Trăiește sănătos, mănâncă românește!

Sigla AAPR  micaRespectând sloganul „Trăiește sănătos, mănâncă românește!”, Asociația Administratorilor de Piețe din România, prin Președintele acesteia – dl. Birț Teodor Ioan, susține Propunerea legislativă inițiată de deputații Nini Săpunaru și Tinel Gheorghe cu privire la închiderea hipermagazinelor duminica și în zilele de sărbători legale.
Asociația Administratorilor de Piețe din România sprijină producătorii agricoli și prin acțiunile sale promovează prezența produselor agricole tradiționale în piețele agroalimentare din țară, în principal prin asigurarea de spații de vânzare pentru producătorii agricoli mici și mijlocii.
Piețele agroalimentare administrate de membrii asociației dispun de suficiente locuri pentru a asigura desfacerea în cele mai bune condiții a produselor de calitate obținute de producătorii agricoli putându-se astfel suplinii închiderea hipermagazinelor duminica și în zilele de sărbători legale.
De asemenea, considerăm că această măsură ar putea duce la înființarea de piețe mobile în zilele de duminică și în zilele de sărbători legale.
Prin această măsură vor fi avantajate magazinele de proximitate și micii comercianți, aceștia colaborând foarte bine cu producătorii agricoli.
Într-adevăr, un efect pozitiv al acestei inițiative legislative va fi, cu siguranță, încurajarea producției agricole lucru la care va contribui, dar care totodată va și determina, stoparea exodului tinerilor agricultori în alte țări. Este de notorietate că producția agricolă și suprafețele agricole lucrate sunt în scădere datorită faptului că statul român nu protejează interesele tinerilor fermieri. Închiderea hipermagazinelor duminica și în zilele de sărbători legale este o astfel de măsură ce se impune a fi luată, astfel încât populația tânără din mediul rural, specializată în muncile agricole, să nu mai fie nevoită să culeagă căpșuni în alte țări.
Atât de mult trâmbițata „cultură a shopping-ului de weekend” este o falsă problemă dacă ținem cont de faptul că magazinele retail au doar cca 15 ani de când sunt în România. Putem vorbi cel mult de o „reeducare” a cumpărătorilor, reeducare făcută de retaileri prin diversele promoții de weekend.
Acest comportament, această cultură a shopping-ului poate fi cu siguranță reorientată spre prima parte a weekendului, sau chiar în celelalte zile ale săptămânii. În felul acesta, cu siguranță, nici bugetul retailerilor și nici bugetul de stat nu vor fi afectate întrucât volumul vânzărilor va rămâne sensibil egal cu cel din prezent, doar zilele în care se vor face cumpărături vor fi altele.
Nu în ultimul rând, această inițiativă va impulsiona populația marilor orașe pentru ca în ziua de duminică să-și canalizeze eforturile spre alte acțiuni: cultură, sport, divertisment etc.
Considerăm că trebuie să ne aliniem principalelor state membre ale Uniunii Europene, precum Germania, Spania, Austria, Ungaria etc. care au limitat programul de funcționare al supermarketurilor și hipermarketurilor în weekend, și așa cum populația acestor țări reușesc să facă cumpărăturile în celelalte zile, cu siguranță și românii o vor putea face.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*