Turiştii, puşi pe drumuri

 

Conducerea Consiliului Judeţean speră să atragă mai mulţi turişti prin definirea unor trasee tematice

Conducerea Consiliului Judeţean speră să atragă mai mulţi turişti prin definirea unor trasee tematice

Cinci trasee turistice tematice le vor fi propuse celor care doresc să descopere atracţiile şi istoria judeţului Sibiu. Strategia de dezvoltare şi promovare pentru următorii patru ani vorbeşte despre „drumul brânzei din Mărginime”, „vămile Făgăraşilor din Ţara Oltului”, „drumul verde al Văii Hârtibaciului”, „drumul fortificaţiilor de pe Valea Târnavelor” şi „drumul sării din Ţara Secaşelor”.

 

ştii vor avea, astfel, posibilitatea de a descoperi o anumită zonă fără a pierde prea mult timp în alegerea sau căutarea obiectivelor. „Trebuie să ajutăm vizitatorul judeţului Sibiu să găsească cât mai repede atracţiile şi experienţele inedite judeţului şi atunci descoperirea itinerantă este formula aleasă de Consiliul Judeţean pentru dezvoltarea şi promovarea turismului. Astfel, pentru fiecare regiune am selectat o temă-umbrelă şi suntem în faza de gândire

a conceptului pentru fiecare traseu în parte, unde vor exista atracţii de bază cu patrimoniul construit, dar valoarea va fi dată de oferta de servicii, de animaţii. De exemplu, pentru Mărginimea Sibiului, vom căuta să promovăm degustările de brânzeturi, experienţele legate de urcatul oilor la munte, pentru zona de nord a judeţului, unde există o concentrare mare de biserici fortificate, un concert al Filarmonicii Sibiu într-o curte a unei biserici fortificate sau un concert de orgă vor fi elemente care cu siguranţă vor contribui la atractivitatea sporită a acestor trasee. De asemenea, proiectul îşi propune să implice operatorii din fiecare regiune în parte şi îşi propune să creeze o reţea de operatori activi, cei care vor asigura de fapt dezvoltarea durabilă a traseelor“, detaliază Simina Manea, directorul executiv al Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu.

 

 

Pe urmele ciobanilor, dar şi ale coloniştilor saşi

 

Un prim traseu se leagă de Mărginimea Sibiului, zonă recunoscută pentru tradiţia păstoritului. Acesta va fi denumit simbolic „drumul brânzei”. Astfel, se vor crea puncte de prezentare, vânzare şi promovare a brânzeturilor şi de informare despre satele cu tradiţie în fabricarea brânzei, se va amenaja o gospodărie care să ilustreze tradiţia transhumanţei, mod de viaţă şi artă tradiţională, precum şi vechile trasee de drumeţie ale ciobanilor. Al doilea traseu din Ţara Oltului, teritoriu istoric de legătură între imperii şi regiunile româneşti, este cel al Vămilor Făgăraşilor. Aici, turiştii vor găsi spaţii de relaxare, trasee cu plecare din Sebeşu de Jos, circuite pentru biciclete, precum şi un centru de vizitare pentru Situl Natura 2000 Munţii Făgăraş. Drumul Verde al Văii Hârtibaciului, zonă cunoscută pentru biodiversitate şi pentru meşteşugurile tradiţionale, va cuprinde noi centre de vizitare şi informare, precum şi o casă tradiţională reamenajată drept centru educaţional în meserii vechi de sute de ani.

 

Cu fonduri UE

 

Drumul fortificaţiilor va străbate Valea Târnavelor, zonă renumită pentru bisericile sale săseşti, dintre care cele din Axente Sever, Biertan şi Valea Viilor, care sunt înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Pe acest traseu se vor amenaja spaţiile publice din jurul momumentelor şi se vor îngropa reţelele electrice la siturile din Biertan şi Valea Viilor. Ţara Secaşelor va putea fi vizitată pe drumul sării, unde vor fi dezvoltate trasee de bicicletă, vor fi valorificate siturile arheologice de la Miercurea și Ocna Sibiului, băile și vilaele romane și va fi amenajat un muzeul al sării la Ocna. „Ne bazăm foarte mult şi pe atragerea de fonduri europene pentru marcarea şi dezvoltarea acestor trasee. Bătalia va fi de a aduce un plus de finanţare pe fonduri europene, în special din 2014 încolo, pentru că la anul va fi debutul acestor trasee“, explică Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

 

În lucru

 

De asemenea, Cindrea a precizat că întreaga strategie de dezvoltare economico-socială a județului Sibiu pentru următorii patru ani va fi disponibilă pe site-ul Consiliului, de săptămâna viitoare. Totodată, conducerea Consiliului Județean și-a propus să facă demersuri pentru a dezvolta zona Păltiniș-Cindrel, stațiunea balneo-climaterică de la Bazna, precum și domeniul schiabil de la Bâlea.

 

Ioan CINDREA | preşedinte Consiliul Judeţean Sibiu

 

„Ne bazăm foarte mult şi pe atragerea de fonduri europene pentru marcarea şi dezvoltarea acestor trasee. Bătalia va fi de a aduce un plus de finanţare pe fonduri europene, în special din 2014 încolo, pentru că la anul va fi debutul acestor trasee.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*