Terapie în natură Un sprijin real pentru pacienţii care suferă de boli psihice

gradinaDupă un an de demersuri susţinute, Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gh. Preda” din Sibiu a reuşit să inaugureze grădina terapeutică amenajată în curtea interioară a spitalului.

Inaugurarea grădinii terapeutice a fost un moment mult aşteptat de cadrele şi pacienţii Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, iar la eveniment au luat parte reprezentanți oficiali ai Prefecturii Sibiu, ai Consiliului Județean Sibiu, membrii Consiliului de Administrație al spitalului, medici și personal medical, tehnic și administrativ, voluntari, personalități ale societății civile.

Inovație

Grădina terapeutică este un proiect al Asociației Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gh. Preda” din Sibiu (ASPPS) și reprezintă un concept modern, o abordare interdisciplinară între arhitectură-peisagistică și medicină-terapie. Mai mult decât o simplă amenajare de spațiu public, acest demers reprezintă un manifest inovativ pentru sănătate în natură. Curtea interioară a spitalului a fost transformată, printr-un efort remarcabil, într-o gradină terapeutică restaurativă, pentru ca pacienții cu boli psihice severe să petreacă mai mult timp în exterior, într-un mediu sigur, cu efecte calmante și beneficii documentate asupra stării de sănatate psihică.

Sprijin substanţial

Grădina Terapeutică inaugurată în incinta spitalului sibian va reprezenta un sprijin real pentru pacienţii care suferă de boli psihice. „Rolul grădinii este de a facilita relaționarea, de a reduce anxietatea și de a rupe monotonia spitalizării, încurajează mișcarea în aer liber, ușurează comunicarea și cooperarea pacientului, contribuie la îndepărtarea prejudecăților și climatului de stigmă asociat bolii psihice”, a explicat Roxana Fediuc, din partea ASPPS. Grădina terapeutică restaurativă a câștigat concursul Spații Verzi Urbane organizat de MOL România și a fost unul dintre proiectele participante la Semimaratonul Fundația Comunitară Sibiu – ediția 2014.
Roxana FEDIUC | membru ASPPS

„Rolul grădinii este de a facilita relaționarea, de a reduce anxietatea și de a rupe monotonia spitalizării, încurajează mișcarea în aer liber, ușurează comunicarea și cooperarea pacientului, contribuie la îndepărtarea prejudecăților și climatului de stigmă asociat bolii psihice.”

Dana MUNTEAN
redactia@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*