Țară, țară, vrem PREȘEDINTE! | Jurnalul alegerilor prezidențiale

Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale în judeţul Sibiu cu scorul de 66,78 %, urmat de Dan Barna cu 11,02 %, potrivit numărătorii paralele efectuate de Organizaţia Judeţeană PSD.

Potrivit sursei citate, Viorica Dăncilă a obţinut 9,72 % în judeţul Sibiu. Aceste rezultate au fost confirmate şi de cei de la PNL, primul partid din judeţ care a reuşit să finalizeze numărătoarea paralelă, potrivit cărora Iohannis a luat 66,76 %, urmat de Barna cu 11,02 % și Dăncilă cu 9,72 %.

PSD Sibiu se bucură pentru Dăncilă

„Suntem bucuroşi că rezultatele la exit-polluri ne arată că am intrat în turul doi, în ciuda unei campanii mizerabile pe care adversarii noştri politici au dus-o împotriva PSD şi împotriva candidatului nostru. Viorica Dăncilă pot să vă spun că este un om extrem de rezistent, puţini ar fi reuşit să facă faţă atâtor atacuri mizerabile. Bineînţeles că la Sibiu este un pic mai greu, pentru că am avut doi candidaţi de la Sibiu. Aşteptăm să facem numărătoarea paralelă, nu ne culcăm pe o ureche, suntem extrem de atenţi la tot ce s-a întâmplat în judeţ. Avem echipe care monitorizează situaţia în fiecare localitate, în fiecare secţie de vot, până dimineaţă o să facem şi numărătoarea în paralel”, a declarat aseară liderul PSD Sibiu, Bogdan Trif, citat de Agerpres.

Klaus Iohannis, a declarat, după anunţarea exit-poll-urilor, că niciodată românii nu au votat atât de mult şi atât de clar împotriva PSD, iar acest lucru înseamnă pentru România ”un pas enorm”. „Dragi români, victorie! Am reuşit să învingem PSD mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani. Niciodată românii nu au votat atât de mult şi atât de clar împotriva PSD şi acest lucru înseamnă pentru România un pas enorm”, a spus Iohannis, la sediul central al PNL. El a subliniat că PNL, USR PLUS, PMP şi UDMR trebuie să înceapă să lucreze împreună.

Barna, încrezător în scorul final

Dan Barna se declară optimist cu privire la rezultatul votului şi afirmă că scorul final nu îl dau exit-poll-urile, ci „numărarea voturilor”. „Am văzut rezultatele exit-poll-urilor, sunt rezultate care ne încurajează, rămânem pozitivi şi încrezători”, a afirmat Barna, la sediul USR.

Acesta a mulţumit diasporei, menţionând că s-a înregistrat „un record istoric” în străinătate în privinţa prezenţei, fapt ce „dă încredere şi speranţă”.

Sibiul, locul 3 la prezența la vot

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale a fost, până la ora 24,00, la nivel naţional, de 47,66%, potrivit site-ului Biroului Electoral Central (BEC). În mediul urban, prezenţa la urne a fost de 48,54%, iar în mediul rural – de 46,49%. Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 8.683.688, dintre care 5.057.364 – în mediul urban şi 3.626.324 – în mediul rural. O prezenţă mai ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele Ilfov (63,13%), Cluj (59,20%) şi Sibiu (53,76%). O prezenţă mai redusă la urne a fost în judeţele Vaslui (35,47%), Covasna (37,02%) şi Satu Mare (37,68%). Conform site-ului BEC, în funcţie de vârstă, cei mai numeroşi au fost votanţii care au între 45 şi 64 de ani, urmează categoria celor peste 65 de ani, apoi 35 – 44 ani, cei cu vârsta de 25 – 34 de ani, ultimii fiind tinerii cu vârsta între 18 şi 24 de ani. După gen, au votat mai mult femeile – 4,4 milioane, faţă de 4,2 milioane bărbaţi.

Rezultate exit-poll CURS-Avangarde

Candidatul PNL, preşedintele Klaus Iohannis, a obţinut 39% la alegerile prezidenţiale de astăzi, reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă – 22,5%, iar candidatul USR PLUS, Dan Barna – 16,4%, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Pe locurile următoare, rezultatele exit-poll îi situează pe:

Mircea Diaconu – Alianţa UN OM: 7,9%
Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară: 6,1%
Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România: 3,9%
Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste: 1,9%
Alexandru Cumpănaşu – independent: 1,2%
Viorel Cataramă – Dreapta Liberală: 0,3%
Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională: 0,2%
Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc: 0,2%
Bogdan Marian Stanoevici – independent: 0,2%
Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie: 0,1%
John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română: 0,1%.

Potrivit CURS-Avangarde, datele sunt valabile pentru ora 19,30 şi doar pentru secţiile de pe teritoriul României, fără a ţine cont de secţiile din străinătate.

