Tratarea apei la Uzina ”Dumbrava”, o lecție ”altfel” pentru elevii sibieni

Aproximativ 100 de elevi de la Școala gimnazială ”I. L. Caragiale” și Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 2 Sibiu au avut, săptămâna aceasta, parte de o lecție ”altfel” la Stația de tratare a apei ”Dumbrava” din Sibiu. Tinerii, cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, au aflat care sunt etapele pe care apa le parcurge pentru a deveni sigură consumului uman.

Inaugurată în 1966, extinsă în 1977 și reabilitată cu fonduri europene în perioada 2008 – 2010, stația asigură apă pentru locuitorii municipiului Sibiu și ai localităților Șelimbăr, Veștem, Bungard, Mohu, Șura Mică, Ocna Sibiului, Cristian, Șura Mare și Hamba. În momentul de față, cu ajutorul fondurilor europene, se află în construcție o aducțiune de 76,62 km ce va alimenta 14 localități de pe Valea Secașelor: Şura Mică, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Bogatu Român, Presaca, Păuca, Gusu, Ludoş, Sângătin, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus şi Miercurea Sibiului. Astfel, apa tratată la Sibiu va fi distribuită în Valea Secașelor, zonă în care resursele de apă sunt insuficiente și nu corespund normelor de potabilitate.

Întrebările elevilor au fost diverse, răspunsurile primite de la personalul ”Apă Canal” completând cunoștințele de bază acumulate la școală. S-a insistat mult pe rolul pe care fiecare om îl poate juca în protejarea resurselor de apă, prin adoptarea unui comportament responsabil privind mediul înconjurător și de economisire a apei.

Elevii au aflat despre eforturile investiționale pe care ”Apă – Canal” S.A. Sibiu le face în această perioadă în cadrul Proiectului ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov”, susținute cu fonduri europene prin POS Mediu, în valoare de aproximativ 100 milioane Euro, de beneficiile căruia se vor bucura peste 246.000 de locuitori.

Actualul ciclu investițional, care se încheie în acest an, vine după un alt proiect european implementat de ”Apă Canal” Sibiu în perioada 2005 – 2010, prin Măsura ISPA, a cărui valoare a fost de 37,58 milioane de Euro, din care au fost reabilitate Stația de tratare ”Dumbrava”, Stația de epurare Mohu și extinse rețelele de apă și canalizare din municipiul Sibiu.

Pentru perioada 2015 – 2020, ”Apă Canal” SA Sibiu a întocmit un plan de investiții cu cofinanțare europeană, estimat la 130 milioane Euro, pentru municipiul Sibiu fiind vizată în special înlocuirea conductelor mari de transport al apei.


Click pentru a deschide imaginea la dimensiune mai mare

Click pentru a deschide imaginea la dimensiune mai mare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*