Un mare pas înainte

„Nu, violenței domestice!“ este proiectul prin care DGASPC Sibiu a înființat Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru victimele violenței domestice „Sf. Ana”, care asigură servicii de specialitate victimelor violenței domestice din județul Sibiu.

 

Pornind de la ideea că violența în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Sibiu, DGASPC Sibiu, împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu, a depus proiectul şi a obţinut finanţare prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, având ca prioritate de finanţare sprijinirea reţelei de unităţi în contextul legii privind violența domestică. Proiectul, a cărui finanțare nerambursabilă este de aproape 306.000 euro, a presupus reabilitarea unui imobil în care funcționează centrul, pus la dispoziție de o primărie din județ, devenită partener în acest proiect. Până în prezent, valoarea investiției este de 1.346.560 lei.

Statistici îngrijorătoare

Necesitatea unui centru destinat victimelor violenţei domestice a apărut în urmă cu câţiva ani, când specialiştii DGASPC au observat creşterea numărului de reclamaţii privind violenţa domestică. În anul 2013, s-au înregistrat 14 sesizări cu 44 de victime, dintre care 30 de copii, în anul 2014 au fost 24 de sesizări cu 87 de victime, dintre care 30 de copii, în 2015 au fost 24 de sesizări cu 76 de victime dintre care 51 de copii, iar în anul 2016 au fost înregistrate 26 de sesizări cu 88 de victime dintre care 62 au fost copii.

Locație secretă

„Centrul Sf. Ana“ este unitate de asistenţă socială de interes public, fără personalitate juridică, înfiinţată în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu. Având în vedere prevederile standardelor de calitate pentru serviciile sociale din domeniul protecţiei victimelor violenţei în familie, pentru asigurarea protecţiei victimelor violenţei domestice împotriva agresorilor, locul unde se află centrul este secret pentru public.

Fondurile necesare finanțării activității Centrului de primire în regim de urgenţă vor fi asigurate de către Consiliul Județean Sibiu pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, potrivit condițiilor proiectului, începând cu luna mai.

Scopul serviciului social este de a asigura asistenţă familială atât victimei, cât şi minorilor aflaţi în îngrijirea acesteia, protecţie împotriva agresorului, îngrijire, hrană, cazare, consiliere psihologică, socială, consiliere juridică, activităţi de grup/socializare cu scopul combaterii marginalizării sociale.

Beneficii

Centrul este dotat cu șase dormitoare cu baie proprie, living cu loc de servit masa, bucătărie, baie pentru angajați, birou administrativ. Are o capacitate de 20 de locuri și oferă victimelor violenței găzduire și servicii adaptate nevoilor specifice. Beneficiarii direcți ai centrului sunt victimele violenței domestice (femei, copii, mame cu copii) pentru care se impune separarea de agresor, care au nevoie de găzduire şi protecţie, consiliere psihologică, juridică, familială, profesională, sau alte servicii respectiv informarea asupra drepturilor pe care le au, acompanierea în vederea obţinerii de documente. Toate aceste servicii sunt asigurate de un asistent social, psiholog, jurist și șofer care vor lucra în cadrul Centrului.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*