Un sibian a plătit 105.000 de euro pentru „drapelul lui Avram Iancu”

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, aflat în colecția „Corneliu Vadim Tudor”, a fost adjudecat la prețul de 105.000 de euro în licitația organizată de casa Artmark. Cumpărătorul, un sibian stabilit în București, a licitat online.

steag foto Saul POPDrapelul a fost cumpărat de omul de afaceri Adrian Thiess, originar din Sibiu. El a fost consilierul personal al lui Ion Iliescu, fost coordonator al campaniei lui Sorin Oprescu, dar considerat ca apropiat și de masonerie, al cărei membru este. De asemenea, la licitația de miercuri a participat și Primăria Cluj-Napoca, dar și jurnalistul Liviu Alexa, candidat la Primăria Cluj-Napoca. „M-am oprit la 65.000 de euro la licitația pentru steagul de luptă al legiunii lui Avram Iancu. Am participat cu banii mei și cu ai unor BĂRBAȚI din Cluj, cei mai inimoși oameni de afaceri, avocați, profesori și jurnaliști. Am încercat să risc, dar m-am oprit, fiindcă am vrut să fiu responsabil cu sumele. Cineva mai puternic și mai dornic a reușit să adjudece la 105.000 plus 20.000 comision. Îi transmit felicitări câștigătorului, steagul va rămâne în România”, a scris Alexa pe Facebook.

Preț de pornire: 5.000 de euro

Drapelul, pictat pe piele, o raritate absolută, datat la jumătatea secolului al XIX-lea, a avut un preț de pornire de 5.000 de euro. Lotul a mai fost scos la vânzare în 2013, dar a fost retras din licitație din cauza unor „conflicte juridice”. Licitația colecției „Corneliu Vadim Tudor“, partea a doua, care a cuprins cărți rare, tablouri, fotografii documentare și obiecte de decor, a fost organizată la sediul Artmark, la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală.

Se învârte în cercuri selecte

Adrian Thiess a organizat în ultimii ani o serie de conferinţe importante care i-au adus la Bucureşti pe vicontele Etienne Davignon, preşedintele Grupului Bilderberg, pe Richard Hass, preşedintele Consiliului pentru Relaţii Externe al SUA, pe Mihail Gorbaciov, pe Sir Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web-ului, sau pe vedeta snooker-ului mondial Ronnie O’Sullivan. De asemenea, tot el a adus echipa de fotbal FC Barcelona la București, pentru a juca un meci cu Dinamo.

Adrian Thiess cu Iohannis foto Romania TVApropiat de Iohannis

Thiess a fost elevul lui Klaus Iohannis, la Sibiu, în timpul liceului. De altfel, Thiess a fost un apropiat al staff-ului de campanie al lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din 2014. Thiess este acţionar la firma Eurostar Catering Expres, operatorul naţional pentru serviciile de catering mobil în toate trenurile de rang superior din România, Săgeata Albastră, rapid şi accelerat.

În urmă cu doi ani, steagul „făcea față conflictelor juridice”, după cum spune casa de licitații. În anul 2013, steagul ce aparținea fostului lider PRM a fost scos pentru prima dată la licitație, fapt pentru care s-a iscat un conflict între acesta și Gheorghe Funar. Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca susține că drapelul aparține partidului, fapt pentru care Vadim nu avea niciun drept să-l scoată la licitație.

Legenda drapelului

Drapelul a fost dăruit undeva prin anul 2008, de către un cetățean mai în vârstă. Acesta s-a desprins din mulțime în timpul manifestărilor de la Țebea și a oferit delegației PRM-ului steagul, care a fost păstrat și ascuns de către familia sa. Întâmplarea făcea ca și Vadim să fie martor la acea manifestare. „Familia lui a păstrat ascuns acest semn de luptă și dorea să îl doneze PRM-ului pentru că avea încredere în acest partid să-l păstreze și să fie transmis generațiilor următoare. Vadim fiind prezent, a luat steagul, dar cu precizarea că este pentru Partidul România Mare. L-a dus la București la sediul partidului și l-a pus în ramă”, explică Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului.

licitate steag, foto Facebook Liviu AlexaDe la licitație în instanță

În anul 2013, după spusele lui Funar, Corneliu Vadim Tudor a luat drapelul de la sediul partidului și l-a dus la casa de licitații Artmark, cu care a încheiat un contrat cu clauze de confidențialitate. „Nu a scris din ce colecție face parte sau cum l-a dobândit. A solicitat un avans de 10.000 de euro, l-a primit și apoi urma să fie făcută licitația. A luat banii și a mers cu familia în excursie la Paris, din informațiile pe care le am”, a dezvăluit fostul edil. Gheorghe Funar, aflând despre problema drapelului, a făcut plângere la Parchetul General și s-a deschis dosar penal, iar în martie Vadim a fost trimis în instanță. Însă, după ce a murit fostul lider la România Mare, Funar a primit de la Parchetul General un ordin de clasare a dosarului, întrucât făptașul nu mai era în viață.

