Universitari sibieni de prestigiu, în Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare

Mai multe cadre didactice ale Universității „Lucian“ Blaga din Sibiu fac parte din noul Consiliu Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNTADCU) pentru mandatul 2016-2020.

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a semnat vineri, 10 iunie, ordinul privind componenţa nominală a Consiliului General și a comisiilor de specialitate ale CNTADCU pentru mandatul 2016-2020.

Astfel, în componența comisiilor de specialitate ale Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare se regăsesc și unsprezece reprezentanți ai ULBS, doi dintre ei având calitate de președinți ai comisiilor din care fac parte, iar unul – de vicepreședinte.

Printre cei 47 de membri ai Consiliului General se află prof. univ. dr. Constantin Chiriac, directorul TNRS și membru în Consiliul Departamentului de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte, și teologul Paul Lucian Brusanowski, recunoscut ca istoric al religiilor.

Constantin CHIRIAC

Constantin CHIRIAC

Constantin Chiriac este directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu și președintele Festivalului Internațional de teatru de la Sibiu. Totodată, este secretar general la Fundația Româno-Suedeză Rom-Swed-Aid Sibiu – Stocholm din anul 1991, din anul 1994 conduce Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în perioada 1993-2001 a fost directorul Casei de Cultură a Studenţilor Sibiu, director al Centrului Cultural European din capitală în perioada 1999-2001. Conduce Fundația Româno-Japoneză „Casa Prietenului“.

S-a născut în 1957, în Republica Moldova, a absolvit Universitatea Naţionala de Artă Teatrală si Cinematografică din Bucureşti în anul 1980, iar din 2006 este doctor în teatru. Chiriac a debutat pe marele ecran în anul 1981, în filmul „Croaziera“, dar rămâne în istorie pentru rolul lui Nilă din ecranizarea romanului „Moromeţii“, de Marin Preda, în regia lui Stere Gulea (1987). În anul 1997 a jucat în filmul maghiar „Gyilkos kedv“, regizat de Pál Erdöss.

S-a specializat în management cultural la Universitatea Hull din Marea Britanie și la Universitatea din Richmond, Virginia, SUA. Școala doctorală de teatru din Sibiu se numără printre principalele sale preocupări. „Propunem o platformă de doctorate exemplare, în așa fel încât să nu mai existe doctorand fără operă. Va fi impus un înalt standard academic și o mare dimensiune practică. Vreau să creez un viitor strălucit artelor teatrale“, anunța Constantin Chiriac încă de acum trei ani, în revista „Esquire“.

Recital de poezie religioasă susținut de Constantin Chiriac în Catedrala Ortodoxă din Rădăuți, cu ocazia Zilelor Matei Vișniec

Recital de poezie religioasă susținut de Constantin Chiriac în Catedrala Ortodoxă din Rădăuți, cu ocazia Zilelor Matei Vișniec

Paul BRUSANOWSKI

Paul BRUSANOWSKI

Paul Brusanowski este conferențiar la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna“ și Facultatea de Științe politice, relații internaționale și studii europene din cadrul ULBS. A urmat stagii de documentare în Elveția, Austria, Germania, Iran. Este doctor în teologie din 2004.

Pornind de la analiza relațiilor dintre biserică, stat și societate în lumea creștină central și est‑europeană, Brusanowski și‑a îndreptat atenția și asupra realităților sociale și politice din teritoriul balcanic din epoca otomană, apoi asupra celor din spațiul islamic în general.

Lucrări în volum: „Istorie și civilizație iraniană până la cucerirea arabă“, Presa Universitară Clujeană (P.U.C.), Cluj, 2008; „Reforma constituțională în Biserica Ortodoxă a Transilvaniei între 1850‑1925“, P.U.C., Cluj‑Napoca, 2007; „Pagini din istoria bisericească a Sibiului medieval“, P.U.C., Cluj‑Napoca, 2007; „Autonomia și constituționalismul în dezbaterile privind unificarea Bisericii Ortodoxe Române (1919‑1925)“, Cluj‑Napoca, 2007; „Creștinismul în Sibiu. Ghid al confesiunilor și al lăcașurilor de cult. Christentum in Hermannstadt. Wegweiser zu Konfessionen und Kirchen“ (coautor împreună cu Marc van Wijnkoop Lthi), Editura Hora, Sibiu, 2002.

Cercetătorul istoric al religiilor Paul Lucian Brusanowski s-a născut la 4 februarie 1972, în Focşani. Familia se mută la Mediaş, apoi Brusanowski urmează cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca (1989-1992).

Urmează  cursurile Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu (1992-1996), continuând cu un an de studii aprofundate la secţia Teologie Istorică şi Practică, disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, devine doctor în ştiinţele tehnologice la aceeaşi Facultate (2004), cu o lucrare privind învăţământul confesional ortodox din Transilvania între 1848 și 1918 (între exigenţele statului centralizat şi principiul autonomiei bisericeşti), obţinând calificativul Magna cum laude. Este cadru didactic universitar sibian: 1996 – preparator, 1999 – asistent, 2003 – lector. Activează şi în calitate de lector asociat la catedra de Studii politice şi Relaţii Internaţionale, susţinând cursurile: Organizaţii politico-religioase în Orientul Mijlociu şi Orientul Mijlociu şi conflictele internaţionale.

Paul Lucian Brusanowski a participat la o serie de seminarii şi simpozioane interne şi internaţionale fiind şi coautor la o serie de proiecte de cercetare, cu finanţare externă: Fundaţia Pro Oriente – Viena, fundaţii din Berlin, Geneva, „Diakonisches Werk der EKD” din Stuttgart ori de către bisericile protestante din Elveţia.

De asemenea, este autorul unor lucrări valoroase cu impact pozitiv în lumea ştiinţifică de specialitate, publicând peste 20 de lucrări de specialitate precum: „Revista Teologică”, „Teologie şi Viaţă”, „Telegraful Român”, „Annales Universitatis Apulensis. Historica”, „Annales Universitatis Cibiniensis. Historica”, „Anuarul Facultăţii de Teologie «Andrei Şaguna»”, „Biserica Ortodoxă Română”, „Transilvania”, ori în volume comemorative ale unor înalţi prelaţi: Mitropolitul Andrei Şaguna, Mitropolitul Ioan Meţianu, ori cel al cunoscutului istoric şi teolog preot prof.univ.dr. Mircea Păcurariu, membru corespondent al Academiei Române. De asemenea, este autorul a aproximativ 50 de studii în reviste și volume de specialitate din țară și străinătate.


Lista cadrelor didactice ale ULBS care fac parte din CNTADCU 2016-2020

Științe inginerești

  • Lucian Nicolae Vințan – Calculatoare, tehnologia informației și ingineria sistemelor
  • Constantin Oprean – Inginerie industrială și management
  • Sever Gabriel Racz – Inginerie industrială și management

Științe sociale

  • Bianca Andrada Guțan – vicepreședinte – Științe juridice
  • Horațiu Rusu – Sociologie, științe politice și administrative
  • Claudia Ogrean – Științe economice și administrarea afacerilor

Științe umaniste și arte

  • Andrei Terian-Dan – Filologie
  • Paul Lucian Brusanowski – președinte – Teologie
  • Daniel Buda – Teologie
  • Nicolae Chifăr – Teologie
  • Constantin Chiriac – președinte – Artele spectacolului

Membrii CNATDCU sunt personalități de prestigiu academic şi științific, cultural şi moral, recunoscute pe plan național și internațional, numite prin ordin al ministrului de resort pentru un mandat de maximum patru ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*