Un copil sibian pe cale să doboare toate recordurile universitare din Europa

Cu ocazia ceremoniei „Premiile de excelență Rotary Club Sibiu” care a avut loc ieri, la Hotelul Ramada din Sibiu, un copil deosebit a primit o distincție cu totul specială.Cu doi ani în urmă, o mămică ținând de mână copilașul ei de 10 ani a pășit pragul asociației profesionale Swiss Webacademy, pentru a-l înscrie la cursul de Web Designer. Directoarea a refuzat la început, propunând mamei sale să mai aștepte măcar încă doi ani. Apoi, văzând determinarea copilului, a acceptat înscrierea, de probă, cu condiția că va întrerupe frecvența la curs dacă nu se va descurca.

Rotary 1Astfel, Petru Rogojan s-a înscris în grupa de adulți pentru specializarea de Web Designer, cu miza obținerii unui atestat achivalent cu 30 de credite ECTS, de la Universitatea Elvețiană de Științe Aplicate Vest-Elveția din Neuchâtel/Saint-Imier (HES-SO, HE-ARC Haute Ecole d’Ingénieurs).
După mai puțin de un an, Petru a devenit unul dintre cei mai bun webdesigneri din grupa lui. Proiectul său a fost realizarea site-ului pentru Palatul Copiilor din Sibiu. Site-ul realizat de el a devenit cel oficial. Iar Petru a devenit cel mai tânăr atestat de Haute Ecole d’Ingénieurs din toate timpurile.
Anul următor, Petru s-a înscris la cursul de Web Programmer. La doar 11 ani a început să învețe să realizeze aplicații cu baze de date web și să programeze în PhP. Așadar, a absolvit și a doua parte din primul an ce poate echivala un Masterat Universitar complet, câștigând în plus, detașat, locul 1 din clasa sa.

Mai mult, profesorii elvețieni au apreciat că Petru a realizat cel mai bun proiect de Web Programmer. Web-site-ul său i-a surprins pe toți, fiind vorba de un proiect care propunea o schimbare radicală a prezentării online și bazapetru cyber1 de date profesorală a Colegiului National Brukenthal. Acest site impecabil, creație a lui Petru, a devenit de două luni versiunea germană a site-ul oficial al Colegiului.

In afară de aprecierile directorului Colegiului, cea mai emotionantă mărturisire a fost scrisă de Max Klaus, fondator și director adjunct al Serviciul Federal Elvețian de cooperare public-privat în domeniul criminalității informatice: „Ca și fost web designer independent, înainte de a mă alătura Confederației Elvețiene, consider că mă pot pronunța în privința muncii lui Petru. Și pot spune că, în mod deosebit site-ul web al Colegiului Brukenthal este foarte bine structurat. Nici nu am avut idee că un băiat de 11 ani poate crea un astfel de site web.”

În această săptămână, au început, tot la Swiss Webacademy, inscrierile la Modulul de Web Expert unde au reușit să ajungă doar 5 persoane din cele peste 150 de Web Designeri specializați. Petru face parte dintre cei 5. Așadar, Petru are șanse ca în luna iulie, la examinare, să devină – la doar 13 ani  – cel mai tânăr european deținător al unei formări echivalente unui masterat universitar complet, recunoscut în toată lumea. Pentru a deveni Web Expert, fiecare student are nevoie de un laptop foarte performant, pentru a lucra în cadrul cursurilor. Așadar, Rotary Club Sibiu a hotărât să doneze o parte consistentă din costul laptop-ului, cu ajutorul Lions Club Millenium Sibiu.

Mai mult, cu ocazia congresului internațional „Cybersecurity in Romania, a Macro-Regional Public-Private dialogue platform”, – unde Petru a participat ca voluntar -, unii dintre cei mai importanți și prestigiosi speakeri instituționali, dar și experți din companii private, au dorit să contribuie și ei. Surpriza cea mai mare a venit chiar de la CEO-ul companiei Q-East Software Romania, care împreună cu echipa de directori ai firmei au hotărât să-i ofere lui Petru vârful de lance din noua gamă de laptopuri din brandul Dell.
Petru a primit aseară noul laptop și donații care au ajuns să acopere costul cursului de web designer. „Laudatio” a fost rostita de conf. univ. dr. Florin Sofonea, prodecan al Facultății de Ştiinţe al Universitaţii „Lucian Blaga”din Sibiu.
Pentru Petru, în viitoarea sa cariera IT, pe care i-o dorim lungă și prosperă, primul laptop și aceste studii vor rămâne desigur nu numai o amintire puternică și frumoasă ci, poate piatra de temelie a ceea ce va deveni maine in parcursul lui profesional de exceptie.
Asta deoarece certificatele universitare, „Diploma de excelență”, care poartă numele tuturor specialiștilor de vârf din domeniu și instituțiile care i-au recunoscut talentul și l-au ajutat prin donațiile lor, vor fi întotdeauna piesele fundamentale ale CV-ului său.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*