Teatrul Național „Radu Stanca” a atras, în acest an, aproape 730.000 de spectatori

Teatrul „Radu Stanca”din Sibiu (TNRS) a reuşit să atragă, în acest an, aproape 730.000 de spectatori, iar majoritatea, 680.000, au venit să vadă piese la Festivalul Internaţional de Teatru, organizat în oraş, potrivit unui bilanţ prezentat azi de directorul Constantin Chiriac.

Constantin Chiriac

‘Repertoriul permanent al teatrului a oferit publicului o agendă provocatoare, cu spectacole dintre cele mai variate. În anul 2017, TNRS a prezentat 300 de spectacole, în Sibiu şi în cadrul turneelor organizate. De asemenea, actorii teatrului au realizat 778 de recitaluri, workshop-uri şi spectacole lectură, în Sibiu şi în ţară, la care publicul a avut acces gratuit. Numărul total de spectatori prezenţi la producţiile TNRS în Sibiu a fost de 48.000, iar în cadrul FITS 2017, au participat aproximativ 680.000 de spectatori’, se arată într-un comunicat de presă citat de AGERPRES.

Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ Sibiu a continuat în anul 2017 seria spectacolelor montate de mari regizori români şi europeni, printr-un program ce şi-a propus şi a reuşit să realizeze până la finalul anului un număr de 14 premiere, 11 la Secţia Română şi 3 la Secţia Germană. Cristian Juncu, Cosmin Chivu, Gianina Cărbunariu, Armin Petras, Bogdan Georgescu, Anca Bradu, Alexa Visarion, Rafael Kohn, Radu-Alexandru Nica, Charles Muller, Dan Glasu, Bogdan Sărătean şi Eugen Gyemant sunt regizori colaboratori sau angajaţi ai teatrului, care semnează cele mai noi producţii la Sibiu.

În 2017, teatrul sibian a susţinut 35 de turnee şi deplasări, în cadrul cărora a prezentat atât spectacole ale Secţiei Române, cât şi producţii ale Secţiei Germane. Pe lângă deplasările în ţară, Sibiul şi România au fost reprezentate în acest an, în Europa şi Asia.

În aprilie 2017, la iniţiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi Fundaţia Art Production, Întâlnirile JTI au adus la Sibiu cea mai importantă companie niponă de dans contemporan, ‘Noism’, care a prezentat, în 5 şi 6 aprilie, spectacolul ‘The Match Seller’s Tale – Passacaglia’, în avanpremiera FITS.

Din această primăvară, rolul doctorului Faust, din celebrul spectacol regizat de Silviu Purcărete, este interpretat de Miklós Bács. Bine-cunoscuta producţie a fost prezentată în 27 şi 28 aprilie la Budapesta, în cadrul Madách International Theatre Meeting (MITEM). Ambele reprezentaţii au fost sold-out cu o lună înainte, iar aplauzele furtunoase au ţinut timp de 18 minute.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, prin intermediul Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’, este singura structură de artele spectacolului din România acceptată ca membru asociat în reţeaua ENCATC, cea mai importantă reţea europeană de management şi politici culturale, care cuprinde 137 de membri, din 38 de ţări. În această calitate, festivalul va contribui la profesionalizarea sectorului cultural pentru a-l face sustenabil. De asemenea, reprezentanţii FITS vor fi invitaţi să participe la toate întâlnirile organizate pentru a se implica în dezvoltarea platformei de discuţii şi schimburi culturale, la nivel european şi internaţional.

Tot în 2017, s-a semnat un acord de parteneriat între Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi China Shanghai International Arts Festival, în vederea creării unor strategii de dezvoltare, cooperare şi susţinere între cele două festivaluri. ‘Este o hotărâre pe care am luat-o de comun acord, iar în următorii trei ani vom colabora atât pentru producerea de spectacole, cât şi pentru dezvoltarea unor proiecte bilaterale şi internaţionale în zona teatrului, a muzicii, a spectacolelor de stradă, a dansului’, a declarat Constantin Chiriac.

Teatrul sibian are în palmares şi trei premii obţinute în 2017. În martie 2017, Iustinian Turcu a fost distins cu premiul UNITER, categoria ‘Debut’, pentru rolul Georg din spectacolul ‘Martiri’, regia Radu-Alexandru Nica. În luna mai 2017, spectacolul ‘Iubirea la oameni’, în regia lui Bogdan Sărătean, a obţinut premiul III, în cadrul Festivalului Internaţional al şcolilor de Teatru ‘ClassFest’, ce a avut loc în perioada 1 – 7 mai, la Chişinău. În iulie 2017, spectacolul ‘Familii’, scris şi regizat de Eugen Jebeleanu, a obţinut menţiune specială în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului ITSelF de la Varşovia, unul dintre cele mai importante festivaluri studenţeşti din Europa.

Teatrul şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu fac parte din câteva proiecte europene.

One Comment

  1. Nicolae Tarcea says:

    Din pacate, in unele piese de teatru, jucate la Sibiu, se abuzeaza de expresii vulgare, porcoase expresii de mahala care, dupa parerea mea, n-au ce cauta pe scena unui teatru. Ultima oara am fost la teatru pe 30 nov. a.c. la piesa 10 si pana la pauza actorii s-au exprimat, pe scena, de cateva ori astfel: imi bag p–a. Dupa pauza am plecat din sala. Mai rau ca pe stadion.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*