Testări pentru cancerul de col uterin

23 de medici de familie sibieni pot oferi informaţii şi consiliere în prevenirea cancerul de col uterin. Anual sunt depistate peste 60 de cazuri noi.

Sibiencele care doresc să-şi facă gratuit testul Babeş-Papanicolau se pot prezenta la cabinetele medicilor de familie care au intrat în program, pentru informare şi consiliere cu privire la prevenirea bolii. „Medicul înmânează femeii eligibile formularul în vederea prezentării la unul din centrele de recoltare. După recoltarea materialului cervical, centrele de recoltare îl transmit laboratorului de anatomie patologică al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, împreună cu formularul completat. Laboratorul interpretează rezultatul, iar formularul completat integral se transmite medicului de familie, în vederea comunicării rezultatului pacientei“, explică Daniela Crăciun, coordonatorul programului din partea SCJU Sibiu. În luna ianuarie, 457 de paciente au beneficiat de investigaţii prin reţeaua spitalului, la trei dintre acestea fiind nevoie de intervenţii medicale suplimentare. Pe lângă centrul de la spital, în judeţul Sibiu mai funcţionează un la Mediaş şi altul la o clinică privată.

Lista, pe site

 

Programul naţional de depistare a cancerului de col uterin a fost demarat în octombrie anul trecut şi se va încheie peste cinci ani. De analize gratuite pot beneficia femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin sau histerectomii totale. Din păcate, nu toţi medicii de familie sunt incluşi în program, în prezent fiind doar 23 de centre de informare şi consiliere. „În curând, lista va fi postată pe site-ul spitalului şi vor mai fi încă 23 de centre care urmează a fi validate. Pentru medicii care vor să intre în program este doar o formalitate“, precizează Crăciun. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sibiu decontează 80 de lei pentru fiecare caz rezolvat. În 2012 s-au înregistrat 61 de pacienţi cu cancer de col uterin, iar pe ultimii trei ani, media a fost de 65 de pacienţi.

 

Situaţie incertă

 

Conducerea spitalului continuă demersurile pentru achiziţionarea unui nou aparat de radioterapie, în condiţiile în care autorizaţia de funcţionare a celui existent expiră în 1 noiembrie. Documentaţia se află la Ministerul Sănătăţii, însă conducerea are în vedere încheierea unui contract de leasing sau a unui parteneriat public privat, în condiţiile în care preţul unui astfel de aparat poate ajunge şi la 5 milioane de euro. Lunar, 120 de pacienţi din Sibiu şi din judeţele limitrofe sunt trataţi în secţia de oncologie a SCJU.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*