TNRS își ia rămas bun de la Lucian Pintilie

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români, a murit ieri la vârsta de 84 de ani. El a fost internat duminică seară, în stare gravă, la Spitalul Elias. 

„Sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus deschide cerurile pentru spiritele înalte. În ziua prăznuirii eroilor neamului, pleacă pe drum cu lumină Lucian Pintilie. Artist care a revoluționat arta teatrală și filmul, românesc și european, ne lasă moștenire vocația construcției și a marii calități, să fim vrednici să-i continuăm opera. Drum cu Lumină, Maestre!”, transmite Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Lucian Pintilie era cunoscut de români pentru filmul „De ce trag clopotele, Mitică”, realizat în 1981 şi interzis de cenzură. Nu a fost prima dată când regizorul a stârnit furia regimului. Acesta a primit interdicţie de a mai lucra în ţară încă din anii ’70. Lucian Pintilie a plecat în exil şi s-a întors în 1990 în România. Printre proiectele sale postdecembriste se numără filmele „Balanţa” şi „Terminus Paradis”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*