ULBS pune umărul la succesul Capitalei Gastronomice 2019

Proiectul „Valori ale cunoașterii tradiționale în susținerea Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019“ a fost demarat în 29 septembrie și se va încheia în noiembrie 2017.

Odată cu acordarea titlului de Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019, valoare adăugată Sibiului ca atracție turistică de marcă este adusă și prin evenimentele gastronomice, bucătăriile restaurantelor și pensiunilor care oferă turiștilor o nouă imagine a gustului local, consideră inițiatorii proiectului.

Miza pe 2019

Proiectul are ca scop principal conștientizarea publicului sibian și din județul Sibiu cu privire la relevanța programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Proiectul va avea contribuție directă în atingerea obiectivului general al programului, promovând în acest sens rolul de catalizator al spațiului universitar pentru dezvoltarea continuă a orașului Sibiu. Proiectul își va desfășura etapele în spațiile ULBS, municipiul Sibiu și în alte localități din județul Sibiu.

Suită de evenimente

Lansarea proiectului a avut loc odată cu „Noaptea Cercetătorilor 2017“ și a fost însoțită de evenimentul gastronomic „Cercetare pentru mâncare – gastronomie moleculară“, organizat de Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului. La acest eveniment au participat peste 100 de persoane. În cadrul evenimentului gastronomic s-a urmărit realizarea și prezentarea de preparate culinare care valorifică ingredientele locale, specifice lunii septembrie, apelând la ingerdiente specifice gastronomiei moleculare. Ca valoare adăugată, știința, tehnologia și cultura s-au  reunit pentru susținerea comunității, în cadrul evenimentului Noaptea cercetătorilor, organizat anual de ULBS. Produsele gastronomice au dat savoare Nopții Cercetătorilor și au delectat senzorial un public numeros sibian de toate vârstele

„Toamna se numără bobocii“ a fost al doilea eveniment gastronomic, organizat de ȘAIAPM în cadrul proiectului. Pentru studenții din primul an, octombrie este o perioadă de acomodare, un nou început în viața lor, debutul unei etape în care se vor maturiza și vor pune bazele vieții lor profesionale. Și pentru ca acomodarea să fie mai ușoară, colegii din anii mai mari i-au răsfățat cu preparate culinare „ca la mama acasă“. Astfel, finalul ceremoniei de deschidere a noului an universitar a fost marcat de o degustare de preparate culinare de sezon.

Scopul proiectului

Proiectul în ansamblul lui cuprinde activități de documentare, cercetare și inventariere, precum inventarierea piețelor agro-alimentare din Sibiu, inventarierea resurselor alimentare ale regiunii o suită de workshop-uri seminarii și expoziții.  Agenda acestor evenimente va fi publicată pe pagina de internet a Facultății de Științe Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului. Proiectul „Valori ale cunoașterii tradiționale în susținerea Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019“ este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria municipiului Sibiu. Echipa proiectului este alcătuită din cadre didactice de la Facultatea de Științe Agricole,Industrie Alimentară și Protecția Mediului (coordonatorul proiectului), Facultatea de Teologie, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Științe Socio-Umane, Facultatea de Științe, Biblioteca Centrală Universitară și Rectoratul ULBS. Acţiunea este cofinanțată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*