ULBS strânge cureaua

 

Odată cu rezultatele dezastruoase de la prima sesiune de bacalaureat din acest an, Universitatea „Lucian Blaga“ se aşteaptă la mai puţini candidaţi. În replică, rectorul Ioan Bondrea anunţă că îşi propune să pună accentul pe calitate, nu pe cantitate.

Rectorul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu (ULBS) s-a arătat dezamăgit de rezultatele obţinute de absolvenţii de liceu la bacalaureat şi se aşteaptă la un număr mai redus de studenţi comparativ cu anii trecuţi. „Dacă ne uităm faţă de anul trecut, aşa cum am făcut noi o estimare, cred că sunt cam cu 5%, până la 7%, mai puţini candidaţi care ar putea să vină în universitate. Şi anul trecut a fost un rezultat rău la bacalaureat, dar au fost facultăţi – şi nu puţine – în universitate care n-au resimţit acest şoc. Cu siguranţă, acum eu văd că nu se vor ocupa toate locurile în sesiune de admitere din vară şi va rămâne această posibilitate a sesiunii din toamnă“, explică Bondrea. Acesta admite faptul că este nevoie de o schimbare atât în ceea ce priveşte bacalaureatul, cât şi admiterea la facultăţi. „E nevoie în orice caz de restructurare. Eu am vorbit cu doamna ministru, e nevoie de o regândire în ceea ce priveşte bac-ul şi e nevoie de a regândi şi admiterea din universităţi“, este de părere el.

 

Calitate, nu cantitate

 

Pe viitor, accentul trebuie pus pe calitate şi nu pe cantitate, iar o soluţie în acest sens ar fi aceea de a introduce, de anul viitor, examen de admitere la toate facultăţile, susţine Ioan Bondrea. „Eu cred că dacă rămân lucrurile aşa, anul viitor toate universităţile vor da admitere prin probe test, grilă sau de oricare altă natură, pentru că e nevoie de o selecţie şi de o calitate. Universitatea din Sibiu, de-a lungul anilor, s-a extins foarte mult pe orizontală, cantitativ, şi eu îmi doresc ca de acum încolo să se aplecăm mult mai mult asupra calităţii. Nu vreau doar să fie sloganuri în programe manageriale, «Excelenţă în educaţie, excelenţă în cercetare», ci vreau realmente să ne aplecăm mai mult asupra calităţii, ori pentru asta ne trebuie oameni pe care să-i putem tria şi să aducem oamenii potriviţi la domeniile care sunt cerute pe piaţa forţei de muncă“, a reiterat Bondrea. În acest sens, universitatea sibiană doreşte să dezvolte împreună cu angajtorii un chestionar, care urmează să fie aplicat la nivel naţional, pentru a afla ce-şi doreşte piaţa de la universităţi. „Ne-am împrăştiat în foarte multe programe pe care nu numai din punct de vedere financiar nu le putem susţine, dar nu le putem susţine din punct de vedere al resursei umane şi calitativ şi nici căutare nu există. Sunt domenii care astăzi sunt viabile şi altele care nu sunt. Asta nu însemnă că cele care astăzi nu au cerere trebuie desfiinţate, dar trebuie gândită o strategie pentru viitor“, a mai subliniat rectorul.

 

 

20

de studenţi va fi limita unui program de masterat

 

 

Admitere 2012

 

Pentru anul universitar 2012-2013, Universităţii sibiene i-au fost alocate de la minister 4.579 de locuri la programele de licenţă, dintre care doar 1.620 sunt locuri bugetate, 85 pentru cetăţenii moldoveni, iar restul de 2.855 sunt cu taxă. În prezent, majoritatea facultăţilor din oraş au început perioada de înscrieri, optând pentru concurs de dosare.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*