„Rezultatele prezentate nu au luat în considerare distribuţia votului din diaspora, care ar putea influenţa ierarhia. Estimăm că voturile din diaspora vor aduce circa 3% în plus pentru fiecare dintre candidaţii Klaus Iohannis şi Dan Barna”, conform reprezentanţilor CURS-Avangarde.

Eşantionul a fost format din 400 de secţii de votare şi au fost utilizaţi peste 500 de operatori de interviu. Numărul de persoane intervievate a fost de peste 22.000. Ponderea refuzurilor a fost de peste 19%, iar marja de eroare este de +/- 2,5%, la un nivel de încredere de 95%.

Rezultate exit-poll IRES

Iohannis a obţinut 38,7%, Viorica Dăncilă, 22%, iar Dan Barna, 16,1%, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.

Pe locurile următoare, rezultatele exit-poll îi situează pe:

Mircea Diaconu (Alianţa UN OM) – 8,2%
Theodor Paleologu (PMP) – 5,2%
Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România) – 4,6%
Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste) – 2,0%
Alexandru Cumpănaşu (independent) – 1,2%
Viorel Cataramă (Dreapta Liberală) – 0,4%
Bogdan Stanoevici (independent) – 0,3%
Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc) – 0,3%
Cătălin Ivan (Alternativa pentru Demnitate Naţională) – 0,2%
Sebastian Ionescu (Partidul Noua Românie) – 0,2%
John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română) – 0,1%

La ora 20.00, prezența la vot în județul Sibiu era de 52,78 %, peste media națională de 46,84 %, conform BEC.

Președintele USR Sibiu a votat „pentru un viitor al copiilor noștri alături de noi, în România”

Președintele filialei județene USR Sibiu, Adrian Echert, a votat împreună cu familia sa „pentru un viitor al copiilor noștri alături de noi, acasă, în România”.

„Am votat astăzi pentru același lucru pentru care am hotărât să mă implic în politică – pentru un viitor  al copiilor noștri alături de noi, acasă, în România. Pentru o țară ce vrea să se schimbe după 30 de ani de la Revoluție. Foarte multe forțe s-au pornit împotriva noastră în această campanie și e clar că sistemul se simte amenințat de noi, oameni noi în politică, oameni activi ai societății care s-au săturat de starea de fapt. Se pare că suntem la limită pentru a intra în turul doi și acum, ca la europarlamentare, fiecare vot contează. În 26 mai, doar 12.000 de voturi ne-au despărțit de locul 2. Un singur vot în fiecare secție ar fi făcut diferența. Haideți să profităm de această șansă! Haideți împreună cu familia și prietenii la vot!”, a declarat Echert.

Incidente electorale la Sibiu – ACTUALIZARE

Un incident electoral a fost semnalat în județul Sibiu, unde unui bărbat nu i s-a permis să voteze cu buletinul provizoriu, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). „Un bărbat cu dublă cetăţenie a depus plângere pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale împotriva preşedintelui unei secţii de votare din Sibiu, care nu i-ar fi permis să voteze cu cartea de identitate provizorie, bărbatul fiind lăsat să voteze însă de preşedintele altei secţii”, a declarat în această seară purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.

„În cele 12 ore de la deschiderea secţiilor de vot, nu au fost înregistrate evenimente care să afecteze grav procesul de votare sau climatul de siguranţă publică. Până la acest moment, la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată al MAI au fost înregistrate 146 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii şi infracţiuni electorale. Peste 70 dintre semnalările de incidente electorale nu s-au confirmat. Poliţiştii efectuează cercetări cu privire la 28 de posibile fapte de natură penală. De la începerea votării, au fost constatate 23 de contravenţii, fiind aplicate 9 avertismente şi amenzi de peste 12.000 de lei. Cele mai multe sesizări de incidente electorale au fost înregistrate în Dolj (18), Bucureşti (15), Giurgiu (13), Argeş (9), Dâmboviţa şi Vrancea cu 8”, a mai precizat Dajbog.

Până la această oră, procesul electoral la nivelul județului Sibiu s-a desfășurat fără probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice, susțin reprezentanții IPJ Sibiu.

Până la ora 19.30, la Sibiu au fost înregistrate 14 sesizări privind evenimente electorale, din care s-au confirmat 5.

„La o secție de vot din municipiul Sibiu, s-a prezentat o persoană care, deși locuia în Sibiu, nu era trecută pe lista permanentă, votând pe listele suplimentare. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că această persoană și-a pierdut cetățenia și nu avea drept de vot. În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot (art. 387 alin. 1 cod penal).

Se fac verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale după ce o femeie a sesizat că nu i s-a permis să voteze la o secție din Șelimbăr.

