Trei coregrafii în premieră absolută închid, în această seară, stagiunea TBS

RussellHewey_foto@CornelMosneagTeatrul de Balet Sibiu prezintă în această seară, miercuri 15 iulie 2015, de la ora 21:00, în Piața Mare Sibiu, ultimul spectacol din stagiunea 2014 – 2015 – ediția a doua a evenimentului “Geneza”. Evenimentul va aduce pe scenă trei coregrafii în premieră absolută: “Escapadă urbană”, “Nichita” și “9 pași”, realizate de Aleisha Gardner și Russell Hewey – balerini ai Teatrului de Balet Sibiu. Pentru spectacolul din această seară au fost amplasate în Piața Mare 1000 de scaune, accesul publicului la eveniment fiind gratuit.

“Escapadă urbană” – o coregrafie despre poveștile ce dau viață orașului
Coregrafia de balet neoclasic „Escapadă urbană“ este realizată de Russell Hewey, pe muzica lui Francis Poulenc. Momentul este inspirat de viața de noapte a unei metropole americane.
Văzută de la înălțimea unui zgârie nori, metropola poate părea un furnicar într-o nesfârșită mișcare. Baletul “Escapadă urbană” coboară în mijlocul vieții de noapte a metropolei și descoperă acolo un colaj dinamic al tuturor trăirilor, poveștilor, aventurilor ce dau suflet peisajului urban și care de multe ori se pierd în imensitate.
Din distribuția acestui moment coregrafic fac parte: Iaela Buldan, Elena Canali, Ayaka Nagai, Aina Sanxo, Satomi Netsu, Arisa Mori, Ada Gonzalez, Abigail Cockrell, Eisho Suzuki, Igor Tauber, Elliot Bourke, Justin Zee, Claudiu Buldan.

“Nichita” – spectacol de dans contemporan, inspirat de poeziile lui Nichita Stănescu
„Nichita“ este al doilea moment coregrafic realizat de Russell Hewey și prezentat în premieră absolută în cadrul evenimentului Geneza. Muzica spectacolului este un colaj din Erik Satie, George Enescu, Zoë Keating, Alfred Schnittke, iar din distribuție fac parte Abigail Cockrell, Yvonne Slingerland, Shahnee Page, Agnes Kiehl, Florette Jager, Claudiu Buldan, Elliot Bourke. Coregrafia “Nichita” “traduce” în dans, patru lucrări ale poetului Nichita Stănescu: “Lecția despre cerc”, “Poem”, “Necuvintele” și “Nod 19”, oferind o altă interpretare a acestora. O reintrepretare vizuală, în pași de dans.

“9 pași” – cea mai nouă creație coregrafică a Aleishei Gardner
A treia coregrafie prezentată în cadrul evenimentului „Geneza“ se numește „9 pași“ și este realizată de Aleisha Gardner. Inspirată de studiul psihologului Erik Erikson despre etapele psihologice ale vieții, Aleisha Gardner propune o incursiune în sufletul individului pe parcursul vieții acestuia și dincolo de ea. O coregrafie despre viață. Despre speranță, voință, scop, competență, fidelitate, dragoste, grijă, înțelAleisha Gardner foto@CornelMosneagepciune. Rolul solistic în coregrafia „9 pași“ îi aparține dansatorului Keston Meyer (SUA). Din ansamblu fac parte: Abigail Cockrell, Ada Gonzalez, Agnes Kiehl, Aina Sanxo, Andreea Simionaș, Arisa Mori, Ayaka Nagai, Elena Canali, Florette Jager, Iaela Buldan, Mirela Grosu, Satomi Netsu, Shahnee Page, Yuri Yoshida, Yvonne Slingerland, Claudiu Buldan, Eisho Suzuki, Elliot Bourke, Igor Tauber, Justin Zee, Kenichi Murata, Russell Hewey, Ștefan Meșter.

