Vernisajul expoziţiei Ecouri medievale, mâine la ora 13.00

Mâine, de la ora 13.00, în grădina Palatului Brukenthal din Piaţa Mare nr. 4, va avea loc vernisajul expoziţiei Ecouri medievale, ce se va desfăşura în Sala de expoziții temporare din Palatul Brukenthal (Piața Mare, nr.4) în perioada iulie – august 2021.

Expoziţia cuprinde piese din colecția de tapiserie, a secției de Artă Contemporană a Muzeului Bistrița și își propune să aducă în actualitate simbolistica breslelor Bistriței, prin ceea ce au avut ele mai rafinat, grandios și misterios.

Aceste lucrări au fost realizate de către studenții de la trei universități de artă din București, Iași și Cluj-Napoca, care au participat la tabăra organizată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud de creație ,,Etno – design – între mimesis și așteptare”.

Tema abordată care a stimulat creativitatea tinerilor artiști a fost inspirată din stemele și steagurile breslașilor judeţului Bistrița-Năsăud.

Breslele bistrițene au avut un rol fundamental în dezvoltarea orașului, iar cetatea Bistriței a fost construită prin organizarea tuturor breslelor din oraș. Legat de acest cadru, se poate sublinia faptul cӑ heraldica a fost o parte intrinsecă a paginii regatului european medieval, fiind apoi adaptată treptat pentru a servi națiunilor, orașelor, bisericii și breslelor. În urma atelierelor au fost recreate, interpretate și compuse steaguri de breaslă într-o manieră originală, steaguri personalizate de tip unicat transpuse ȋn material cu ajutorul tehnicilor specifice mediului textil contemporan, dar și al celor aparţinând tradiţiei epocii medievale.

„Discutăm despre simboluri ale culturii și civilizației săsești, definitorii pentru identitatea acestui spațiu. Vorbim despre steaguri de breaslă regândite într-o măiestrie originală, prin tehnica broderiei, a împâslirii lânii și colaj textil. Lucrările au compoziţiile de factură decorativă și sunt realizate cu ajutorul diverselor tehnici specifice artei textile: procedee de împâslire a lânii, colaj textil și broderie manuală, transfer termic, termofixare, imprimarea cu ștampilă și șablon, serigrafie, patchwork, quilting, imprimare cu peliculă termocolantă. Steagurile au ca sursă de inspirație stemele breslelor: fierarilor, ceaprazarilor, berarilor, pantofarilor, olarilor, constructorilor arhitecţi, aurarilor, argintarilor, țesătorilor, cizmarilor, lemnarilor, măcelarilor, croitorilor, rotarilor, cuțitarilor, săbierilor și tâmplarilor.
Așadar, vă invităm la o fascinantă cӑlӑtorie dintre trecut și prezent, ca formӑ și conţinut și să descoperiți expoziția de artӑ textilӑ care ilustreazӑ metaforic și simbolic, tabloul actualizat al lumii breslașilor din zona Bistriţa”, spun curatorii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*