vicecampioana FCSB (3-0). Partidele din ultimele trei tururi s-au desfășurat pe teren propriu, pe Stadionul Municipal.

Traseul din Cupă al formației Gaz Metan Mediaș

  • Șaisprezecimi: Gaz Metan – Metaloglobus București 2-1 (meci jucat la București)
  • Optimi: Gaz Metan – Mioveni 1-0 (partidă jucată la Mioveni)
  • Sferturi: Gaz Metan – ASTRA Giurgiu 1-0 (la Mediaș)

 

Miză mare

Cupa României 2017-2018 este cea de-a 80-a ediție a celui mai vechi turneu eliminator din fotbalul românesc. Câștigătorul va fi eligibil pentru a treia rundă de calificare a UEFA Europa League 2018-2019.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*