Un bărbat este cercetat penal după ce a votat în alt județ și a încercat să voteze încă o dată la o secție din Păuca, județul Sibiu.

Un bărbat din Săcădate a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 500 de lei pentru apelare abuzivă. Acesta a reclamat că unui cetățean, aflat în stare de ebrietate, nu i se permite să voteze.

O persoană a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 4.500 de lei întrucât a permis ca un alegător s ă voteze cu un document impropriu (art. 55 lit. r din Legea 370/2004)”, a declarat Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției județene.

Sibienii nu s-au mobilizat la vot ca în 2014, dar tot depășesc media pe țară

La ora 17, prezența la vot era de 42,64% în județul Sibiu. Prezenţa la vot, la nivel naţional, până la ora 18,00, era de 42,19%. În mediul urban prezenţa la urne a fost de 42,41%, iar în mediul rural de 41,9%. O prezenţă mai ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele Ilfov (53,67%), Cluj (50,83%) şi Braşov (47,40%). O prezenţă mai redusă la urne a fost în judeţele Covasna (31,85%), Vaslui (32,72%) şi Satu Mare (33,28%).

Prezența la vot în județul Sibiu a depășit media pe țară, atingând 28,46% la ora 14.00. În Păltiniș, prezența este de peste 350%, în timp ce la Jina, doar 8% dintre alegătorii înscriși pe listele permanente s-au prezentat la urne.

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale a fost, la nivel naţional, până la ora 13,00, de 20,68%, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC). În mediul urban, prezenţa la urne a fost de 21,66% şi în rural de 19,38%, a adăugat el. În Bucureşti, s-au prezentat la urne 21,61% dintre alegători. O prezenţă mai ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele Ilfov (26,10%), Braşov (24,38%), Cluj (24,06%), Constanţa (23,99%), Argeş (23,46%). O prezenţă mai redusă la vot s-a înregistrat în judeţele Satu Mare (15,14%), Covasna (15,23%), Vaslui (16,01%), Maramureş (16,94%) şi Arad (17,12%).

Bogdan Trif a votat pentru „decenţă, bunătate, empatie şi bun simţ”

Bogdan Trif

Liderul PSD Sibiu, Bogdan Trif, a votat la prima oră, la o secţie din municipiul Sibiu. „Astăzi îi aştept pe români la vot. Îi aştept pe toţi sibienii care s-au simţit ignoraţi şi sfidaţi timp de 5 ani şi care-şi doresc un preşedinte prezent şi aproape de ei. Astăzi, eu şi colegii mei am votat pentru decenţă, pentru bunătate şi empatie, pentru bun simţ. Am fost astăzi şi am pus ştampila pentru candidatul care, în ultimii doi ani, a stat de vorbă cu oamenii, care i-a îmbrăţişat pe români, care i-a ascultat şi care a făcut realmente lucruri bune pentru români. Astăzi, avem o ţară la cheie din punct de vedere economic, o ţară care s-a situat, până acum câteva zile, pe un trend ascendent din punct de vedere al stabilităţii şi al creşterii calităţii vieţii oamenilor. Nu o spunem noi, o spun agenţiile străine de rating care constată la fiecare raport că România devine o ţară tot mai tentată pentru investitori şi pentru turiştii străini. Astăzi, am votat cu credinţă în Dumnezeu pentru România românilor!”, a spus Trif, într-un comunicat de presă.

Carmen Iohannis este optimistă

Soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis a declarat astăzi, după ce a votat la Sibiu, că este optimistă şi că este o zi foarte importantă, de aceea este foarte important să vină toţi românii la vot. „Este o zi foarte importantă astăzi. Am votat pentru România normală şi vă invit pe toţi la vot. Este foarte important să vină toţi românii la vot”, a spus prima doamnă, citată de Agerpres.

Prezența la vot în Păltiniș a depășit 100% încă de la ora 11

Prezenţa la urne în judeţul Sibiu era de 12,90% la ora 11.00.

În secţia de votare din staţiunea montană Păltiniş s-a înregistrat la ora 11.00 o prezenţă de 111,53% la vot, potrivit Biroului Electoral Central. La secţia nr. 105 din Păltiniş au votat 29 de persoane pe liste suplimentare, fiind înscrise 26 de persoane pe listele permanente, potrivit sursei citate.

Dan Barna: „Este un vot pentru viitor”

Liderul USR, Dan Barna, candidatul Alianţei USR-PLUS la Preşedinţie, a declarat că a votat pentru schimbare şi că este foarte optimist privind rezultatul.

