Turiştii trebuie să evite practicarea sporturilor de iarnă şi ascensiunile deasupra cabanelor din munţii Făgăraş

Salvamontiştii solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraş şi să evite practicarea sporturilor de iarnă în această regiune, după ce meteorologii au anunţat risc mare de producere de avalanşă la peste 1.800 de metri altitudine, fiind vizată şi zona Bâlea Lac. 

„Urmare a creşterii riscului de producere a avalanşelor în munţii Făgăraşului, conform buletinului nivo-meteorologic emis în data de 11.12.2017 de către Administraţia Naţională de Meteorologie şi a prognozei meteo pe următoarele zile, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu anunţă următoarele: riscul producerii de avalanşe în munţii Făgăraşului la altitudini mai mari de 1800 m este mare, respectiv gradul 4 (pe o scală de la 1 la 5), risc ce se va menţine şi în zilele următoare; pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu, solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraşului şi de asemenea să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă”, se arată într-un comunicat al Salvamont Sibiu.

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, cere turiştilor să meargă la cabanele din zona Bâlea Lac doar cu telecabina, nu pe jos, ca să evite accidente sau declanşarea de avalanşe.

„Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă şi de asemenea să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de semnalizare/căutare în avalanşă)”, se mai arată în comunicat.

Salvamontiştii reamintesc că traseele turistice superioare cabanelor din munţii Făgăraşului sunt închise.

Meteorologii avertizează că este risc mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, în munţii Făgăraş, fiind vizată şi zona turistică Bâlea Lac. Riscul mare de avalanşe este din cauza topirii accentuate a zăpezii.

Sub altitudinea de 1.800 de metri, în masivul Făgăraş, riscul de avalanşe este însemnat, de gradul trei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*