Târnăvioara a sărbătorit ”Târgul Meșteșugarilor”

Targul Mestesugarilor Tarnavioara_foto Silvana Armat_06  O comunitate de câteva sute de suflete și-a deschis porțile într-un festival în care au vrut să le arate musafirilor ce au ei mai bun. Pe lângă bucate, muzică, demonstrații meșteșugărești și o paradă pe străzile satului, Târnăvioara s-a încărcat cu speranța că o comunitate se poate transforma.

În perioada 10-11 octombrie s-au deschis la Târnăvioara porțile ”Târgului meșteșugarilor”, la care au participat peste o sută de invitați din afara localității, 30 de meșteri populari, peste o sută de artiști și localnicii din Târnăvioara și Copșa Mică.

Evenimentul organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), Primăria Copșa Mică, Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi comunitatea din Târnăvioara a debutat sâmbătă, 10 octombrie, cu Brunch „Flavours and Sounds of Transylvania”, acţiune Reky Travel & Events. Toate specialitățile culinare pregătite de gospodinele din Târnăvioara au fost apreciate de oaspeți, fie că a fost vorba de salate, saramură de pește, musaca de vinete, brânză de capră, piftele, tobă de casă, slănină, ori că vorbim de gulaș la ceaun pregătit în curtea casei.

În zilele de sâmbătă și duminică, pe străzile localității s-au desfășurat expozițiile în care s-au prezentat rezultatele tuturor atelierelor meșteșugărești realizate pe plan local precum și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului de la Târnăvioara. De asemenea, cei mici au beneficiat de un program interactiv special conceput pentru ei. Acesta s-a axat pe politica de protejare a mediului în jurul noțiunii de “safe environment”.Targul Mestesugarilor Tarnavioara_foto Silvana Armat_13
Portul popular sibian și cântecele de cătănie, de pe Târnave sau cele din Mărginime au încins atmosfera Târgului atât sâmbătă, cât și duminică. Momentele de folclor autentic au fost susținute de către Grupul de muzică tradițională românească Junii al Școlii de Arte și Meserii Ion Micu din Sibiu, coordonator prof. Cosmin Verde și de formațiile de dansuri tradiționale din comunele Rășinari, Bazna și Boian.

”S-a creat aici în Târnăvioara un grup de oameni care au fost alături de noi în cadrul proiectului încă de la început. Am fost cu ei în mai multe localități din țară, pentru a vedea cum se poate produce astfel de transformări și au putut vedea asta cu ochii lor. Nu știu dacă în zece ani vom putea vedea o altfel de localitate, dar cred că în poate 15 ani, Târnăvioara va deveni o comunitate auto-sustenabilă. Cred că în viitor se vor stabili aici mai mulți orășeni care vor beneficia de farmecul acestui loc”, a declarat primarul orașului Copșa Mică, TudorTargul Mestesugarilor Tarnavioara_foto Silvana Armat_08 Mihalache.

”Târgul Meșteșugarilor” din Târnăvioara este parte a proiectului Centrul Cultural al Diversității Europene, realizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, în parteneriat cu Primăria Copşa-Mică şi Complexul Național Muzeal ASTRA, program ce beneficiază de sprijinul financiar obținut printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.
Scopul final al proiectului Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și-a propus să creeze, alături de partenerii implicați în proiect, o structură locală – Centrul Cultural al Diversității Europene – menită să sprijine locuitorii din Târnăvioara în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conștientizarea diversității culturale și a unității identității zonei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*