Târnăvioara și-a deschis porțile. ”Oamenii vor veni pentru că au auzit că este frumos, pitoresc, se poate dormi, se poate mânca, te poți liniști…”

Comunitatea din Târnăvioara a făcut joi, 21 mai, un prim exercițiu în care s-au pus în pielea gazdelor din ”satele – vedetă” din Transilvania.

Ziua Portilor deschise_Silvana Armat (15)  Cu ocazia Zilei Internaționale a Diversității Culturale, locuitorii din Târnăvioara și Asociația pentru Înfrumusetarea Orașului Sibiu i-au invitat pe vecinii din Copșa Mică, Mediaș și Sibiu să vadă primii pași ai transformării satului Târnăvioara, într-un obiectiv turistic.

Vizitatorii au fost martorii unor demonstrații de mesteșuguri tradiționale, cum ar fi producerea manuală a țiglelor, au intrat în câteva gospodării, au degustat vestiții cârnați de Târnăvioara, au vizitat bisericile satului și au intrat alături de localnici în ateliere din sat.

”Comunitatea din Târnăvioara trebuie lăudată pentru că are puterea și are dorința de a se redescoperi pe sine. Vorbim de o redescoperire prin tradiție, redescoperire prin tot ce are mai valoros o comunitate și scoaterea lor în evidență, scoaterea și punerea lor în fața turiștilor. Numai astfel se poate salva un astfel de sit, numai așa se poate restaura încet, încet, un sat, o comunitate.
Târnăvioara, peste 10 ani, dacă va continua pe același drum, va deveni un mic Saschis, Viscri, Mălâncrav, adică o comunitate în care oamenii vor veni pentru că au auzit că este frumos, pitoresc, se poate dormi, se poate mânca, te poți liniști pentru că poți simți Transilvania, pură, tradițională”, a declarat Răzvan Pop, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu ComuZiua Portilor deschise_Silvana Armat (19)n Sibiu.

Primarul orașului Copșa Mică, Tudor Mihalache, le-a invitat pe femeile din Târnăvioara într-o exclursie în comuna Saschiz. Scopul: ”să vedeți cum au reușit ei”. ”Noi vrem, împreună cu partenerii noştri, să vă invităm într-o excursie în Saschiz. Vreau să vadă femeile de aici cum e posibil ca atunci când fac mâncare pentru familie, să facă și pentru musafiri, pentru turiști. În toamnă va fi un atelier special, culinar, în cadrul proiectului, în care vom învăța mai multe. Vom încerca să găsim modalități de a vinde produsele voastre tradiționale. Cam acesta este scopul proiectului nostru: să ne salvăm istoria și să arătăm oamenilor ce suntem noi în stare să facem, să realizăm”, a spus primarul orașului Copșa Mică, de care aparține și satul Târnăvioara.

Evenimentul de joi a fost organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, alături de partenerii săi din cadrul programului „Centrul Cultural al Diversității Europene”, Primăria Copşa Mică şi Complexul Muzeal ASTRA din Sibiu. Totodată, la eveniment au participat și reprezentanți ai reţelei TransylvaNet, federaţie cu obiective similare cu cele ale proiectului din Târnăvioara.

Prin programul pe care îl implementează în anul 2015, beneficiind de sprijinul financiar obținut printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul RZiua Portilor deschise_Silvana Armat (25)omâniei, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și-a propus să creeze, alături de partenerii implicați în proiect, o structură locală – Centrul Cultural al Diversității Europene – menită să sprijine locuitorii din Târnăvioara în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conștientizarea diversității culturale și a unității identității zonei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*