Pelerinajul drapelului

Membrii casei de licitații Artmark l-au abordat pe fostul primar al Clujului și l-au întrebat dacă este de acord ca ei să scoată steagul la licitație, pentru a-și recupera banii, însă acesta a refuzat vehement. Artmark a anunțat că dorește să expună drapelul în mai multe județe din Transilvania, iar în cazul în care obțin mai mulți bani decât cei necesari acoperirii pagubelor, restul vor fi donați familiei Vadim. „Nu poți să scoți la licitație un lucru furat. Ajungem la o singură concluzie: cineva a furat un obiect de patrimoniu național, steagul lui Avram Iancu, l-a dus la licitație, a obținut un avans de 10.000 de euro, iar acum firma îl scoate la licitație pentru o sumă mai mare și din cât obține pe el și după ce își acoperă cheltuielile, ce rămâne să dea urmașilor hoțului. Nu e normal ce se întâmplă”, susținea Gheorghe Funar.

Cine vrea drapelul?

Lucrurile sunt neclare în ceea ce privește autenticitatea acestui drapel, dacă a aparținut sau nu unei legiuni a lui Avram Iancu, însă a fost demonstrat că provine din perioada secolului al XIX-lea, ceea ce îl face de o importanță istorică. Îndoielile asupra autenticității apar datorită faptului că steagul este unul atipic. „Se pare că este un drapel care a aparținut circumstanțelor lui 1848 și, probabil, armatei lui Avram Iancu. Însă, din câte știu eu, drapelele unităților armatei lui Avram Iancu, acele legiuni – cum s-au numit ele după modelul vechilor legiuni romane -, aveau unele dintre ele și inscripția legiuni. Este interesant, fiindcă este un prapor de la biserică ce are pe margine marcat tricolorul. Cu siguranță, obiectul poate fi din timpul revoluției și poate să fi aparținut unei trupe”, este de părere Toader Nicoară, profesor doctor în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca.

Gheorghe Funar este de părere că acest obiect face parte din Patrimoniul Național al României, iar autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru ca acesta să ajungă într-un muzeu. În acest sens, fostul edil i-a contactat pe Mircea Hava, primarul orașului Alba-Iulia, și pe Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, și le-a sugerat să achiziționeze drapelul pentru Muzeul Unirii. Răspunsul a fost unul negativ. „A aflat însă domnul Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, și va organiza o ședință de consiliu local pentru a participa la licitație. Ei vor să achiziționeze acest steag la un muzeu pe care îl au în oraș”, adăuga Gheorghe Funar.

Drapelul lui Avram Iancu… nu este al lui Avram Iancu

Din discuțiile ce au avut loc în cadrul expoziției de o zi dedicată drapelului de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, s-au aflat mai multe detalii despre originea steagului. A patra zi din turneul de prezentare a drapelului în Transilvania a venit cu răspunsuri la întrebările ce s-au născut în jurul acestui obiect istoric. Specialiștii spun că, după mai multe cercetări, s-a descoperit că drapelul a aparținut de fapt unei legiuni a lui Avram Iancu care era alcătuită în marea majoritate din țărani.

Simboluri religioase pentru îmbărbătarea legiunii

Faptul că drapelul este făcut dintr-un prapor ce aparține bisericii ortodoxe, având în centru o imagine care ilustrează Pogorârea Sfântului Duh, sugerează că oamenii din legiune erau oameni simpli, țărani. S-a confirmat că icoana este din acea perioadă și se aseamănă cu picturile din zona Mănăstirii Nicula. După cum spun specialiștii, aceștia nu aveau cunoștințe abstracte ale revoluției franceze, precum alte legiuni, în care oamenii erau predominant intelectuali. Așadar, pentru îmbărbătare, ei foloseau simboluri religioase, singurele care aveau sens pentru ei. Specialiștii prezenți în cadrul conferinței de presă au confirmat autenticitatea drapelului, specificând însă că nu era drapelul de luptă al legiunii Auraria Gemina, cea condusă de Avram Iancu.

Marius HANGAN | director Artmark

„Obiectele au fost date de familie, așadar ei vor primi banii, mai puțin comisionul casei de licitații.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*