„Vânătorii“ de gunoaie


Locuitorii din Ștrand sunt terorizați de ani buni de „vânătorii“ de PET-uri, cartoane și fier care și-au făcut un obicei din a căuta zilnic în gunoaie, împrăștiind resturile în tot cartierul. Deși situația durează de ani de zile, reprezentanții primăriei spun că nu au primit nici o reclamație în acest sens.

 

 

La containerele din Sibiu, gunoiul unora devine o comoară pentru alții. În cartierul Ștrand, gunoiul locatarilor este un mijloc de supravieţuire pentru cei care zilnic scormonesc după PET-uri, cartoane și fier de reciclat. „Asta e locul nostru de muncă. Venim în fiecare zi să adunăm sticle, cartoane sau fier și le ducem la cei cu gunoiul. Pe un sac din asta mare de sticle luăm 15 lei“, spune o femeie, arătând spre sacul îndesat de pet-uri. În jurul ei, trei copii mici construiesc castele de nămol, iar sora lor mai mare își ajută mama să umple sacul cu sticle. Din mila unor locatari, mai primesc câte ceva de mâncare sau chiar bani, iar ghena de gunoi a devenit a doua lor casă. Aici, sarcinile sunt împărțite: femeile adună sticle, în timp ce bărbații umblă după fier, care este de altfel cel mai bine plătit, dar și cel mai greu de găsit. Angajații de la salubritate s-au obișnuit cu ei și au ajuns chiar să-i ignore, lăsându-i parte din peisajul dezolant al mormanului de gunoaie.

 

Teroare pentru locatari

Nu același lucru se poate spune, însă, și despre locatarii din zonă, care sunt de-a dreptul oripilați de căutătorii de „comori“ în gunoaie. „Nici nu mai poți arunca gunoiul de ei, pentru că vin și îi smulg punga din mână. Din octombrie anul trecut, de când m-am mutat eu în zonă, sunt aici în fiecare zi, de la cel mai mic până la cel mai mare, răscolind în gunoaie“, povestește o studentă care locuiește cu chirie în Ștrand. Cu toate că zona respectivă este intens circulată, acolo fiind un ștrand privat, dar și o școală de șoferi, nimeni în afară de locatari nu pare a fi deranjat de prezenţa celor care scormonesc în gunoaie. „De ani de zile, locuiesc într-o centrală dezafectată din apropiere, de când erau mici, şi este o mizerie de nedescris. Pe lângă asta, aici se aruncă gunoaie şi de la alţii, nu numai de la locatari, şi nu numai gunoi menajer, ci şi mobilă sau moloz. Gunoaiele sunt împrăştiate peste tot şi apoi purtate de vânt sau de câini în tot cartierul“, explică un alt locatar din zonă.

 

În atenţia DGASPC Sibiu

 

Cu toate că situaţia de la ghena de gunoi din Ştrand a devenit deja obişnuinţă pentru cei care locuiesc acolo, la serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Sibiu nu a fost încă înregistrată nici o sesizare. „Poliţia Locală cunoaşte situaţia. Este vorba despre doi copii care colectează materiale plastice pentru o firmă privată şi, cel mai probabil, locuiesc în zonă. Până în prezent, nu au fost înregistrate sesizări de la locatari“, precizează Bianca Deac, din cadrul Serviciul de Presă şi Comunicare Primăria Sibiu. Printre familiile care trăiesc din valorificarea gunoaielor din cartierul Ştrand se află şi una cu nu mai puţin de şapte copii care locuieşte într-o centrală dezafectată din apropiere. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu recunosc că au la cunoştinţă situaţia lor, însă nu pot interveni atâta timp cât părinţii nu sunt dispuşi să renunţe la copii. „Noi am mai primit sesizări la adresa lor, însă nu se impune luarea unei măsuri de protecţie pentru cei şapte fraţi, pentru că părinţii îi îngrijesc şi nu vor să renunţe la ei. Noi am înaintat o adresă către Primăria Sibiu pentru a lua o măsură în cazul lor“, se spală pe mâini Beatrice Muntean, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei.

 

 

Beatrice MUNTEAN | purtător de cuvânt Protecţia Copilului

 

„Nu se impune luarea unei măsuri de protecţie pentru cei şapte fraţi, pentru că părinţii îi îngrijesc şi nu vor să renunţe la ei. Noi am înaintat o adresă către Primăria Sibiu pentru a lua o măsură în cazul lor.“

 

Taxa de ruşine

 

Situaţia din cartierul Ştrand nu este una singulară. În zona ghenelor de gunoi de pe bulevardul Vasile Milea, astfel de persoane şi-au făcut un serviciu din a arunca gunoiul altora. Aceştia întâmpină locatarii încă de la ieşirea din bloc şi îi roagă să le arunce ei gunoiul, după care solicită un leu pentru „serviciul“ prestat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*