Turnișor – cartierul nimănui

Poluarea din cartierul Turnişor este cunoscută autorităţilor. Atât de cunoscută, încât nu a reuşit nimeni să încerce măcar rezolvarea problemelor.

Aici, cutiile de bere sunt aruncate la întâmplare, pe la colţuri beau boschetarii câte o bere la pet, iar unii chiar urinează liniştiţi pe după blocuri. Cartierul este înțesat de localuri unde se practică jocuri de noroc și pariuri sportive, clienții acestor stabilimente nefiind, de regulă, printre cele mai educați locuitori ai Sibiului.

Câinii latră de foame, iar copiii mai zvăpăiaţi se joacă ore în şir claxonând din Mercedesul tatălui. Am primit la redacţie câteva imagini care probează o parte din aceste frumoase îndeletniciri. „Spre seară, pentru ca tabloul să fie complet, de prin curţile vecinilor se înalţă un fum gros de la cablurile care ard pentru a lăsa liberă sârma de cupru care pleacă imediat spre centrele de comercializare. Nu e recomandat să deschizi geamul, pentru că mirosul de plastic ars invadează casa şi e greu de scos afară”, se plâng locatarii unui bloc situat în spatele magazinului Simpa de pe Șoseaua Alba Iulia.

Cei care ni s-au plâns spun că sâmbăta, uneori, cartierul este inundat de sunet de manele dacă este programată o nuntă într-o curte apropiată. Poliţia Locală este de o discreţie totală, rar se zăreşte prin zonă câte un chipiu şi, dacă se zărește, dispare imediat, cerându-şi un milion de scuze. Cam asta este imaginea primului cartier din oraş. Poarta Sibiului de intrare.

Locuitorii din Turnișor s-au plâns adeseori de poluare, inclusiv în întâlnirile cu edilii, punând această situație pe seama activității industriale, a circulației rutiere intense și a numeroaselor străzi de pământ din zonă. Chiar și Planul Urbanistic General al Sibiului din 2011 menționează: „Nivel de poluare local peste cotele admise. Exploatări şi investiţii care afectează calitatea mediului prin emisii şi despăduriri. Deversări locale în apele care traversează oraşul, cu precădere în Cibin, în dreptul cartierului Turnişor. Prezenţa unor depozite ilegale de deşeuri“.


Ovidiu SCUTELNICU

One Comment

  1. Nu confunda tot Turnisorul doar cu o singura zona unde stau rromii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*