Terapii speciale pentru copiii cu nevoi speciale

Spitalul de Psihiatrie din Sibiu va avea o cameră de stimulare polisenzorială, pentru copiii care suferă de ADHD, autism, retard, tulburări de comportament, de limbaj şi emoționale sau patologii caracterizate prin disfuncții senzoriale.

camera copii psihiatrieUn grant obţinut prin programul Raiffeisen Comunități vine în sprijinul copiilor cu probleme care suferă de boli grave precum autism, retard sau ADHD. Grantul a fost câştigat de Asociația Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu (ASPPS), cu proiectul „Terapii de stimulare polisenzorialăƒpentru copii cu deficienţe”. Acest proiect a ocupat chiar un loc fruntaş în clasamentul concursului, care a avut în vedere atât evaluarea proiectului de către un juriu de specialitate, cât și susținerea prin voturi, exprimate pe platforma online. Valoarea totală a proiectului este de 38.000 de lei, din care 29.900 de lei provin de la Raiffeisen.

Cameră specială

Cu ajutorul finanțării, va fi amenaja o cameră de stimulare polisenzorială în Secția Psihiatrie Infanto-juvenilă din Spitalul de Psihiatrie Sibiu, pentru recuperararea copiilor cu tulburări din spectrul autist sindrom Down, ADHD și patologii neuropsihomotorii. „Terapia de stimulare senzorială facilitează dezvoltarea cognitivă, deprinderile de adaptare la mediu, de autoservire, capacitatea de comunicare. Scopul camerei senzoriale este de a creea mediul stimulativ (vizual, auditiv, olfactiv, tactil) pentru dezvoltarea funcțiilor senzoriale, a relaționării, de a reduce anxietatea și agresivitatea“, explică Roxana Fediuc, din cadrul ASPPS.

Dotări moderne

Camera va fi dotată cu elemente destinate tuturor tipurilor de stimulare, printre care o coloană de apă cu bule de aer, proiector de imagini, difuzor de arome, sistem de fibră optică cu efecte luminoase, seturi de stimulare tactilă și de dezvoltare a motricității fine, combină muzicală și multe accesorii, jocuri educative. Printre activitățile proiectului se regăsește și un curs instruire în aplicarea terapiilor de integrare senzorială, susținut prin colaborarea cu Școala Specială Pașcani, de către profesorul de psihopedagogie specială Cătălin Condrea, specialist cu o vastă experiență în intervenții terapeutice prin intermediul camerei de stimulare polisenzorială. Sala va fi dată în folosință în cursul lunii ianuarie 2015, iar în această perioadă se lucrează la amenajarea spațiului, adaptarea sistemului electric și confecționarea pieselor de mobilier.

Roxana FEDIUC | membru ASPPS
„Tehnicile de stimulare senzorială contribuie direct la reabilitarea mai facilă a pacienților. Copiii dobândesc abilități, recuperează deficienţe, se relaxează, dezvoltă limbajul, coordonarea, comunicarea și afectivitatea, integrându-se mai ușor școlar şi familial.“

Necesitate

În anul 2013, au fost internați și tratați la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu nu mai puțin de 562 copii cu ADHD, autism, retard, tulburări de comportament, de limbaj şi emoționale, patologii caracterizate prin disfuncții senzoriale care afectează simțurile și sistemele vestibular și proprioceptiv. Pentru aceşti pacienți, integrarea senzorială facilitează dezvoltarea cognitivă, deprinderile de adaptare la mediu, de autoservire, comunicarea, reduce anxietatea şi relaxează.

Margareta LUPU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*