Trei miniștri s-au interesat de investițiile SC Apă Canal SA Sibiu derulate prin fonduri europene

Actualul proiect de investiții din fonduri europene al SC Apă Canal SA Sibiu a fost prezentat la Palatul Parlamentului din București, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a ”Expo Apa”. Printre cei care au trecut standul operatorului sibian s-au aflat trei miniștri, precum și numeroși reprezentanți ai firmelor de proiectări, construcții și furnizori de echipamente. 

În perioada 15 – 17 iunie, ”Expo Apa” a reunit în capitală marii operatori din domeniul serviciului de alimentare cu apă și canalizare din România ce și-au prezentat realizările privind derularea proiectelor de investiții cu fonduri europene. Evenimentul a fost completat de organizarea unor seminarii cu privire la oportunitățile viitoare de finanțare a infrastructurii de apă și canalizare din România în scopul introducerii, până în anul 2020, a acestor servicii în toate localitățile cu o populație de peste 2.000 de locuitori.

expoapa2015

Prezent la eveniment, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a precizat că România are nevoie de 13,8 miliarde de euro pentru lucrări de alimentare cu apă și canalizare, din care doar 3 miliarde de euro pot fi alocate de la bugetul de stat, diferența trebuind a fi acoperită din fonduri europene, contribuții ale bugetelor locale și ale companiilor de apă.

expoapa2015_3

Cu o veste bună atât pentru populație, cât și pentru agenții econimici, a venit ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a declarat că sunt șanse mari ca TVA-ul la apă să scadă la 9 % până la finalul acestui an.

Reducerea TVA-ului la apă este puternic susținută și de Asociația Română a Apei, președintele organizației, Felix Stroe, apreciind că o cotă redusă a taxei pe apă este benefică atât pentru populație, cât și pentru industrie sau agricultură și că nivelul acesteia are trebui să tindă, dacă s-ar putea, spre zero.

Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Apelor și Pădurii, Grațiela  Gavrilescu, a atras atenția asupra necesității reintroducerii și extinderii sistemelor de irigații în agricultură, amintind că și în acest an seceta afectează zone întinse din România.

Cei trei miniștri au efectuat un tur al standurilor principalilor operatori de servicii de alimentare cu apă și canalizare din România, apreciind eforturile depuse de Apă Canal Sibiu pentru extinderea infrastructurii în aria de operare. Miniștrii s-au interesat de stadiul implementării, graficul lucrărilor, precum și de planurile pe care societatea le are pentru următorul program investițional susținut de Uniunea Europeană.

Proiectul ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Sibiu și Brașov”, derulat de Apă Canal Sibiu, are o valoare de  421,4 milioane lei, din care 322,4 milioane lei sunt contribuție nerambursabilă a Uniunii Europene, 49,3 milioane lei aport al bugetului de stat, 42 de milioane lei contribuția Apă Canal Sibiu și 7,5 milioane lei bugetele locale ale comunităților beneficiare. Lucrările vor duce la creșterea calității servicilor pentru 245.000 de locuitori și comunități aflate în județele Sibiu și Brașov.

Actualul proiect, care se va încheia pe 31 decembrie 2015, va fi urmat de o nouă investiție masivă, cu fonduri europene. Pentru infrastructura administrată de Apă Canal SA Sibiu se estimează un necesar financiar de aproximativ 120 de milioane de euro, lucrările urmând a fi realizate până în anul 2020.


acministri

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*