„Tuberoza e un liant care unește comunitatea“

La aproximativ 80 de kilometri de municipiul Sibiu, în satul Hoghilag, pe Dealurile Târnavelor, regăsim un mic colț de rai, numit Tărâmul Tuberozelor. Odată ce ajungi aici, ești răsplătit cu liniște, miresme bogate de flori și reconectare instantă cu natura și toate bogățiile ei.

21 de familii de săteni, cultivatoare a aproximativ 600.000 de fire de tuberoze, ne deschid porțile din primăvară până în mijloc de septembrie, pentru a ne bucura împreună cu ei de una dintre florile cu bogată tradiție și istorie locală. Porțile cultivatorilor sunt marcate cu plăcuțe cu mici tuberoze albe. Astfel, poți ști că ești oricând binevenit în grădina lor pentru plantarea de bulbi, culesul florilor, dar și pentru a avea parte de tururi ghidate, ședințe foto profesionale, ateliere creative de parfumerie, precum și de bijuterie florală.

Fiecare dintre cultivatorii de tuberoze deţine în propria grădina trei plantaţii diferite de flori, tocmai pentru că planta înfloreşte o dată la trei ani. Cel mai prielnic moment când poţi admira o grădină de tuberoze este la ora 19.00, pentru că acestea înfloresc doar seara şi cu precădere în luna august.

De când a ajuns la cârma comunei, primarul Nicu Lazăr depune eforturi de reda așezării strălucirea de odinioară. Hoghilagul e un tărâm binecuvântat, cu oameni harnici, iar tuberozele redevin cunoscute în țară și străinătate. Zilele trecute, primarul a anunțat că producătorii din zonă vor depune la Ministerul Agriculturii, în data de 7 august, documentaţia pentru evaluare în vederea obţinerii ulterioare din partea Comisiei Europene a Indicaţiei Geografice Protejate. Tuberoza de Hoghilag ar deveni prima floare din România şi a treia din Europa protejată la nivel european.

Mesagerul de Sibiu: Care este povestea tuberozelor și de ce fascinează ele atât de mult?

Nicu Lazăr: Tuberozele au ajuns pentru prima data la Hoghilag în vremea Imperiului. Sașii le-au adus, Hoghilagul devenind astfel prima localitate din România în care au fost cultivate. Au fost cultivate în mare secret, iar după revoluția de ‘89 au fost cultivate și de români.

M.S.: Cum le sărbătoriți și ce noutăți aveți anul acesta, față de anii trecuți, pentru Sărbătoarea tuberozelor?

N.L.: În luna august sărbătorim tuberozele la Sărbătoarea Tuberozelor din Hoghilag. Anul acesta, în perioada 7 – 8 august, vor fi lansări de carte, proiecții de film, ateliere de creație, tururi ghidate în grădini etc. Tot anul acesta va fi lansată monografia Hoghilagului, carte tradusă din limba germană, intitulată „Hoghilag – acolo a fost casa mea“. Vor fi multe surprize și lucruri inedite în acest an, dar ceea ce este pentru noi foarte important va fi predarea în cadru oficial a documentației de certificare a tuberozei de Hoghilag către reprezentanții Ministerului Agriculturii. Tuberoza va deveni astfel prima floare certificată din Romania și a treia din Europa. Tuberoza de Hoghilag va deveni al 9-lea produs certificat din România, alături de salamul de Sibiu, magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibănești etc.

M.S.: Cum au schimbat aceste flori viața comunității?

N.L.: Într-adevăr, tuberoza a schimbat viața comunității și a localnicilor. Am devenit cunoscuți și mândri de noi, au apărut pensiuni și de curând și un punct gastronomic local căruia vă rugăm să-i treceți pragul. O dată cu certificarea și crearea Asociației cultivatorilor de Tuberoze se deschid noi orizonturi. Prin această asociație se vor putea obține finanțări europene care vor satisface nevoile cultivatorilor noștri. Se fac pași spre prosperitatea comunității noastre.

M.S.: Ce le recomandați turiștilor să facă, astfel încât să potențeze la maxim călătoria lor pe tărâmul tuberozelor?

N.L.: Turiștilor care vin să vadă tuberozele le recomand să caute gospodăriile care au pe poartă o tăbliță albă, reprezentând o tuberoză. Pot intra fără teamă înăuntru, unde li se va deschide o altă lume: case săsești tipice, curți mari, gospodării frumoase și, într-un final, câmpurile de tuberoze. Fiecare cultivator are povestea lui, așa că vă recomand să veniți cu răgaz și să vizitați cât mai multe grădini, pentru a vorbi cu oamenii noștri care vă vor împărtăși din experiența lor dobândită în generații. Pot vizita, de asemenea, și bisericile fortificate din Valchid și Prod, dar și pe cea din Hoghilag. Toate monumente istorice încărcate de povești și multă istorie. Puteți poposi peste noapte la pensiunile din Hoghilag, Valchid și Prod, iar la doi pași este Biertanul, Sighișoara, dar și biserica armenească din Dumbrăveni. Pensiunile noastre vă pun la dispoziție biciclete pentru a vă plimba pe Colinele Transilvaniei, alte locuri de poveste.

M.S.: Cât de activ este sprijinul administrației locale în dezvoltarea turismului local?

N.L.: Administrația locală sprijină necondiționat cultivatorii, întrucât conștientizăm că această îndeletnicire poate fi cheia prosperității noastre, cartea noastră de vizită și identitatea. Și comunitatea se implică mai ales în timpul sărbătorii tuberozelor, de la copiii voluntari la profesori, producătorii noștri locali, până și preotul satului, care în acest an va susține un atelier de pictură pe sticlă. Tuberoza e un liant care unește comunitatea și asta e fantastic.

M.S.: Ce mai pot descoperi cei care trec pragul tărâmului tuberozelor?

N.L.: Așa cum am mai spus, pot fi vizitate bisericile noastre fortificate, se pot face tururi pe biciclete, pot mânca mâncăruri tradiționale la punctul gastronomic deschis la Hoghilag.


A consemnat Viorica Maier

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*