„Am votat astăzi pentru schimbare, pentru o Românie care începe să facă schimbările de acum, nu de peste cinci ani, nu de peste zece ani. Am votat la finalul unui proces în care zic eu că au înţeles care e miza acestor alegeri, că într-adevăr generaţia de după 1989 se implică. Este un vot pentru viitor, un vot în care am foarte mare încredere. Sunt foarte optimist de rezultat”, a declarat Barna, la ieşirea de la urne.

Deputatul sibian a adresat un îndemn ca românii să meargă la vot.

„E foarte simplu: luaţi-vă prietenii, colegii, familia, pe toţi cei dragi, pe toţi cei apropiaţi şi mergeţi la vot”, a spus Dan Barna.

Acesta a venit la vot cu familia sa – soţia, părinţii şi fraţii săi – dar şi cu colegii din USR şi PLUS Sibiu.

Prezența la vot la ora 9, la nivel național

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale a fost, astăzi, la nivel naţional, până la ora 9,00, de 3,52%, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preoţescu.

În mediul urban, prezenţa la urne a fost de 3,48% şi în rural de 3,57%, iar în Bucureşti de 3,32%, a adăugat el.

Klaus Iohannis: „Am votat pentru România normală”

Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis, a declarat că a votat pentru „România normală”.

„Astăzi este o zi extrem de importantă pentru România, dar recunosc că şi pentru mine personal. Am votat pentru România normală. Îmi doresc un viitor foarte bun pentru România şi sper să primesc astăzi confirmarea că foarte mulţi români îşi doresc acelaşi lucru. Astăzi, în ziua votului, este ziua în care românii decid ce viitor va avea România în următorul an. Ziua votului este ziua cea mai importantă pentru românii care vor să participe la procesul democratic. Aşadar, dragi români, vă aştept la vot”, a spus şeful statului, după ce a votat la o secţie de la Liceul „Jean Monnet”.

„Câtă lume a venit la vot!”, a remarcat şeful statului, înainte de a-şi exercita dreptul la urne.

El a fost însoţit la secţia de vot de mai mulţi liberali, între care Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan, Alina Gorghiu, Dan Motreanu.

Raluca Turcan: „Am votat pentru o Românie în care legea-i lege pentru toţi”

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o Românie în care „legea-i lege pentru toţi”.

„Am votat pentru o Românie în care legea-i lege pentru toţi. Am votat pentru o Românie în care instituţiile să ajungă să funcţioneze pentru cei mulţi şi nu pentru clientela politică, pentru o Românie în care instituţiile au eficienţă în materie de sănătate, educaţie, ordine publică, siguranţă, pentru o Românie în care părinţii şi bunicii îşi cresc copiii fără să se teamă că infractorii sunt puşi în libertate, pentru o Românie în care dacă te duci la şcoală, înveţi carte şi dacă vrei să te angajezi, te angajezi pe bază de meritocraţie şi nu de pile. Există un singur candidat la Preşedinţie care poate să aibă un guvern partener şi care poate să ne aducă în această Românie, în care drepturile fundamentale sunt respectate, în care românii se simt bine şi în siguranţă”, a declarat liderul PNL Sibiu.

Vicepremierul Raluca Turcan a votat, la ora 8.00, la secţia nr. 42 din municipiul Sibiu. Turcan a fost însoţită de ministrul Sănătăţii, dr. Victor Costache, care a anunţat că va vota la ora 10.00 în localitatea Cisnădioara.

Aproape 350 de alegători au nevoie de urna mobilă în spitalele sibiene

Biroul Electoral Judeţean nr. 34 Sibiu a decis să trimită urnele mobile pentru ca pacienții Spitalului Județean și cei de la Spitalul de Psihiatrie să-și poată exprima votul. „Cei 251 de pacienţi ai Spitalului Clinic Județean de Urgență vor vota prin intermediul urnelor mobile trimise de birourile electorale ale secţiilor de votare nr. 34, 35 şi 36. Cele 92 de persoane internate la Psihiatrie vor primi urna specială de la secţia de votare nr. 18. Transportul urnei speciale se face sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al BEJ.

Reprezentanții Biroului Electoral Judeţean au mai precizat că, până în prezent, nu au fost înregistrate incidente, toate activităţile de organizare a procesului electoral pentru alegerea preşedintelui României desfăşurându-se cu respectarea prevederilor legale.

Peste 270.000 de voturi exprimate în diaspora

Peste 273.000 de români şi-au exercitat dreptul de vot la secţiile de votare din afara ţării în primul tur al alegerilor prezidenţiale până duminică la 07:00 ora României, când s-a încheiat a doua zi de vot şi în America, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central. Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că secţiile de votare din străinătate sunt deschise şi duminică, 10 noiembrie, între orele 07:00-21:00 (ore locale). Procesul electoral se desfăşoară deja de mai multe ore în Asia şi Australia în a treia zi de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei aflaţi la rând în afara sediului secţiei pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59. Cetăţenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secţiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*