Tineri din patru țări vin cu soluții pentru companiile sibiene

Rolul universităților este să pregătească specialiști pentru o piață a forței de muncă tot mai dinamică și competitivă, a declarat Dana Preda, directorul Departamentului Relații Internaționale al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, astăzi, cu ocazia unei reuniuni de proiect în care este implicată universitatea sibiană.

De astăzi și până vineri, creativitatea studenților întâlnește provocările economiei locale. Prin proiectul CRE8 Europe, 20 de studenți vor cunoaște două companii sibiene și vor căuta soluții la problemele acestora.

„Prezența dvs. astăzi, aici, demonstrează încă o dată că prieteniile și colaborările internațională rezistă dincolo de timp și de granițe și că, împreună, putem contribui la dezvoltarea învățământului superior și la crearea unei societăți mai bune.

Scopul unei universități, în contextul european și internațional actual, nu se limitează la pregătirea teoretică, ci și la pregătirea viitorilor experți într-o piață a forței de muncă foarte competitivă. CRE8 Europe aduce în prim-plan necesitatea universităților de a colabora îndeaproape cu piața, facilitându-le studenților oportunitatea de a descoperi diferite medii de lucru și antreprenorilor posibilitatea de a descoperi creativitatea studenților.

Sunt fericită să văd aici, astăzi, studenți din Suedia, Norvegia, Spania și România, 20 de minți creative, care își vor uni din nou forțele pentru a veni cu idei inovative pentru a rezolva problemele a două companii din Sibiu. Vă doresc succes în activitate și să petreceți o săptămână minunată la Sibiu!”, a spus Dana Preda.

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu este partener în proiectul “CRE8 Europe: A Transnational Model for Enhancing Student Employability”, proiect ce își propune realizarea de ateliere de formare transnațională bazate pe metodologia de rezolvare creativă a problemelor. Alături de ULBS, partenerii implicați în proiect sunt: Karlstads Universitet, Suedia, Högskolen i Innlandet, Norvegia și Universitat Jaume i de Castellon, Spania.

Programul urmărește să dezvolte abilitățile studenților de a rezolva probleme într-un context non-academic, folosind problemele reale provenite din mediul de afaceri. Astfel, cei 20 de studenți, câte cinci din fiecare universitate parteneră, vor petrece pe rând câte o săptămână în Suedia, România, Spania și mai apoi Norvegia, în fiecare țară întâlnind câte două companii locale reprezentate de absolvenți ai universității gazdă. Fiecare companie invitată în proiect va prezenta studenților o problemă decizională, indiferent de natura ei, urmărind să identifice cea mai buna soluție apelând la creativitatea studenților. Desfășurat sub formă de concurs, cei 20 de studenți vor fi repartizați în patru echipe: fiecare echipă va fi formată din studenți de la toate cele patru universități partenere, iar studenții vor fi de la programe de studii diferite. Fiecare echipă va avea la dispoziție trei ore pentru a discuta și a creiona o soluție creativă problemei propuse de companie, urmând ca la finalul acestei etape să își prezinte ideea în cinci minute către un juriu. Pentru a permite o utilizare eficientă a timpului, dar și pentru a da frâu liber imaginației și creativității, nu este permisă utilizarea niciunei surse de informare.

Prima etapă a consursului a avut loc în septembrie, atunci când cei 20 de studenți, împreună cu responabilii de proiect, s-au întâlnit în Karlstad, Suedia, unde au dezbătut probleme din domeniul cultivării de cafea și a colectării selective. Acum a sosit momentul ca Sibiul să fie gazdă. Astfel în perioada 4-8 noiembrie, studenții vor întâlni două companii sibiene reprezentate de alumni ULBS și vor încerca să contribuie la dezvoltarea acestora prin propunerea unor soluții creative.

Deschiderea CRE8 Europe Sibiu a avut loc, în această dimineață, în sala Senatului ULBS, în prezența cadrelor universitare și a studenților implicați în proiect, a conducerii Departamentului Relații Internaționale, a prorectorului Marian Țiplic și a directorului general adjunct al ULBS, Ramona Todericiu.

Astăzi, oaspeții străini au mai vizitat Biblioteca Universității și apoi au avut parte de un tur ghidat al Sibiului de tip „vânătoare de comori”, prin intermediul unei aplicații de smartphone dezvoltată de un absolvent al Universității sibiene. Echipele de lucru vor cunoaște firmele locale și vor desfășura activitățile prevăzute în proiect în zilele de marți, miercuri și joi. Programul întâlnirii mai include vizite la Facultatea de Inginerie, Facultatea de Științe, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și stațiunea Păltiniș. Încheierea evenimentului se va desfășura vineri, la Centrul de Reuniune Academică al ULBS.

One Comment

  1. Pingback: Tineri din patru țări vin cu soluții pentru companiile sibiene – Made in Transilvania

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*