Tocmeală cu legea

 


Noul proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, naşte nemulţumiri şi la Sibiu. Potrivit liderului Sanitas Sibiu, Dan Pirnoiu, dezbaterea publică este doar o „chestiune aruncată pe piaţă”.

Dezbaterile se prelungesc până la jumătatea lunii februarie, urmând ca săptămâna viitoare se vină rândul confederaţiilor sindicale şi patronale de la nivel naţional şi al Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor din România să-şi spună punctul de vedere. Consultările se vor încheia abia în 10 februarie cu grupurile de specialitate ale Parlamentului. Dan Pirnoiu, liderul federaţiei Sanitas Sibiu, este de părere că „până la urmă, indiferent cât o dezbate sau nu public, o categorie sau alta, lucrurile sunt bătute în cuie”. Acesta consideră că noul proiect de lege are lacune mari care vor afecta sistemul medical din România, printre cele mai importante numărându-se desfiinţarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Asigurare suplimentară, beneficii zer
o

O altă neregulă semnalată de liderul Sanitas este propunerea de a interpune între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale o verigă suplimentară, reprezentată de casele de asigurări de sănătate private. „Sunt o grămadă de lucruri care nu sunt în regulă. În primul rând coplata, apoi plata pentru acelaşi serviciu în mod diferenţiat, adică să plăteşti după salariu aceleaşi servicii, ceea ce nu este în regulă. Să fii obligat să faci asigurarea suplimentară iar nu este correct, pentru că serviciile care se oferă sunt aceleaşi şi atunci de ce să fac asigurare suplimentară?”, se întreabă şeful Sanitas.

E nevoie de bani

Viitorul act normativ ar da posibilitatea autoritărilor locale să angajeze medici în zonele unde se întâmpină dificultăţi, sprijinit de o echipă multidisciplinară cu asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. „Este o chestuine care nu poate fi rea în momentul în care descentralizarea reală se produce. Cel mai important este ca aceste comunităţi să aibă resursele financiare asigurate, fie populaţia să fie de acord să dea anumite fonduri pentru aceste lucruri, fie primăria să aibă resurse să poată plăti suplimentar servicii medicale”, conchide Pirnoiu. Ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Klaus Iohannis a comentat şi el situaţia creată de proiectul de lege şi a afirmat că demisia subsecretarului de stat Raed Arafat „era logică”.

Klaus IOHANNIS | primar Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*