UDMR aduce gazul în casele românilor

În Camera Deputaților, cameră decizională, a fost votată propunerea legislativă a parlamentarilor UDMR ce dă posibilitatea administrațiilor locale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), să demareze proiecte de dezvoltare a rețelelor de gaz sau a rețelelor electrice.

Totodată, primăriile vor putea cofinanța proiectele din fonduri proprii sau din fonduri de la bugetul de stat.

Se ridică nivelul de trai

Deputatul UDMR de Sibiu, Benedek Zacharie, este unul din inițiatorii acestei legi. „Programul național de dezvoltare locală urmărește cofinanțarea proiectelor derulate de autoritățile administrației publice locale în vederea creșterii calității vieții în localitățile țării, a reducerii decalajelor dintre urban și rural, dintre localitățile mici și cele mari. Creșterea calității vieții în România presupune investiții în infrastructurile care asigură accesul populației la utilități și servicii publice de bază: alimentare cu apă, canalizare, transport, educație, sănătate. De remarcat este faptul că fără acces universal la energie electrică și, acolo unde este posibil, la gaze naturale, funcționarea și, implicit, furnizarea celor mai multe servicii publice este imposibilă. În prezent, doar 33 la sută din consumatorii casnici sunt racordați la rețeaua de gaze naturale, un procent foarte mic, dacă ne raportăm pe de o parte la tradiția istorică a acestei industrii în România, iar pe de altă parte la rezervele de gaze naturale sigure și cele prospectate. În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, deși proporția gospodăriilor neracordate este relativ mică, circa 4 la sută, este greu de conceput un trai decent în lipsa curentului electric“, ne-a declarat Benedek.

Bani prin PNDL

Cele mai recente modificări aduse de Legea nr. 167/2018 Legii nr. 123/2012 privind energiei electrice și a gazelor naturale oferă o soluție problemelor ivite în calea investițiilor de realizat în sistemele de alimentare cu energie electrică și în cele de distribuție a gazelor naturale, acolo unde operatorii de distribuție nu consideră investițiile ca fiind justificate din punct de vedere economic. „Completarea pe care prezenta inițiativă legislativă o propune constituie de fapt o armonizare a prevederilor Programului național de dezvoltare locală cu cele ale Legii nr. 123/2012, astfel autoritățile administrației publice locale putând accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanțarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderii sistemelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale“, a încheiat deputatul UDMR de Sibiu.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*