Târnăvioara vă invită la „Târgul meșteșugarilor” – 10 și 11 octombrie 2015

Atelier de tencuieli si finisaje_foto Silvana Armat (5)  La sfârșitul săptămânii viitoare, în zilele de 10 și 11 octombrie 2015, Asociația pentru Înfrumusetarea Orașului Sibiu (AIOS), Muzeul ASTRA, Primăria Copșa Mică și comunitatea din Târnăvioara vă invită la ”Târgul meșteșugarilor”.
Meşteşuguri tradiţionale, dansuri şi muzică populară
Evenimentul organizat în cadrul proiectului “Centrul cultural al diversității europene” cuprinde un târg tradițional, ce se va întinde pe durata a două zile, cu tot ceea ce presupune acesta: demonstrații meșteșugărești reunind în jur de 30 de meșteri tradiționali invitaţi din întreaga regiune, expoziții, degustări culinare precum și concerte de muzică populară și dans tradițional cu invitați din toată țara.
La eveniment vor participa peste 120 de artiști, onorând concerte de muzică populară și dans tradițional. Parte a evenimentelor artistice va fi parada locuitorilor din satele învecinate Târnăvioarei ce va avea loc dumincă de la ora 13:00. Aceştia vor îmbrăca costume populare specifice şi vor prezenta cântece și joc popular.
Brunch-ul „Flavours and Sounds of Transylvania” ajunge la Târnăvioara
Degustările culinare din ziua de sâmbătă, 10 octombrie, se vor face sub termenul între timp deja consacrat în lumea occidentală, așa-numitul “brunch”, care combină produse culinare specifice unui mic dejun cu cele ale unui prânz, realizat sub umbrela brandului “Flavours and Sounds of Transylvania” (inițiativă a Reky Travel & Events). Toate speciScoala de Vara de fotografie - Tarnavioara_foto Gabriela Cuzepanalitățile sunt realizate în satul Târnăvioara din produse crescute aici, rezultate ale atelierului de bucătărie românească organizat pe toată durata săptămânii în cadrul proiectului Centrul Cultural al Diversităţii Europene. La brunch se poate participa doar pe bază de înscriere prealabilă la adresa de email contact@mytransylvania.ro sau la telefon 0747.032.619.
Expoziţii şi program pentru copii
În ambele zile, toţi vizitatorii vor fi încurajaţi să deguste produsele realizate la Târnăvioara, prin amenajarea în piaţeta centrală a satului a unui spaţiu gastronomic.
Expozițiile vor prezenta rezultatele tuturor atelierelor meșteșugărești realizate pe plan local precum și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului de la Târnăvioara. Expoziţiile vor fi amenajate în locuri publice din sat şi în clădirea Centrului Cultural al Diversităţii Europene, Târnăvioara nr. 73.
Cei mici vor beneficia de un program interactiv special conceput pentru ei. Acesta se va axa de această dată pe politica de protejare a mediului în jurul noțiunii de “safe environment”.
Detalii despre proiect
Prin programul pe care îl implementează în anul 2015, beneficiind de sprijinul financiar obținut printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și-a propus să creeze, alături de partenerii implicați în proiect, o structură locală – Centrul Cultural al Diversității Europene – menită să sprijine locuitorii din Târnăvioara în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conștientizarea diversității culturale și a unității identității zonei.
Clădirea în care s-au pus bazele funcționării Centrului Cultural al Diversitătii Europene este o casă din Târnăvioara menită să unească trăsături și caracteristici multiculturale europene. Pe viitor, aceasta va fi un simbol al potențialului comunității de a se cunoaște pe sine. În mod simbolic, clădirea este amplasată în centrul localității, în apropierea celor mai importante instituții.

Sâmbătă şi duminică, 10-11 octombrie
12:00 – 16:00 – Ateliere demonstrative ale unor meșteșugari tradiționali din toată regiunea Transilvaniei (piațeta centrală din Târnăvioara)
12:00-16:00 – Expoziții cu rezultatele atelierelor și ale scolilor de vară realizate în timpul anului

SâmbătăZiua Portilor deschise_Silvana Armat (15)
11:00 – 13:30 – Brunch“Flavours and Sounds of Transylvania” – Reky Travel & Events (str. Târnăvioara nr.73, curtea CCDE)
13:00 – Prezentarea volumului “Tabla vecinătăților Copșa Mică” (în cadrul brunch-ului)
13:30 – Tur ghidat prin satul Târnăvioara cu prezentarea rezultatelor proiectului “Centrul cultural al diversității europene” – Anca Nițoi, coordonator proiect și Tudor Daniel Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, partener proiect
14:00-15:00 – Momente artistice de folclor (cântece, dans) – Căminul cultural din Târnăvioara – Grupul de muzică tradițională românească Junii al Școlii de Arte și Meserii Ion Micu din Sibiu, coordonator prof. Cosmin Verde

Duminică
12:00-13:00 Ateliere copii cu accent pe tema schimbărilor climatice provocate de poluarea umană („Cu bicicleta vom salva planeta”) – Mihai Proca, Asociația Tură în Natură, Sibiu (Biserica evanghelică din Târnăvioara)
13:00 – Momente artistice de folclor – paradă ansambluri folclorice invitate prin sat
13:30 – Informare TransylvaNET – Casa ta, amprentă în timp – Mirela Lebu, Muzeul ASTRA Sibiu (Căminul cultural din Târnăvioara)
14:00-16:00 – Momente artistice de folclor (cântece, dans) – Căminul cultural din Târnăvioara – dansuri tradiționale din comunele Rășinari, Săliște, Bazna și Boian

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*