Ulpiu Vlad: ”Cred într-o muzică asemănătoare cu natura, în sens de creaţie divină”

Prezentată pentru prima dată publicului sibian, lucrarea ”Flori de câmp”, a compozitorului brașovean Ulpiu Vlad, întregește programul simfonic pregătit de Filarmonica de Stat Sibiu pentru joi, 6 februarie, de la ora 19.

Muzicienii orchestrei sibiene vor fi conduși de la pupitrul dirijoral de Valentin Doni, iar solist va fi violoncelistul Cristian Florea. Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Muzician gânditor, cu o puternică personalitate umanistă şi de o profundă spiritualitate, compozitorul Ulpiu Vlad cultivă ideea renunţării la realitatea înconjurătoare, optând în Ciclul Viselor pentru o lume sonoră perenă, ce vizează eternitatea. Ciclul Viselor va conduce la realizarea unei alte serii de creaţii grupate în Ciclul Rezonanţelor. Acesta reprezintă transpunerea în energii sonore a propriilor trăiri şi emoţii. ”Lucrarea Flori de câmp face parte din seria opusurilor mele mai puțin novatoare, dar cu accent pe latura expresivităţii. Cred într-o muzică asemănătoare cu natura, în sens de creaţie divină, în care legi general valabile acţionează într-o infinită nuanţare, atât la nivelul operei, cât şi la nivelul celor mai fine componente, conturând  sufletul operei, energia modelatoare capabilă să ne poarte în alte dimensiuni”, declara compozitorul despre lucrarea sa.

Valentin Doni

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul basarabean Valentin Doni. Muzician multilateral, remarcându-se în calitate de dirijor, compozitor şi interpret, Valentin Doni a fost Director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova între anii 1997-2004. Actualmente este dirijor permanent al Filarmonicii ,,Mihail Jora” din Bacău. Cele mai reprezentative creaţii muzicale ale sale au fost interpretate în sălile de concerte din Moldova, România, Franţa. Printre acestea pot fi menţionate: Concerto brevis pentru vioară şi orchestră, Muzică pentru orchestră de cameră, pian şi timpane, Trio pentru vioară, pian şi contrabas, Sonată pentru pian, Variaţiuni pentru pian etc.

asCULTă:

  • Robert Schumann – Concert pentru violoncel în la minor, op. 129
  • Béla Bartók – Concert pentru orchestră, sz. 116
  • Ulpiu Vlad – Flori de câmp

Biletele pentru evenimentele din cadrul carnavalului pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, str. Cetăţii nr.3-5), de luni până vineri între orele 10:00-12:00 și 13:00-16:00 și online pe www.iabilet.ro. Prețul unui bilet este de 20, 30 sau 40 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*