Informații biografice despre Aleisha Gardner
Aleisha Gardner s-a născut în Auckland – Noua Zeelandă, în anul 1987, şi încurajată de mama sa, fostă balerină, a început cursurile de balet încă de la vârsta de patru ani. La vârsta de 16 ani s-a mutat la Melbourne – Australia, pentru a se alătura Şcolii Naţionale de Balet Australia. În 2004 a câştigat titlul “Balerina anului” în Noua Zeelandă. După ce a absolvit, obţinând “Diploma avansată în Arte” (dans clasic), a interpretat numeroase roluri în spectacole de balet, precum: “Frumoasa din pădurea adormită”, “Corsarul”, “Giselle”, “Cenuşăreasa”, Spărgătorul de nuci”. În anul 2008 s-a mutat în România, la Sibiu, unde activează ca balerină a Teatrului de Balet Sibiu. Prima coregrafie realizată pentru baletul sibian a fost cea pentru spectacolul de dans contemporan “Anotimpurile”, spectacol ce a avut premiera în februarie 2013. În anii care au urmat, Aleisha Gardner a realizat coregrafia spectacolului de balet neoclasic “Impetus” şi a lucrat alături de Russell Hewey pentru coregrafia spectacolului de dans contemporan “Nota, vă rog!”, ambele coregrafii fiind prezentate, în premieră, în cadrul spectacolului “Geneza”, care s-a desfăşurat în Piaţa Mare din Sibiu, în anul 2014. Anul acesta, în cadrul spectacolului “Gală de balet”, din 28 ianuarie, Aleisha Gardner a semnat coregrafiile momentelor “Grit”, “Reverie”, “Rapsodie” şi a momentului care a încheiat gala de balet, iar alături de Russell Hewey a realizat coregrafia baletului comic “Tura-Vura. Uvertura”. Alături de Alexandru Fotescu a realizat adaptarea coregrafică a spectacolului de balet clasic “La fille mal gardée”, care a avut premiera la Teatrul de Balet Sibiu în 29 aprilie. Aleisha Gardner a realizat de asemenea coregrafia spectacolului de dans – teatru “Sînt o babă comunistă!”, după romanul omonim de Dan Lungu, prezentat în premieră națională, în data de 27 mai 2015.

Informații biografice despre Russell Hewey
Originar din Maine, Statele Unite ale Americii, Russell Hewey a absolvit Şcoala de Balet Portland şi a activat ca balerin, până în anul 2010 când a venit şi a rămas la Sibiu, în numeroase companii de balet din SUA: “Portland Ballet”, “Ballet New England”, “Konservatoriet Dance Ensemble”, “Ajkun Ballet Theatre” şi “Jose Mateo Ballet Theatre”. A venit în România, la Sibiu, în anul 2010 şi încă de atunci a rămas balerin al teatrului sibian, unde a interpretat roluri în spectacole de balet clasic, precum: “Spărgătorul de nuci”, “Romeo şi Julieta”, “Corsarul”, “Frumoasa din pădurea adormită”, “Don Quijote”, La fille mal gardée”, “Carmen”, “Raimonda”, “Coppelia”, “Lacul Lebedelor”, dar şi în producţii de dans contemporan sau neoclasic, precum “Trilogie Ionesco”, în coregrafia Monicăi Fotescu Uţă, “Mandarinul Miraculos”, în coregrafia lui Oleg Danovski Jr, „Impetus“, „Anotimpurile“, „Sînt o babă comunistă!“. În anul 2014 a realizat pentru spectacolul “Geneza”, desfăşurat în Piaţa Mare, o coregrafie de balet clasic – “Concert en bleu” şi alături de colega sa de scenă Aleisha Gardner a lucrat pentru coregrafia spectacolului “Nota, vă rog!”, un spectacol de dans contemporan savuros, plin de umor şi bună dispoziţie.
În 2015, pentru spectacolul “Gală de balet”, din 28 ianuarie 2015, Russell Hewey a realizat coregrafia momentului “Intermezzo” şi alături de Aleisha Gardner coregrafia baletului comic “Tura-Vura. Uvertura”. Un alt moment coregrafic pe care Russell Hewey l-a realizat, alături de Aleisha Gardner, pentru Teatrul de Balet Sibiu, în anul 2015, este „Ca pe luncă“, moment prezentat în cadrul galei de balet din 8 iulie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*